Oameni nemulțimiți şi spirite încinse în faţa Asociaţiei Naţionale de Pescuit şi Acvaculură din orașul nostri. Mai bine de 200 de pescari care încearcă de săptămâni bune să intre în posesia permisului care le dă dreptul să pescuiască s-au aşezat la coadă în faţa agenţiei încă de la mijlocul nopţii trecute. Oamenii au aşteptat în zadar ore în șir şi de acestă dată, pentru că niciun funcţionar nu a fost la birou să le elibereze documentele. Sunt pescari care spun că este pentru a cincea săptămână în care vin să-şi ridice permisele, dar de fiecare dată s-au întors acasă fără ele. Pentru ca spriritele să se calmeze au ajuns chiar jandarmii.

Mai bine de cinci ore au așteptat în stradă pecsarii amatori din Mehedinți, iar de dimineața, nervii lor au cedat. Oamenii au răbufnit, mai ales când au văzut că trece ora 8.00, apoi nouă şi nu vine nimeni să deschidă biroul.

„Am plecat de la ora unu, de acasă, de la Eşelniţa. Am ajuns aici la ora trei şi ceva. Noi avem permisele cele vechi, pe care s-a aplicat un timbru. Deci timbrul ăsta carfe era putea să fie valabil şi pentru 2018. Ca să nu ne ţină pe noi pe aici ca pe fraieri! Am vârsta de 67 de ani, am lucrat zeci de ani în fabrică şi acum când vreau să merg şi ei să prind un peşte, nu pot să mă duc la pescuit, pentru că ei nu ne dau dreptul! Asta este România noastră, bătaie de joc”, a spus foarte revoltat un bărbat.

Şi nemulţumirile au continuat: „De la trei şi jumătate stăm la rând. Am venit de la Vânjuleţ, e bătaie de joc. Lunea trecută nu s-a lucrat, am venit şi lunea asta, nici acum nu se lucrează! Care-i situaţia. De o jumătate de an stăm fără permise şi nu ni le dau. Alţii vin din alte judeţe, pescuiesc la noi şi noi ne uităm la Dunăre şi la ei”, a spus un alt bărbat. „Am plătit, am şi chitanţa şi nu am voie să merg la pescuit. Care-i motivul nu ştiu. Pentru că frontiera nu vrea să pună viza pe permisele vechi şi de aici nu ne dau permise noi. M-am trezit la ora 4.00 azi dimineaţă. Ne plimbă, ba că nu sunt permise, ba că s-au terminat, dar ei le dau unde vor şi cui vor. Pur şi simplu este bătaie de joc”, a spus revoltat un alt bărbat. „Dumnealor de la AMPA pot să lucreze nu doar o zi pe săptămână să lucreze şi ei două, trei zile pe săptămână! Sunt estimativ peste zece mii de pescari în Mehedinţi care sunt privaţi de plăcerea de a pescui pentru că nu pot merge la pescuit din cauză că nu au aceste permise”, a spus un alt pescar.

Apel la prefectul judeţului şi la ministrul Petre Daea

Exasperaţi de situaţie, oamenii au cerut sprijinul autorităţilor şi al ministului Agriculturii, în speranţa că vor găsi o cale de soluţionare a problemei.

„De ce nu se sesizează prefectul la bătaia asta de joc la care sunt supuşi oamenii? Am venit degeaba, cred că este a zecea oară când venim aici degeaba. Facem apel la ministru, la domnul Daea, că este din Mehedinţi să vină să vadă ce este în judeţul ăsta, este bătaie de joc pentru oamenii cre sunt aici”.

Nemulţumirile oamenilor au ajuns la prefectul de Mehedinţi, după ce doi pescari au mers în audienţă. În urma întâlnirii, pe pagina de Facebook a instituţiei a apărut următorul comunicat: „În această dimineaţă domnul Nicolae DRĂGHIEA, prefectul judeţului Mehedinţi, a primit doi pescari amatori care au reclamat faptul că distribuirea permiselor nominale de pescuit pe anul 2018 de către Agenţia Naţională pentru Pescuit și Acvacultură se derulează cu foarte mare greutate, pescarii amatori fiind obligaţi să vină de mai multe ori, unii de la distanţe mari, pentru a intra în posesia acestor documente. Deși A.N.P.A. nu face parte din categoria instituțiilor ale căror structuri teritoriale intră în coordonarea prefectului, pentru a se informa în concret și a dezamorsa situația creată în județul nostru, domnul Nicolae Drăghiea a convocat imediat reprezentanții Direcției Agricole Mehedinți și pe cei ai Poliției de Frontieră Mehedinți și l-a contactat telefonic pe ministrul agriculturii, domnul Petre DAEA, ceilalți factori responsabili, stabilind de comun acord, ca începând cu data de 05.06.2018 reprezentanții A.N.P.A. să se deplaseze în județul Mehedinți pentru a distribui permisele în cauză tuturor pescarilor amatori care vor solicita acest document”.

Între timp, după intervenția promptă a reprezentantului Guvernului în teritoriu, criza s-a rezolvat. Oamenii îşi vor primi în sfârşit permisele care le dau dreptul să pescuiască.

Citit 3603 ori Ultima modificare Marți, 05 Iunie 2018 12:07
Etichetat cu
Mihai Bădescu

„Oamenii buni nu au nevoie de legi pentru a acţiona responsabil, iar oamenii răi vor găsi întotdeauna o modalitate de a le ocoli.” - Platon

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…