Activitatea Serviciului de Medicină Legală al Spitalului Judeţean din Mehedinţi a fost paralizată complet câte două ore, miercuri şi joi, din cauza unei greve de avertisment. Personalul medical a declanşat un protest spontan, după ce conducerea unităţii sanitare a decis să taie până la 4000 de lei din salarii, ca urmare a micşorării unor sporuri. Cum medicii nu au lucrat, au fost familii care au aşteptat ore în şir să ridice trupurile fără viaţă ale rudelor.

Greva de avertisment a fost declanşată miercuri, la ora 9.00 şi a continuat şi astăzi. Timp de două ore, salariaţii SML au înterupt complet activitatea. Oamenii sunt nemulţumiţi că după ce sporurile lor au scăzut în trecut de la 100 la sută la 85%, acum ele au fost reduse la 55%, în timp ce toţi ceilalţi salariaţi ai unităţii sanitare primesc sporuri de 85%.

„Am avut un spor de periclitate de 85% şi ni s-a tăiat la 55%. Lucrăm în condiţii deosebite de muncă, facem permanenţe, nu ni se plătesc orele suplimentare, de cât sâmbăta şi duminica, în limita a 32 de ore, la toto spitalul, la celelalte secţii s-a dat un spor maxim, nouă ni s-a tăiat”, spune unul dintre brancardierii serviciului.

„Mie mi-a scăzut salariul cu circa 1200 de lei, după Legea 153, iar ulterior nu mi-a dat nicio compensaţie, pentru că au spus că atunci când a venit regulamentul, au spus că noi nu intrăm cei care ne-au scăzut”, a spus revoltată o asistentă.

„Aş vrea să pun şi eu o întrebare: Dacă Consiliul Judeţean a aprobat sppor maxim de 85% pentru toate secţiile care lucrează în condiţii deosebite, de ce medicina legală primeşte doar 55%. În condiţiile în care noi aducem un venit de 300.000 de lei pe an?”, a fost întrebarea unei alte asistente din cadrul serviciului.

Ca urmare a tăierii sporurilor, medicii au pierdut până la 4000 de lei la salarii, iar asistenţii până la 1200 de lei.

„La Serviciul de Medicină Legală Mehedinţi am declanşat un protest spontan, în urma unei hotărâri a Comitetului Director de zilele trecute, care operează retroactiv, începând cu data de 1 iulie tăieri salariale la medicii şi asistenţii din SML. Este vorba despre o scădere ilegală de sporuri şi la net este vorba de o scădere salarială 4000 de lei pe medic şi aproximativ 2500 – 3000 de lei pe asistent. O hotârâre luată fără niciun fel de justificare, nu s-a spus nimic, am fost iniţial chemaţi la o discuţie care s-a amânat, au luat acestă hotărâre fără să ne anunţe, noi am intrat în posesia ei, iar astăzi salariaţii au decis să înceapă acest protest spontan. Timp de două zile vom avea o grevă de avertisment, în care solicităm Consiliului Judeţean să ne primească la discuţii, să anuleze această hotârâre ilegală a comitetului director şi să purtăm discuţii în ceea ce priveşte drepturile Serviciului de Medicină Legală. Vreu să arăt că, pe parcursul acestui an au fost tăiate în mod repetat drepturi ale salariaţilor serviciului de medicină legală, nu primim normă de hrană, nu primim tichete de vacanţă, au fost tăiate indemnizaţiile la comisiile de expertiză şi au mai fost operate tăieri de salarii la 1 martie, când a intrat în vigoare regulamentul de sporuri”, a declarat doctorul Ovidiu Gheorghe, şeful SML Mehedinţi.

Reprezentanţii Spitalului Judeţeţean au o problemă, pentru că greva au bocat activitatea. În cele două ore de grevă de avertisment, au fost oameni care au aşteptat mai bine de patru ore să-şi ridice rudele decedate. O grevă general ar însemna paralizarea completă a activităţii serviciului. Ori dacă nu vor fi rezolvate revendicările, salariaţii ameninţă că de mâine ar putea fi declanşată o grevă generală. Conducerea spitalului a precizat că salariaţii de la medicină legală sunt plătiţi din fonduri venite direct de la Bucureşti, iar scăderea acestor sporuri este o urmare a reducerii sumei alocate de la centru.

Citit 2991 ori Ultima modificare Vineri, 03 August 2018 00:39
Etichetat cu
Mihai Bădescu

„Oamenii buni nu au nevoie de legi pentru a acţiona responsabil, iar oamenii răi vor găsi întotdeauna o modalitate de a le ocoli.” - Platon

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…