„Vreau să spun aşa, că sunteţi aici, noi medicii de la ambulanţă avem nişte tablete, pe care vrea să ni le impună domnul Arafat şi nu am avut timp să completez pe tabletă, şi vreau să spun public, în cazul acesta personalul nu a avut timp să completeze pe această tabletă pentru că era deja agitaţie. Eu am mai fost la un caz, un copil de paisprezece ani, în comă, luat de la Baia de Aramă şi nici în acel caz nu am avut timp să completăm pe tabletă. Nu am avut timp. Ne-am ocupat de pacient şi nu am avut timp să mai completăm pe tabletă”, a răbufnit doctoriţa Cornelia Preda, în momentul în care echipajul de ambulanţă s-a întors de la o intervenţie în care era în pericol viaţa a doi oameni.
Mesajul pe care această doctoriţă de la Ambulanţa Mehedinţi a dorit să-l transmită lui Raed Arafat este unul acceptat de tot personalul, medici şi asistente de la SJA Mehedinţi. Aceştia sunt de părere că tabletele mai mult îi încurcă într-o situaţie limită, când viaţa pacientului ţine de un fir de aţă. Misiunea este să salveze pacientul, nu să introducă timpii de sosire, starea pacientului sau tratamentul administrat pe noua tabletă. „Suntem la faza iniţială a acestui sistem. El este legat prin satelit, prin trei sateliţi, deci ar trebui să avem o acoperire foarte bună, deşi în momentul de faţă încercăm să ne adaptăm la el, este un sistem bun pentru că ne simplifică munca în ceea ce priveşte completarea fişei prespitaliceşti a pacientului, problema se pune în cazurile dificile, în cazurile cu accidente rutiere, cu come vasculare, cu situaţii majore, în care practic nu ai timpul necesar să marchezi aceşti timpi pe care tableta ţi-i impune, nu ai timp să tastezi aceste operaţiuni, pentru că în primul rând este viaţa pacientului şi nu computerul. Noi am studiat o viaţă să salvăm vieţi, nu să tatsăm, înaintea vieţii omului, calculatorul. Nu ridicăm numai noi medicii din Meheidnţi acestă problemă, ea este problema tuturor medicilor de urgenţă din ţară”, declară şi Eliodor Mihuţ – medic la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Mehedinţi.
Nemulţumit de sistem este şi doctorul Valerică Viaşu - medic SJA Mehedinţi: „Sistemul acesta mai mult ne încurcă. Este un program greoi, care cere mult timp şi în situaţiile de urgenţă trebuie acionat rapid. Pacientul trebuie urmărit, nu se poate lucre în acelaşi timp pe tabletă, iar dacă am terminat, apoi nu se mai pot introduce datele. În plus programul de medicamente este greoi, se şterg, trebuie introduse din nou, este un sistem care mai mult ne încurcă”.
Conducerea Serviciului de Ambulanţă Mehedinţi este însă de o altă părere
Aurelia Veropaeff - director adjunct SJA spune că atunci când ajunge la caz, personalul de la ambulanţă poate folosi tableta pentru a filma întreaga operaţiune de salvare, iar apoi poate introduce datele în sistem. „Tableta nu se completează în timp real. Se preia imaginea care îţi arată exact pe monitor la ce oră, la ce minut şi la ce secundă a fost făcută monitorizarea pacientului, lucru pe care medical îl trece în tabletă după, pentru că există un „TAB” în care va preciza toate aceste aspecte, dar nu se va opri din manevrele să zic de resuscitare pentru a consemna acest lucru în tabletă”, a declarat directorul adjunct al SJA Mehedinţi.
Numai că pare oarecum absurd să-l pui pe un medic sau asistent de ambulanţă ca atunci când ajunge la caz, în timp ce unul dintre membrii echipajului acordă primul ajutor, celălalt să filmeze de pe marginea întreaga intervenţie, pentru ca apoi să înregistreze toate datele în sistem. Este cunoscut faptul că nu de puţine ori intervenţia ambulanţei se desfăşoară în condiţii de tensiune maximă, în care pot intervene şi situaţii conflictuale de pe margine. Oare ce-i va spune aparţinătorul unui pacient aflat în stare critică asistenului care, în loc să acţioneze, el filmează.
Cu astfel de tablete au fost dotate, de la 1 septembrie 2016, toate staţiile de ambulanţă din ţară. La Mehedinţi au venit 28 de tablete, iar preţul uneia ar fi de circa 12.000 de lei.