LA SPITALUL JUDEŢEAN, BOLNAVII TREMURĂ ÎN SALOANE

Frigul s-a instalat şi la Drobeta-Turnu-Severin, şi nu ţine cont că Termocentrala Halânga a intrat în faliment, autorităţile încă nu sunt pregătite cu soluţii pentru furnizarea de agent termic şi întregul oraş nu are căldură. În aceeaşi situaţie se află şi Spitalul Judeţean de Urgenţă din localitate, care nu are centrală termică proprie şi nu va putea fi încălzit decât dacă va fi repornit sistemul centralizat al oraşului. Cum acest lucru nu se va produce prea curând, bolnavii au ajuns să stea în saloane reci situaţie care se poate prelungi pentru cel puţin încă trei săptămâni de acum înainte.

La Drobeta-Turnu-Severin autorităţile promit agent termic celor 33.000 de locuinţe abia după 1 noiembrie. Numai că în oraş mercurul în termoetre a scăzut în ultimele nopţi frecvent sub cinci grade şi dacă se confirmă previziunile meteo, va fi şi mai frig în următoarele trei zile. Astăzi, în oraş, temperatura era de numai zece grade. Dincolo de situaţia din casele oamenilor, cea mai mare problemă este în Spitalul Judeţean de Urgenţă. Acolo, în saloane, este deja frig, iar pacienţii internaţi la secţia Cardiologie spun că dorm îmbrăcaţi. „Stau acoperit pentru că este frig. Vedeţi domnule ce faceţi cu căldura asta că îngheţăm, nu avem decât o pătură. Dacă cei de sus nu fac ce trebuie. Ei nu văd că nu este căldură? Dacă ziua este frig, vă daţi seama cum este peste noapte. Caloriferele astea sunt îngheţate!. Desigur că trebuia să dea căldură până acum. Am dormit îmbrăcaţi, pentru că nu avem decât o pătură şi este frig”, spunea un pacient. „Eu am venit de acasă. Acasă la mine este cald, dar aici văd că oamenii dorm îmbrăcaţi. Nu este normal ce se întâmplă, ar trebui să fie căldură, ei nu ştiu că dacă trei zile la rând temperature scade sub zece grade sunt obligaţi să dea căldură? Ştiu asta, numai că nu face nimeni nimic” sunt declaraţiile altui pacient internat în aceste zile la Spitalul Judeţean.

Spitalul, dependent de reţeaua oraşului

Din păcate, problema nici nu va putea fi rezolvată, deoarece unitatea sanitară nu este independentă termic şi nu va putea avea căldură decât o dată cu oraşul, dacă se va reuşi pornirea termocentralei Halânga, așa cum spun autorităţile. De situaţie sunt revoltaţi şi medicii, care spun că îşi desfăşoară cu greu activitatea în saloane îngheţate, iar pentru pacienţii este foarte rău că stau în frig, pentru că frigul este cea mai mare problemă pentru omul bolnav. „Căldura depinde de reţeaua centrală a oraşului, în momentul de faţă sunt circa cinci sute de pacienţi, temperatura este scăzută în saloane, pentru că este scăzută şi afară, sunt opt, zece grade, evident că activitatea este foarte dificil de desfăşurat în astfel de condiţii şi mă gândesc aici la secţiile de terapie intensivă şi la secţiile chirurgicale, unde pacientul trebuie să stea dezbrăcat şi vă daţi seama că există riscul că vii cu o boală şi poţi pleca cu două – trei din spital”, a declarat doctorul Cristian Jianu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean.

Căldură, abia după 1 noiembrie, directorul Casei de Asigurări cere racordarea spitalului la reţeaua de gaz.

Conform ultimelor declaraţii ale autorităţilor locale, oraşul nu va avea căldură până după data de 1 noiembrie, atunci când ar putea fi repornită termocentrala Halânga. În aceste zile se fac demerusuri pentru a prelua instalaţiile de la Termo, care vor furniza căldură oraşului. Într-o şedinţă de consiliu local de la începutul acestei săptămâni a fost aprobat modelul contractului de închiriere de către serviciul propriu de termoficare al primăriei a echipamentelor termocentralei de la lichidatorul EURO INSOL. Şi creditorii RAAN şi-ar fi dat acordul de principiu pentru această închiriere, urmând a fi parafat contractul de operare. Se pare că păcura ar fi combustibilul cu care se va asigura căldura oraşului, ceea ce face ca unile voci să spună că va creşte preţul la gigacalorie, ceea ce ar fi o mare problemă în acest oraş în care veniturile populaţiei sunt mici. Şi cum situaţia încălzirii este încă incertă, dar şi costisitoare, în intervenţiile din ultima vreme, directorul CJAS, Ion Mâţu, a cerut celor care administrează Spitalul Judeţean să racordeze unitatea sanitară la conducta de gaz, pentru ca unitatea sanitară să devină independentă şi astfel să-şi asigure energia termică necesară în perioadele reci. Propunerea este una foarte bună, numai că ea poate fi costisitoare şi există riscul ca spitalul să nu aibă fondurile necesare acestei investiţii, pentru că dincolo de costurile racordării, este nevoie de o centrală termică pe gaz, destul de costisitoare.

Citit 6977 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Octombrie 2016 09:58
Etichetat cu
Mihai Bădescu

„Oamenii buni nu au nevoie de legi pentru a acţiona responsabil, iar oamenii răi vor găsi întotdeauna o modalitate de a le ocoli.” - Platon

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…