GERUL SE APROPIE, CĂLDURA SE LASĂ AȘTEPTATĂ

În ciuda promisiunilor făcute de autorități, care spun că vom avea căldură cel târziu la sfârșitul săptămânii, se pare că frigul mai rămâne stăpân în apartamente şi școli. Cel puțin acestea sunt previziunile unor surse direct implicate în procesul termoficării orașului. Dincolo de această problemă, rămâne de văzut dacă cele două cazane cu care autoritățile spun că ne vor livra agent termic au capacitatea să încălzească cele 33.000 de case şi mai ales dacă nu cumva consumul mare de păcură va ridica la costuri exorbitante prețul gigacaloriei.

Deși suntem la jumătatea lunii noiembrie, întreg Severinul nu are nici până la această oră agent termic, iar problema încălzirii orașului pentru iarna care s-a instalat deja rămâne în continuare sub multe semne de întrebare. Dacă şi când vom avea căldură, pot cazanele de la Termo să încălzească orașul, care va fi prețul gigacaloriei, va putea fi el suportat de populație? La toate acestea vom încerca, pe rând, să răspundem în continuare, pentru a lămuri cât mai limpede dacă vom avea sau nu casele încălzite în perioada următoare.

La începutul lunii noiembrie, aflam dintr-o emisiune TV că în șapte, zece zile din momentul în care se vor soluționa contestațiile făcute de Alfa Ground vom avea căldură în case. După calcule, data furnizării agentului termic a cam expirat, numai că în loc de căldură în această dimineață severinenii au avut parte tot de calorifere bocnă, dar şi de un zvon alarmist. „A avut loc o explozie la termocentrala Halânga, a explodat unul dintre cazanele pe care l-au pornit şi au fost morți şi răniți”, suna povestea care s-a răspândit rapid în tot orașul. Vestea năucitoare, ajunsă repede la jurnaliști, a fost verificată în scurt timp prin mai multe surse (spital, salvare, pompieri) fără ca cineva să confirme existența vreunui rănit ajuns la Spitalul Județean din Drobeta-Turnu-Severin, așa că zvonul s-a dezamorsat repede. O dată lămurită această problemă, mai rămânea doar posibilitatea unei explozii care să afecteze unul dintre cazanele Termo Halânga, care la această oră a fost şi ea demontată total. Nu a avut loc nicio avarie la termocentrală, din simplul motiv că deocamdată, spun surse din Termo, cazanele nu sunt încă încărcate şi nici sub presiune, deci nu prea aveau cum să explodeze.

Când vom avea cu adevărat căldură?

Da, ați citit bine, deși suntem în 15 noiembrie, întreaga instalație a termocentralei, inclusiv cei circa 12 km de conductă care leagă termocentrala de oraș, tur, retur, nu au fost nici măcar încărcați cu apă. Conform unor surse din Termo, operațiunea de încărcare ar fi început luni şi va dura cel mai devreme până miercuri, ceea ce înseamnă că abia apoi cele două cazane pot fi pornite, adică efectiv „se va face focul”. Aceleași surse mai spun că din momentul încărcării şi pornirii, mai sunt necesare cel puțin patru zile până când întreaga cantitate de apă din instalații va fi adusă la o temperatură care să încălzească caloriferele din casele noastre. Făcând un calcul, dacă adăugăm la cele trei zile necesare încărcării, alte patru necesare pentru încălzirea apei, asta înseamnă că începând de astăzi, mai devreme de începutul săptămânii viitoare, în cel mai fericit caz, nu vom avea agent termic.

Termenul a fost confirmat şi de reprezentanţi ai SPAET care au mers astăzi în mai multe scoli din oraș pentru a face contracte de furnizare a căldurii şi întrebați fiind când vor fi alimentate școlile cu energie termică au spus că nu mai devreme de o săptămână. Desigur, acest termen stă în picioare doar dacă nu cumva la instalații sau cazane apare cu adevărat vreo avarie, pentru că atunci situația chiar devine dramatică.

