SALARIAȚII ROMAG VOR SĂ REIA PROTESTELE. APA GREA ÎN PERICOL!

Proteste după proteste declanșate de cei 84 de salariați ai Fabricii de apă grea Romag Prod, din cauză că de aproape jumătate de an nu și-au mai primit banii. Oamenii spun că au rămas că gestioneze apa grea care se află în depozitele unităţii economice, dar salariile lor nu au mai fost plătite și nimeni nu-i bagă în seamă. Dincolo de situația lor dramatică, odată cu venirea sezonului rece, cele peste 1200 de tone de apă grea din depozitele unității sunt în pericol, dacă temperatura scade sub zece grade, susţin salariaţii.

Salariații ROMAG prod au pichetat din nou Primăria Tr. Severin, nemulțumiți că nu și-au primit salariile de aproape jumătate de an. Protestatarii ştiau că Primăria are de plătit către RAAN o datorie de trei milioane de lei și au cerut ca acești bani să fie virați pentru a-și primi salariile. Numai că au aflat că nu este așa, condiții în care situația lor devine și mai dramatică. „Sunt şase luni de când nu am mai primit salariul. Nu mai avem din ce trăi, nu mai avem bani să venim la serviciu. Ne-au scos transportul şi venim la serviciu pe cont propriu nu mai avem bani şi nu vom mai putea veni. A început şcoala, urmează să înceapă facultăţile, deci nu mai am. Şi eu şi soţul meu lucrăm în RAAN, eu nu mai am niciun ban”, a declarat una dintre angajatele Romag Prod care a pichetat Primăria Tr. Severin.

„În urma expertizei pe care a făcut-o expertul stabilit de primărie, reiese că RAAN-ul nu are de primit bani de la Primăria Tr. Severin, ci chiar are să dea înapoi. Dar oricum, noi am dorit să facem o presiune prin care am solicitat parcurgerea acestui demers ca să vedem situaţia clară dacă RAAN-ul are de primit sau are de dat, pentru că la ora actuală regia este condusă de către lichidator, de către domnul Borza şi salariaţii nu-şi primesc banii de la primărie, ci de la lichidator. Dar noi am parcurs acest demers ca să vedem dacă există aceşti bani şi pot fi încasaţi, dar se pare că nu există şi noi, la ora actuală vom iniţia în permanenţă acţiuni de protest pentru că nu se mai poate rezista după şase luni în care nu ne-am luat salariile, mai ales că am o adresă şi la primul ministru, la care a trecut termenul de treizeci de zile conform legii şi nu am primit răspuns... Eu consider că suntem cetăţeni ai României, nu suntem bătaia de joc a nimănui, nici a unui prim-ministru. Primul ministru dacă a primit o adresă, în termen legal, înregistrată, trebuie să răspundă. Se pare că toţi tergiversează înfiinţarea acelei entităţi de management a apei grele. Se pare că toţi trag de timp, se pare că toţi nu vor să aloce bani, se pare că nu este interes. Bun! Atunci să-şi ia apa din depozitele Romag şi să o ducă unde vor ei!”, a declarat Florin Rogobete, preşedintele Sindicatului Energetica.

Apa grea în mare pericol, la temperaturi sub zece grade

Grav este că dincolo de problemele oamenilor, venirea iernii aduce în situație critică apa grea în valoare de peste 1,2 miliarde de euro aflată în depozitele Romag Prod. La temperaturi de sub zece grade, produsul chimic este deja în pericol, iar la patru grade îngheață. „Întrucât temperatura ei de îngheţ este în jur de patru grade fiind spaţii mari, zece grade ar fi o temperatură limită de stocare în siguranţă. Normal ea trebuie stocată cam la cincisprezece grade, dar la zece grade deja există riscul de îngheţ, pentru că există această incertitudine în măsurarea temperaturii, pentru că apar diferenţe de temperatură pe înălţime. La patru grade, apa îngheaţă şi există riscul ca prin îngheţ să se spargă rezervoarele şi atunci de pierd cantităţile de apă după decongelare, ireversibil” a declarat Adrian Stroia - lider de sindicat în cadrul Romag Prod.

În acestă dimineață salariații RAAN vor relua protestele de această dată în fața fabricii și spun că nu mai sunt dispuși să cedeze până guvernanții nu le vor rezolva situația.

Citit 1613 ori Ultima modificare Marți, 20 Septembrie 2016 01:43
Etichetat cu
Mihai Bădescu

„Oamenii buni nu au nevoie de legi pentru a acţiona responsabil, iar oamenii răi vor găsi întotdeauna o modalitate de a le ocoli.” - Platon

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…