BANII PENTRU NAVETA ELEVILOR, ÎNTÂRZIAȚI ȘI LA JUMĂTATE

Ca în fiecare an, banii pe care câteva sute de liceeni o fac din zonele rurale la oraş ca să înveţe carte vor întârzia. Copii spun că s-au obişnuit ca la fiecare început de an şcolar să primească banii de navetă abia prin decembrie.

Chiar oficiali ai Ministerului Educaţiei au recunoscut zilele trecute că banii pentru naveta elevilor vor întârzia. Deşi ministrul Educaţiei ar fi semnat mai demult OUG prin care se puteau deconta banii pentru naveta elevilor, în proporţie de sută la sută, documentul s-ar fi blocat pe circuitul interministerial. La nivel de ţară sunt cam 130.000 de elevi care ar trebui să beneficieze de banii de navetă, dar ei mai au de aşteptat. În Mehedinţi numărul acestora nu a fost stabilit încă, deoarece abia în acest moment elevii sunt luaţi în evidenţă, după ce depun documentele. „Fac naveta de la vreo şaptesprezece kilometri, de la Hinova.Mi se pare o situaţie timpic românească. În perioada aceasta de început de an tot timpul banii întârzie şi vin la sfârşit de trimestru, undeva în luna decembrie. Pe mine mă sprijină părinţii şi găsim soluţii, dar sunt bineveniţi banii, pentru că ni se decontează naveta la jumătate, iar cu banii de pe două luni cumpărăm abonamentul pentru cea de-a treia lună”, a declarat un elev de la Colegiul Tehnic Auto din Drobeta-Turnu-Severin. „Fac naveta de la Bistriţa şi sunt vreo cincisprezece kilometri. Mă ajut banii de navetă pentru că ne este decontată jumătate din abonament ca să ajungem la şcoală. Nu e prea bine că nu vin la timp, dar este bine că-i primim, pentru că mai uşurească cheltuielioe părinţilor. Acum suntem la început de an şi abia depunem docuemntele”, a declarat un alt elev al aceluiaşi colegiu.

„Fiind o situaţie de început de an şcolar, de abia am trecut în luna octombrie, acum se adună toate documentele, noi facem baza de date şi când vor intra banii în cont îi vom vira elevilor. Deocamdată nu am stabilit numărul exact al beneficiarilor, dar avem destul de mulţi, pentru că noi avem şi elevi navetişti care stau în cămin, este vorba de 95 şi aceştia fac naveta cel puţin săptămânal. În ani trecuţi, banii au întârziat şi două luni. De regulă, la începutul lui decembrie, cam aşa s-a făcut decontarea pentru perioada de început de an, apoi au venit lunar, fără probleme”, a declarat Camelia Mâţu, directorul Colegiului Tehnic auto din Drobeta-Turnu-Severin.

„Prin pasivitatea și lipsa de interes de care dă dovadă, Guvernul României îi prejudiciază zilnic pe cei peste 130.000 de elevi navetiști. Continuând politica guvernărilor anterioare, Cabinetul condus de premierul Dacian Cioloș încurajează părăsirea timpurie a școlii, refuzând să adopte măsuri în sensul sprijinirii elevilor care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu și încălcând cu bună știință Constituția României. Având în vedere promisiunile neonorate și atitudinea sfidătoare la adresa elevilor navetiști din România, Consiliul Național al Elevilor, Consiliul Tineretului din România, Federația Sindicatelor din Educație , Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Națională a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar solicită adoptarea în cel mai scurt timp a Ordonanței de Urgență privind decontarea integrală a navetei și demiterea funcționarilor și demnitarilor care se fac vinovați de întârzierea produsă”, se precizează într-un comunicat de presă al Consiliului Naţional al Elevilor.

Citit 1419 ori Ultima modificare Luni, 10 Octombrie 2016 16:59
Etichetat cu
Mihai Bădescu

„Oamenii buni nu au nevoie de legi pentru a acţiona responsabil, iar oamenii răi vor găsi întotdeauna o modalitate de a le ocoli.” - Platon

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…