TBC ÎN TREI ŞCOLI DIN MEHEDINŢI: TREI ELEVI ŞI DOI DASCĂLI SUNT BOLNAVI

Investigaţii medicale şi analize asupra elevilor şi a dascălilor de la trei şcoli din Drobeta-Turnu-Severin, după ce au fost descoperite mai multe cazuri de TBC, atât la elevi cât şi la profesori. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate au declanşat o anchetă pentru a stabili care sunt cauzele acestor îmbolnăviri. Parte dintre pacienţi au ajuns deja la spital.


Una dintre situaţiile complexe se află la Şcoala Gimnazială numărul 15 din Drobeta-Turnu-Severin. Din informaţiile smulse, nu uşor, de la cei care ar trebui să gestioneze situaţia, bacilul ar fost descoperit la un elev de clasa a VIII-a care are părinţii bolnavi de TBC şi care nu ar fi avertizat şcoala cu privire la această situaţie. După ce a fost descoperit acest caz s-au făcut verificări la toţi subiecţii care au intrat în contact cu acest elev. Boala a mai fost descoperită la doi dascăli. Unul dintre profesori mai fusese depistat pozitiv, boala a recidivat la acesta, iar cel de a-l doilea dascăl are o formă de TBC necontagioasă. Tot în timpul acestor investigaţii, medicii au descoperit că nouă copii sunt sensibili la bacilul tuberculozei şi au primit tratament, spune medicul şcolar al instituţiei de învăţământ.

„Este un singur caz de tuberculoză descoperit la un elev de 15 ani, care este internat în spitalul de specialitate şi care face tratament. Boala s-a descoperit întâmplător, în urma unei radiografii pulmonare pentru o suspiciune de viroză. În ceea ce priveşte cadrele didactice, ambele nu au fost iniţial contagioase. Ulterior s-a descoperit că unul dintre cadrele didactice este pozitiv. Am luat legătura cu dispensarul TBC şi s-au luat toate măsurile în ceea ce priveşte depistarea eventualilor contacţi cu probleme, toţi copiii au fost testaţi, au fost nouă copii hiperergici, dar asta nu înseamnă că ei au tuberculoză, asta înseamnă că ei au sensibilitate, iar unii dintre ei fac tratament profilactic”, a declarat Liliana Burtea, medicul şcolii Gimnaziale nr. 15.

În ce priveşte dascălii, directorul şcolii, Cristian Colonelu, a declarat: „Cele două cadre didactice sunt în concedii medicale şi pe posturile lor sunt suplinitori care asigură orele”.

TBC şi la liceele Lorin Sălăgean şi Halânga

Periculosul bacil a fost depistat şi la Colegiul Tehnic Lorin Sălăgean. Este vorba de două cazuri, conform informaţiilor oficiale oferite de cei de la Spitalul Judeţean şi Direcţia de Sănătate Publică. În schimb, cadrele medicale din cadrul acestui liceu s-au străduit să infirme cu o nonşalanţă greu de imaginat situaţia, o chestiune de neînţeles, ţinând cont că TBC-ul este o boală cu care nu te joci.

Dar iată care este situaţia exactă a cazurilor de TBC, relatată de purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean, doctorul Cristian Jianu, singurul din această ecuaţie care înţelege că TBC-ul este o boală foarte gravă, un mare pericol mai ales în colectivitate: „Şcolile, fiind colectivităţi, evident că este un loc de lecţie, unde boala se poate răspândi. În momentul de faţă avem Liceul 4, (n.n. Colegiul Lorin Sălăgean) unde sunt două cazuri, cu ocazia luptei în focar s-au mai găsit şase cazuri cu reacţie pozitivă la intradermoreacţie, dar acesta nu este un criteriu că ar avea tuberculoză, dar li s-a dat tratament profilactic, iar la Şcoala Generală 15 este un cadru didactic cu o tuberculoză extrapulmonară, deci nu este contagios, dar cu ocazia luptei în focar s-a mai descoperit un elev de clasa a VIII-a pozitiv şi un alt cadru didactic cu antecedente bacilare care este reinfectat şi este pozitiv. Şi la Liceul Halânga mai este un caz susceptibil de a fi pozitiv”.

Toţi subiecţii intraţi în contact cu cei bolnavi, testaţi medical

În urma situaţiei descoperite au fost declanşate anchete medicale la nivelul tuturor instituţiilor şcoalare, în timpul cărora au fost investigate toate persoanele care au intrat în contact cu persoanele bolnave. „S-a făcut anchetă epidemiologică la toţi contacţii persoanelor în cauză. Cei sub optsprezece ani au fost trimişi către dispensarul teritorial de TBC să facă intradermoreacţia la tuberculină în funcţie de mărimea căreia se stabileşte ulterior dacă este doar infectat sau bolnav, iar cei peste optstrezece ani s-a dat bilet de trimitere către radiologie pentru a face rediografie pulmonară. În funcţie de rezultatele care s-au obţinut sau se vor obţine, aceste persoane vor face tratament chimioterapic”, a declarat Cristiana Chiriloiu, purtătorul de cuvânt al DSP Mehedinţi.

Citit 3405 ori Ultima modificare Sâmbătă, 20 Mai 2017 22:29
Etichetat cu
Mihai Bădescu

„Oamenii buni nu au nevoie de legi pentru a acţiona responsabil, iar oamenii răi vor găsi întotdeauna o modalitate de a le ocoli.” - Platon

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…