Ar mai fi de adăugat că la Policlinica Sănătatea muncitorii care au lucrat în Termo şi care au acceptat să revină, au fost văzuți, astăzi, făcându-şi fișele medicale, pentru a fi reangajați pe o perioadă de două luni. De ce de două luni şi nu pentru toată iarna? Probabil pentru că în februarie cei de la Primărie speră să primească agent termic de la noua termocentrală.

Cât va fi gigacaloria şi poate Termo să furnizeze căldură cu cele două cazane?

O altă întrebare care se pune este dacă Termocentrala va putea furniza căldură folosind cele două cazane şi la ce preț? Şi aici părerile sunt împărțite. Sunt voci care spun că aceste două cazane nu ar fi suficiente pentru a asigura agentul termic în oraș din cauza capacității mici. Sunt însă şi specialiști care susțin contrariul şi spun că nu capacitatea celor două cazane este problema, ci adevărata problemă va fi prețul. „Eu sunt sceptic că autoritățile vor reuși să dea căldură, folosindu-se de aceste cazane pentru că ele sunt mari consumatoare de păcură. În vară, după ce am oprit termocentrala pe cărbune, am încercat să ne folosim de aceste cazane şi să furnizăm în continuare apă caldă orașului, pentru că așa era în contract. Numai că atunci când au văzut cât de multă păcură consumă şi la ce preț se poate ajunge au renunțat”, a declarat un fost angajat al termocentralei, sub protecția anonimatului. Așadar, dacă pentru furnizarea de apă cadă cele două cazane au avut un consum imens, oare care va fi consumul când va fi nevoie se încălzească un întreg oraș? De aici se naște şi întrebarea care va fi prețul? În urmă cu ceva timp, primarul Marius Screciu a avansat un preț majorat la gigacalorie cu 50 până la 75 la sută, folosind păcura ca şi combustibil. Asta înseamnă că la prețul actual de 199 de lei plătit de populație, acesta ar trebui să ajungă la cel puțin 400 de lei, dacă luăm în calcul doar o majorare cu 50 la sută. Astăzi, primarul a declarat că prețul gigacaloriei nu va trece de 250 de lei. Probabil că domnia sa se bazează pe banii râmași de anul trecut, după ce Guvernul a alocat 20 de milioane de lei pentru încălzirea Severinului. Știm că 1,4 milioane de lei din acești bani au fost alocați pentru închirierea echipamentelor, iar cu o parte a fost plătită păcura. Numai că într-o declarație edilul a specificat foarte clar că mai așteaptă de la Guvern, o rectificare de buget o sumă cu care să subvenționeze gigacaloria, altfel, este constatarea noastră, ne putem trezi cu facturi imposibil de achitat la căldură. Şi dacă, există posibilitatea, la rectificarea de buget, Guvernul nu acordă bani orașului, atunci chiar am avea o situație dramatică. Pentru că în acest oraș sunt familii care anul trecut au plătit 400 de lei pe lună la căldură, şi gândiți-vă la perspectiva dublării prețului la gigacalorie.

Cam acestea sunt în acest moment coordonatele furnizării de agent termic în Drobeta-Turnu-Severin, construite pe baza mărturiilor unor oameni care au lucrat în Termo Halânga şi care știu ce înseamnă să furnizezi căldură pe bază de păcură. Păcură care, dacă informațiile noastre sunt corecte, ar fi fost cumpărată prin firma apropiată unui politician local, la un preț cu 30 de bani mai mare decât cel al pieței. Ceea ce ar fi un lucru foarte grav, ținând cont de situația în care se află peste 80.000 de oameni, în faţa cărora acești politicieni vor veni peste foarte puțin timp să le ceară votul.

Citit 3455 ori Ultima modificare Luni, 14 Noiembrie 2016 20:40
Etichetat cu
Mihai Bădescu

„Oamenii buni nu au nevoie de legi pentru a acţiona responsabil, iar oamenii răi vor găsi întotdeauna o modalitate de a le ocoli.” - Platon

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…