EPIDEMIE DE HEPATITĂ LA GRUIA: 37 DE COPII, ÎN SPITAL

Situaţie alarmantă în comuna Gruia unde nu mai puţin de 37 de copii au ajuns la spital în ultima din cauza virusului hepatic. Autorităţile sanitar-veterniare sunt în alertă deoarece focarul de hepatită A a izbucnit într-o comunitate săracă, iar cauza principală a acestuia este lipsa acută a igienei, ceea ce duce la răspândirea rapidă a virusului. Până la această oră au fost testaţi nu mai puţin de 130 de copii, iar 50 dintre aceştia au fost vaccinaţi. Din cei 37 de copii internaţi, 14 mai sunt încă în spital.

Primele cazuri de hepatita A au apărut la Gruia la mijlocul lunii august, apoi numărul acestora a crescut dramatic. În doar câteva săptămâni, numărul copiilor bolnavi şi transportaţi la Secţia Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean a ajuns la 37. Când au văzut că situaţia poate fi scăpată de sub control, autorităţile sanitar-veterinare au luat imediat măsuri, însă pentru că virusul a apărut în comunitatea romă, acesta este destul de greu de controlat. Liderul romilor din Mehedinţi, Daniel Ionescu s-a declarat mulţumit de acţiunea autorităţilor sanitar-veterinare, însă a spus că implicarea autorităţilor de la Primăria Gruia în viaţa comunităţii rome lasă de dorit. „Nu este posibil ca într-o comună cu alimentare cu apă, şcoala din localiate să nu fie racordată la această reţea şi nu este posibil ca toaletele aflate în curtea şcolii să fie atât de insalubre”, a declarat Daniel Ionescu. Acesta a mai acuzat şi că zona locuită de rromi ar fi plină de gunoaie, din cauză că nu este igienizată.

Cum hepatita A este boala mâinilor murdare şi a lipsei de igienă, acuzaţiile lui Daniel Ionescu par să aibă acoperire. Acestea, la care s-a adăugat lipsa de informaţie a rromilor cu privire la pericolul hepatitei A a făcut ca numărul cazurilor să crească vertiginos într-un timp relativ scurt. „De unde să ştim de unde a apărut? Cred că este un virus care a apărut din altă ţară. Ce putem să facem, sunt o mulţime de copii bolnavi. Ce măsuri să luăm, supraveghem şi noi copii, îi spălăm, am luat medicamente, ce putem altceva să facem? Copiii mei merg la şcoală, dar cei care sunt bolnavi nu merg, ei stau acasă”, a declarat o femeie din comunitatea ţigănească de la Gruia.

„Virusul este ori de la apă, ori de la gunoaie, uitaţi sunt o grămadă de gunoaie peste tot”, a declarat o altă femeie din comunitate, în schimb un bărbat a ţinut să o contrazică declarând că virusul ar fi fost adus din Franţa de o familie de rromi care s-a întors de curând în ţară.

I-a prins focarul fără vaccin

Mare problemă a autorităţilor sanitar-veterinare a fost aceea că nu au avut vaccin suficient chiar din momentul izbucnirii focarului şi a fost nevoie să apeleze la alte judeţe, de unde a fost adus vaccinul, însă insuficent pentru numărul mare de persoane aflate în pericol. „Primul focar a fost după cincisprezece august şi apoi au început să fie tot mai multe. Copilul a fost depistat şi internat, dar neştiind că este hepatită şi comunitatea fiind foarte mare şi compactă, avem acolo patru sute de copii, între zero și optsprezece ani, avem acolo şi o biserică penticostală unde s-au întâlnit toţi, pentru că optzeci la sută sunt pocăţi, s-au întâlnit acolo şi virusul s-a răspândit foarte repede. Până la ora actuală avem 37 de copii depistaţi cu virusul, o parte dintre ei au ieşit deja din spital. Imediat am intervenit cu medicul de familie, cu doctorul de la Sanepid, au fost recoltate probe pentru 130 de copii s-au recoltat analize la dispensar au fost făcute vaccinări la mai mulţi copii, ceea ce au putut să facă rost din alte judeţe, pentru că am înţeles că nu este vaccin. Cei de la DSV au vizitat familiile de unde a început focarul, au fost vizitate şcoala, grădiniţa, au fost aduse flacoane cu dezinfectanţi pe care le-am distribuit la familiilor din localitate şi am distribuit pliante”, a declarat Veronica Oţet, coordonator sanitar în cadrul Primăriei Gruia.

Apa din sistemul centralizat fără clor şi cu nitriţi peste limita legală un pericol pentru localnici?

La scurt timp după izbucnirea focarului, autorităţile sanitar veterinare au făcut o analiză a apei furnizată în sistem centralizat şi s-a constatat că acesta nu este tratată cu clor, iar concentraţia nitriţilor era peste limita legală motiv pentru care reprezentanţii primăriei au fost amendaţi cu 3000 de lei. „Focarul este ţinut în continuare sub o observaţie atentă, deoarece numărul mare de minori din comunitatea roma din Gruia poate duce la răspândirea rapidă a virusului. În comuna Gruia a fost despitare treizeci şi şapte de cazuri, în prezent mai sunt internate paisprezece cazuri, s-au administrat cincizeci de doze de vaccin antivirus hepatic A şi au fost investigate 130 de persoane” a declarat Codruţa Vochescu, purtătorul de cuvânt al DSV Mehedinţi.

Mizeria şi lipsa de igienă cauza probabilă a bolii

Cuzele acestui focar ar putea fi multiple, dar este foarte sigur că el a fost alimentat de faptul că romii din Gruia, ca de altrel mulţi ţigani din Mehedinţi, trăiesc în condiţii precare, în care lipsa igienei este cel mai important element. De altfel, purtătoarea de cuvânt a DSV mai spune că „hepatita virală A sau boala mâinilor murdare este o boală infecţioasă acută. Virusul pătrunde în organismul uman prin calea digestivă, prin contact direct cu persoanele bolnave, mâini murdare şi consumul de apă şi alimente insuficient tratate termic, infecţii în colectivităţi sau în familii, infecţii în zonele ce nu respectă igiena sanitară”, a declarat Codruţa Vochescu.

Citit 1459 ori Ultima modificare Joi, 29 Septembrie 2016 21:32
Etichetat cu
Mihai Bădescu

„Oamenii buni nu au nevoie de legi pentru a acţiona responsabil, iar oamenii răi vor găsi întotdeauna o modalitate de a le ocoli.” - Platon

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…