300 DE PERSOANE LA COADĂ, PENTRU PROGRAMUL CASA VERDE

Doar unul din 2000 de români va avea acces la finanţare din partea Ministerului Mediului pentru instalarea de panouri solare sau pompe de căldură prin programul „Casa verde”, deşi numărul solicitanţilor este foarte mare. Pentru această sesiune au fost alocate 94 de milioane de lei din fondul de mediu, iar dosarele vor putea fi depuse între 10 şi 24 octombrie. Din cauză că oraşul a rămas fără căldură şi apă caldă, în Mehedinţi a fost „bătaie” pentru banii alocaţi prin programul „Casa Verde”, iar locurile eligibile s-au epuizat încă din prima zi de depunere a dosarelor.

Aproape două sute de oameni din Mehedinţi au format încă de vineri după-amiază o coadă de zeci de metri în faţa Agenţiei de Protecţie a Mediului din Drobeta-Turnu-Severin pentru a prinde un loc în faţă la programul „Casa Verde”. Luni dimineaţă, în momentul în care a demarat procesul de depunere a dosarelor, numărul celor care stăteau la rând în faţa APM Mehedinţi depăşea trei sute de oameni. Numai că judeţului nostru i-au fost alocate fonduri în valoare de 800.000 de lei doar pentru 130 de cereri, în condiţiile în care depunătorii solicitau doar panouri solare presurizate pentru care statul decontează 6000 de lei. În aceste condiţii, cei care au venit mai târziu şi au prins rând pe liste după limita maximă de dosare eligible, erau destul de nemulţumiţi.

„Am număr aprope de trei sute. Nu ştiu dacă mai prind dar nici nu am putut veni să stau la coadă de vineri, pentru că sunt bolnav. Am venit noaptea trecută, dar nu ştiu dacă mai prind. Sperăm, pentru că speranţa moare ultima, dar nu este normal ce se întâmplă, aşa este doar în România”, a declarat unul dintre domii care stătea la rând de noaptea trecută. O altă bătrânică care stătuse la rând, pe un scaun, apoape toată noaptea, îngheţată de frig ne-a spus nemulţumită: „Eu mi-am făcut dosarul de două ori, prima dată acum trei luni, pentru că mi-a expirat cartea funciară. Normal că a expirat cartea funciară din moment ce programul a fost demarat atât de târziu. Apoi mi-au cerut cazier judiciar. Păi ce legătură o avea cazierul judiciar cu Casa verde....?”, se întreba nedumerită femeia.

Pentru că situaţia era destul de tensionată, la Drobeta-Turnu-Severin autorităţile au instalat în faţa APM mai mulţi jandarmi. Oamenii au respectat însă lista stabilită încă de vineri seară, pe care au fost înscrise persoanele în ordinea venirii. La ora 8.00 a fost demarată operaţiunea de verificate şi înscriere a dosarelor, iar prima care a depus acest dosar a fost o femeie din Drobeta-Turnu-Severin. „Am reuşit să depun dosarul, a mers destul de repede aplicaţia, maxim şapte, opt minute. A meritat aşteptarea, chiar dacă am rămas nopţile în stradă şi sunt de vineri pe aici. Acum aşteaptăm să vedem dacă se aprobă dosarul şi să primim panourile. Cum să nu avem nevoie de ele, cine nu are nevoie de apă caldă”, ne-a declarat, mulţumită, femeia.

Cetăţenii pot aplica pentru fonduri cuprinse între 3000 de lei şi 8000 de lei. Din cele 94 de milioane de lei alocate, 60 de milioane sunt pentru persoanele fizice, iar 34 de milioane pentru persoane juridice. Echipamentele finanțate sunt panourile solare și pompele de căldură. Statul acordă până la 3.000 lei, pentru instalarea panourilor solare nepresurizate, până la 6.000 lei, pentru instalarea panourilor solare presurizate şi până la 8.000 lei, pentru instalarea pompelor de căldură, exclusiv pompele de căldură. „În Mehedinţi s-au alocat aproximativ 800.000 de lei, bani care ajung pentru 130 de dosare, dacă sunt dosare numai de şase mii de lei. Poate fluctuta şi numărul de dosare primite mai creşte dacă sunt depuse cereri de trei mii de lei şi poate să mai scadă dacă vor fi depuse dosare pentru pompe de căldură. Interesul este foarte crescut mai ales că oraşul Drobeta-Turnu-Severin a rămas fără apă caldă şi căldură şi nu se ştie când va fi reluată alimentarea” a decarat Sorin Tarniţă, directorul APM Mehedinţi.

După depunerea dosarului de finanțare, solicitantul trebuie să urmărească pe site-ul AFM dacă acesta a fost acceptat, apoi urmează semnarea contractului de finanțare cu Administrația Fondului pentru Mediu, abia după aceea vor fi demarate lucrările, decontarea lucrărilor urmând să aibă în termen de maximum 12 luni de la data semnării contractului de finanțare.

Citit 2348 ori Ultima modificare Luni, 10 Octombrie 2016 16:48
Etichetat cu
Mihai Bădescu

„Oamenii buni nu au nevoie de legi pentru a acţiona responsabil, iar oamenii răi vor găsi întotdeauna o modalitate de a le ocoli.” - Platon

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…