VALEA COPCII, polul turismului electoral din România

Un sătuc din comuna mehedințeană Șimian a ajuns celebru în toată țara, cu ocazia alegerilor parlamentare din data de 6 decembrie 2020. Este vorba de Valea Copcii, unde s-a consemnat o prezență la vot de 237,27 la sută. De fapt, nu bieții oameni ai satului amintit sunt cei care s-ar fi îmbulzit la secția de votare, ci „turiștii”. Turismul electoral este cel care face celebră Valea Copcii.

O mică localitate din comuna Șimian face istorie!

Încă de pe la orele prânzului, în duminica alegerilor parlamentare, toate posturile TV din România consemnat județul Mehedinți cu cea mai mare prezență la vot din țară. Totodată, la televiziunile centrale, realizatorii TV se înghesuiau să consemneze numele unui sat din Mehedinți, în timp ce se minunau sau se amuzau copios. Este vorba de satul Valea Copcii, care aparține comunei Șimian. Până la închiderea urnelor, în secția de votare nr. 268, amenajată în Școala Generală Valea Copcii, prezența la vot a fost de 237.27 la sută. În satul respectiv sunt înscriși pe listele electorale permanente 110 persoane, doar că, stupoare, nu toți localnicii s-au prezentat la vot. Doar 47 de localnici get-beget au venit la vot, însă diferența au făcut-o „turiștii”. A fost un adevărat pelerinaj turistic pe la Valea Copcii, duminică, 6 decembrie 2020.

Dezvoltarea turismului nu ar fi o problemă, ba din contră! Doar că aici nu vorbim de turism natural, ci de turism electoral. Pe listele suplimentare de la secția de votare din satul Valea Copcii au votat 214 alegători. Să fi fost turiștii?

Un alt sat al Șimianului a ajuns pol turistic

Valea Copcii nu este singurul sat al comunei Șimian unde au năvălit turiștii în sfânta zi de Sfântul Nicolae. Într-un alt sat, Dedovița Nouă, nu mai puțin de 674 de alegători au votat pe listele suplimentare. Asta în condițiile în care la Dedovița Nouă sunt înscriși pe listele electorale permanente un număr de 341 de alegători. Dintre aceștia, doar 134 au votat. Restul până la 388 de alegători prezenți în secția de votare 265 de la Școala Generală I-IV Dedovița Nouă, au fost navetiști sau, cum li se mai spune, „turiști electorali”.

La Șimian, mai mulți votanți pe listele suplimentare, decât pe cele permanente

În total, pe raza comunei Șimian au fost amenajate 9 secții de votare (de la numărul 260, la numărul 268). Votanții de pe listele suplimentare au fost mai mulți decât cei de pe listele permanente, ceea ce arată faptul că întreaga comună a fost o atracție turistică electorală uriașă în ziua alegerilor parlamentare. Statistic, la Șimian, pe listele electorale permanente sunt înscriși 8.570 de alegători. Doar 2.821 dintre aceștia au votat efectiv. Pe listele suplimentare au votat 3.809 alegători, iar un număr de 68 de alegători au solicitat urna mobilă.

Un articol minunat, pe internet, despre Valea Copcii

Pe site-ul cronicipebune.ro, cineva a posta un minunat comentariu despre notorietatea micului sat mehedințean Valea Copcii. Îl redăm, în integralitate, mai jos:

„Dacă va gândeați cumva că cea mai tare destinație de weekend ar fi un Paris, o Londra, o Barcelona, ei bine, vă înșelați amarnic! Valea Copcii este!

Un loc mirific sub soare, din Județul Mehedinți, tocmai a avut prezența la vot de 227%. Fiecare copcean (sper ca e corect) tine practic în casa lui sau în pensiune patru turiști. La o prezenta de vot de 50%, să zicem, aici au votat deja vreo 227 de oameni. La 148 de copceni, dintre care 100 au drept de vot, au votat… 227. Nu există loc în România cu turism mai bogat, cu dezvoltare mai spectaculoasă. Poate te întrebi ce poți face în Valea Copcii, în afară de a vota? E și mai simplu: te poți plimba pe coclauri, poți vedea cele două fântâni din sat, curba care e o simplă curbă, poți vizita faimoasa copcă (de unde și numele), dar care nu mai e, pentru că era acum mii de ani. Și beneficiezi de un tur gratuit în mina satului, acum în paragină, după ce utilajele au fost vândute la fier vechi. Sunt și pensiuni în zona, e și Dunărea aproape.

Cei din Delta Dunării, de pe Litoral, ar trebui să învețe de la copceni cum se face turism! Și dacă nu aspiră atât de sus, măcar să plece urechea la ce spun alte genii în turism: cei din Dedovița Noua! Aici prezența la vot este ceva mai mică: de doar 220%. Să aveți un city break minunat, fraților! Și mai lăsați dreaq Parisul, că avem și noi, în România, locuri unde se întâmplă minuni! Cititul deșteaptă!”

Menționăm că postarea este realizată înainte să se fi terminat procesul electoral.

Recorduri absolute la Șimian

În comuna Șimian au fost, de fapt, patru secții de votare unde s-au bătut toate recordurile de prezență, duminică, 6 decembrie 2020:

La secția 265, amenajată în Școala Generală I-IV din satul Dedovița Nouă prezența la vot a fost de 237,24 la sută. Au votat 809 alegători, dintre care 674 de alegători au votat pe listele suplimentare;

La secția 266, amenajată în Școala Generală I-IV din satul Poroina, prezența la vot a fost de 164,40 la sută. Au votat 388 de alegători, din care 299 de alegători au votat pe listele suplimentare;

La secția 267, amenajată în Școala Generală I-IV din satul Poroina, prezența la vot a fost de 151,43 la sută. Au votat 421 de alegători, din care 328 de alegători au votat pe listele suplimentare;

La secția 268, amenajată în Școala Generală din satul Valea Copcii, prezența la vot a fost de 237,27 la sută. Au votat 261 de alegători, din care 214 alegători au votat pe listele suplimentare.

Citit 2403 ori Ultima modificare Marți, 08 Decembrie 2020 19:08
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…