CÂINII ABANDONAŢI ÎN SATE SFÂŞIE ANIMALELE LOCALNICILOR

Animale sfâşiate de câini maidanezi, în satele din Mehedinţi! Crescătorii de oi şi capre din comuna Malovăţ se plâng că, aduşi din oraşe şi abandonaţi la marginea localităţilor sau prin păduri, câinii înfometaţi le atacă şi ucid oile şi caprele. Oamenii sunt speriaţi şi spun că nu mai au curaj nici să-şi scoată animalele la câmp, de teamă că vor fi atacate de câinii sălbăticiţi şi nemâncaţi. Aceştia sunt un pericol şi pentru copiii care-şi păzesc animalele la păscut.


Cea mai proaspătă situaţie de acest gen a avut loc în comuna Malovăţ. În timp ce se afla la câmp cu animalele, Constantin Baltac (foto sus) s-a trezit cu turma atacată de peste zece câini foarte agresivi. Omul a încerat să îşi apere animalelele de colţii câinilor înfometaţi, însă nu a avut nicio şansă, aşa că a pierdut nu mai puţin de 20 de animale. O parte au murit sfâşiate şi a fost nevoit să le arunce, o altă parte au fugit speriate şi nu le-a mai găsit nici până astăzi, iar altele sunt rănite. „Trăgeau de ele şi dădeau cu ele jos, eu săream cu ciomagul după ei şi ei nimic, se puneau pe altele. Alergam dintr-o parte în alta, eram singur şi mi-am dat seama că nu pot să le salvez. Atunci mi-am sunat fraţii care au venit cu maşina şi mi-au sărit în ajutor, au sărit ei pe câmp şi am reuşit să-i alungăm ca să scăpăm animalele. Sunt în haită şi sunt înfometaţi. Le dau drumul, vin maşinile din oraşe şi le dau drumul, câte cincisprezece, douăzeci de câini şi vin peste noi, peste animale. Am pierdut cinci oi, şapte iezi şi vreo patru miei de care nu am mai dat. Am găsit vreo două mâncate, alte două mi-au murit acasă şi le-am aruncat şi mai am vreo patru capre care sunt muşcate şi o oaie, care la fel este rănită şi nici nu prea mănâncă. În total am pierdut vreo douăzeci de animale”, povesteşte mâhnit Constantin Baltac.

Sătenii din Malovăţ, speriaţi de câinii sălbăticiţi

Crescătorii de animale din Malovăţ sunt speriaţi şi ei de câinii care sunt foarte agresivi. Oamenii spun că animalele sunt abadonate pe câmp sau în păduri, din maşini, şi ei bănuiesc că sunt aduşi din oraşe, de cei de la firmele de ecarisaj. Nehrănite cu zilele, animalele înfometate devin foarte agresive şi de aceea sătenii se tem de ele. Fie pentru că le atacă turmele, aşa cum s-a întâmplat, fie pentru că ar putea ataca şi oameni sau chiar copii aflaţi cu animalele la câmp, la păscut.

„I-a omorât oile, i-a omorât caprele. Unele le-au mâncat pe câmp, altele le-a dus omul acasă sparte de câini, una am văzut-o eu pe câmp şi nu mai putea să meargă. Desigur că sunt foarte periculoşi pentru că sunt în haită, ne este teamă de ei, pentru că dacă sunt zece, cincisprezece nu poţi să le faci nimic”, spune o bătrână aflată la câmp cu animalele.

„Vă spun ce am auzit. Mi-a spus un vecin că a venit o maşină aici şi a dat drumul la o turmă de câini. Ne este frică să ne ducem cu vitele la câmp deoarece cred că sunt foarte periculoşi”, spune o altă femeie.

Nemulţumirile continuă şi din partea unui alt localnic din Malovăţ, care spune: „Dimineaţa la ora şapte au dat drumul dintr-o maşină la mai mulţi câini. Este plin de ei pe aici, nu putem să umblăm cu animalele pentru că ne mănâncă. Iar ei vin cu maşina şi îi aruncă! Şi anul trecut, în pădure, oamenii s-au dus la cules de ciuperci şi era să-i mănânce câinii. Îi abandonează şi prin păduri, şi peste tot. Eu cred că de la centrele astea de ecarisaj sunt aduşi şi abandonaţi, iar nouă ne mănâncă animalele. A sunat omul la 112 şi i-au spus că nu au ce să-i facă”.

Cine-i protejează pe aceşti oameni?

De fapt, aceasta este cea mai mare problemă a acestor oameni, că statul român căruia ei îi plătesc impozite pentru animalele pe care le cresc nu este în stare să le apere interesele în astfel de situaţii. Ca în atâtea alte dăţi, grija pentru cetăţeanul român din partea celor care ar trebui să-şi îndeplinească anumite atribuţii este inexistentă. Cei care abandonează aceste animale încalcă desigur legile ţării, dar nu-i prinde nimeni. Am întâlnit multe sesizări conform cărora că în apropierea unor sate din Mehedinţi s-au format haite de câini aduşi din oraşe şi abandonaţi, (nu neapărat din Mehedinţi) însă nu am întâlnit nicio situaţie în care poliţiştii să fi prins măcar o persoană care i-a abandonat. Îndrăznesc să spun că şi dacă s-ar întâmpla să fie prinşi se găseşte întotdeauna o persoană sus pusă care să-i închidă gura celui care poate ar vrea să-şi facă treaba. Sistemul Pile, Cunoştinţe şi Relaţii funcţionează foarte bine în această ţară şi la 27 de ani de la Revoluţie, cei protejaţi cu adevărat sunt doar oamenii sistemului, în timp ce cetăţeanul de rând este doar ignorat şi chiar batjocorit pentru că el are doar îndatoriri faţă de stat, în timp ce acest stat bolnav, format din funcţionari pe care el îi plăteşte şi care trăiesc din salarii belfereşti, nu au competenţe când vine vorba să-şi facă datoria faţă de cetăţean.

Citit 1630 ori Ultima modificare Marți, 16 Mai 2017 08:13
Etichetat cu
Mihai Bădescu

„Oamenii buni nu au nevoie de legi pentru a acţiona responsabil, iar oamenii răi vor găsi întotdeauna o modalitate de a le ocoli.” - Platon

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…