La inițiativa primarului Marius Screciu, două figuri marcante ale municipiului nostru au fost declarate cetățeni de onoare ai Severinului. Din păcate cei doi oameni deosebiți nu mai sunt printre noi, așa că titlului a fost atribuit post-mortem. Este vorba de preotul Adrian – Claudiu Căpitănescu și artistul plastic Constantin Plăvițu.

Pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local Drobeta Turnu Severin, din data de 30 septembrie 2021, municipalitatea a făcut un gest de onoare și respect față de doi dintre cei mai neobosiți și respectați severineni, care din păcate au trecut în neființă. Preotul Adrian-Claudiu Căpitănescu – parohul Bisericii „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Severin și artistul plastic Constantin Plăvițu au fost declarați, prin votul unanim al consilierilor locali, cetățeni de onoare post-mortem ai urbei noastre.

Cei doi au trecut în neființă, dar amintirea lor a rămas vie în memoria severinenilor, datorită personalității lor marcante și a eforturilor făcute pentru cultură, societate și pentru ajutorarea semenilor noștri loviți de soartă. Preotul Adrian Căpitănescu, decedat anul trecut, din cauza COVID-19, era unul dintre cei mai sufletiști și neobosiți slujitori ai Domnului, care și-a dedicat viața și profesia, cu o pasiune rar întâlnită ajutorării oamenilor. A construit o biserică minunată, a fost alături de enoriași și i-a învăluit cu dragoste părintească, păstorindu-i cu dragoste de Dumnezeu și de oameni. A folosit munca de voluntariat în mod neobosit și s-a dăruit cu pasiune pentru a-i ajuta pe cei necăjiți și cu sufletele pierdute. Artistul plastic Constantin Plăvițu a fost unul dintre cei mai mari artiști ai acestor meleaguri și a lăsat umanității o operă vastă și inestimabilă, multe dintre colecțiile sale fiind donate Severinului și putând fi admirate la Muzeul Porților de Fier sau la Palatul Culturii.

Diplomele de de cetățeni de onoare au fost înmânate de primarul Marius Screciu, soțiilor celor două personalități locale.

„Este important ca noi să cinstim memoria celor mai bravi și destoinici severineni, care din păcate nu mai sunt printre noi, am considerat că trebuie să facem un gest de apreciere pentru acești oameni minunați, pe care noi toți îi regretăm”, a precizat primarul Marius Screciu, înainte de votul unanim dat pe proiectul de acordare a titlurilor de cetățeni de onoare post-mortem.

„Constantin Plăvițu și-a consacrat multă atenție și timp carierei de artist, fiind mereu în căutarea unei expresii artistice moderne. În ultima perioadă, simbolurile sale personale erau într-o continuă transcendență către cele universale. Ne bucurăm că Palatul Cultural are deja o sală care îi poartă numele, iar Muzeul Porțile de Fier găzduiește o importanță donație de peste 100 de lucrări ale celui care a fost artistul Constantin Plăvițu”, a declarat soția marelui artist dispărut.

„Mulțumesc din suflet domnului primar și consilierilor locali, sunt emoționată și nu pot să vă spun decât că nici eu nu aș fi vrut să fiu aici singură fără soțul meu”, a spus, la rândul său doamna Căpitănescu.

Citit 1604 ori Ultima modificare Vineri, 01 Octombrie 2021 21:02
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…