Protest cu scântei la Ambulanţa Mehedinţi, unde mai bine de 50 de salariaţi au ieşit în curtea unităţii sanitare nemulţumiţi de neplata unor sporuri. Oamenii au cerut socoteală conducerii unităţii, care nu ar fi solicitat de la minister sumele necesare pentru plata sporurilor acordate. Mai mult, ei acuză că personalul TESA a primit sporuri mai ridicate decât cei care lucrează în activitatea de urgenţă.

Ziua de 7 mai a început furtunos pentru Serviciul Județean de Ambulanţă Mehedinţi. Mai bine de 50 de salariaţi au venit din timpul liber să protesteze în curtea instituţiei, nemulţumiţi că, în ultimele două luni, veniturile lor au scăzut vertiginos. În luna februarie aveau un spor de 5 la sută. Acesta a fost diminuat în martie la 51 la sută, iar în luna aprilie sporul primit de salariaţi a scăzut la 36 la sută. Oamenii dau vina pe conducerea unității pentru situație, nemulțumiți că nu ar fi solicitat banii necesari pentru acordarea sporurilor. Mai mult, salariaţii spun că s-ar intenţiona şi tăierea sporului pe care îl primesc pentru că vin la lucru sâmbăta şi duminica şi în zilele de sărbători legale, pentru a acoperi cu aceşti bani sporul pentru condiţii de risc.

„Pentru asta luăm spor de maxim pericol, pentru asta ni s-a tăiat sporul, ca noi să plecăm în condiţii în care nu ştim dacă vom ajunge vii la familiile noastre şi şi-a permis conducerea noastră să facă acest lucru. Ceea ce au încălcat până acum, ar vrea să îndrepte încălcând altă bucată de lege”, a declarat nemulţumită o salariată.

„Nu este normal ca noi care nu avem sărbători, nu avem duminici să ni se taie şi această muncă. Noi vom refuza să mai facem aceste gărzi sâmbăta şi duminica şi de sărbători legale. Am rămas cinci doctori în loc de cincisprezece şi lucrăm din douăsprezece în douăsprezece ore. Cât credeţi că mai rezistăm”, a spus doctorul Eliodor Mihuţ.

„Am căzut noaptea în noroaie, faci kilometri să împingi la maşină, să stai cu om în comă pe brancardă şi să împingi la maşină, care nu merge. În ce situaţie suntem şi ne lupăm cu moartea”, a declarat o altă asistentă din cadrul SJA Mehedinţi.

„Există o nemulţumire totală în cadrul salariaţilor şi dacă aceste sporuri vor fi diminuate, aceşti oameni nu pot să mai vină la serviciu să mai facă gărzi pentru populaţie şi astfel, viaţa şi sănătatea oamenilor va fi pusă în pericol. Guvernanţii trebuie să înţeleagă că muncă făcută trebuie şi plătită, în condiţiile legii”, a declarat Crişan Dumitraşcu, lider de sindicat în cadrul SJA Mehedinţi.

Protestatarii au solicitat directorilor să vină la discuții, dar cum au fost refuzați au urcat în sediul ambulanței, unde au cerut socoteală managerului, iar tensiunea a fost maximă. Mai ales că oamenii au aflat că personalul TESA a primit sporuri de 50 la sută, în timp ce ei, în ultima lună, au primit un spor de doar 36 la sută. Managerul SJA Mehedinţi le-a răspuns protestatarilor că nu exită intenţia tăierii sporurilor de sâmbătă şi duminică.

„Conform circularei venită de la Ministerul Sănătăţii, în şedinţa comitetului director, în luna aprilie a fost stabilit acest spor, deci sporul orelor prestate, s-a sabilit la nivel de unitate, dar cu procent aferent unităţii noastre, dat de către MinIsterul Sănătăţii, în procent de 50 la sută. Fiecare serviciu de ambulanţă din ţară a primit un procent diferit. Noi am primit 50 la sută, iar pe ordonator de credite nu aveam voie să depăşim 30 la sută. Este un articol 25, în Legea cadru 153 a salarizării, când nu ai voie să dai un procent mai mare, pentru că altfel încalci legea. În ce priveşte sporurile de sâmbătă şi diminică, în şedinţa comitetului director din luna aprilie s-a aprobat la maxim plata orelor de sâmbătă şi duminică şi sărbători legale şi a orelor suplimentare, adică a gărzilor pentru următorul trimestru, deci nu se diminuează absolut nimic”, a declarat Doina Leuştean, managerul SJA Mehedinţi. Salariaţii au fost extrem de revoltaţi, însă, când directoarea a fost chestionată cu privire la sporurile acordate personalului TESA şi a recunoscut că în baza unei circulare venite de la Ministerul Sănătăţiii, acestea au fost mai mari, de 50 la sută.

Directoarea economică a unității sanitare, Luminița Vrăbete - director economic spune că sporurile au fost acordate în limita permisă de lege. „Sporurile de condiţii deosebite s-au acordat în procentul repartizat de Ministerul Sănătăţii, prin circulara repartizată de aceştia. Având în vedere că la articolul 25 din Legea 153/ 2017 se prevede foarte clar că depăşirea procentului de 30 % pe total ordonator principal de credite, implică răspunderea penală din partea ordonatorului de credite”, a încheiat directorul economic al staţiei.

La protestul salariaților au ajuns și polițiștii, solicitați de directoarea economică. Salariații spun că sunt hotărâți să își solicite în continuare drepturile și chiar să declanșeze un conflict de muncă, dacă nu le vor fi respectate doleanțele.

Citit 2768 ori Ultima modificare Marți, 08 Mai 2018 07:16
Etichetat cu
Mihai Bădescu

„Oamenii buni nu au nevoie de legi pentru a acţiona responsabil, iar oamenii răi vor găsi întotdeauna o modalitate de a le ocoli.” - Platon

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…