CUM A AJUNS SEVERINUL LA MILA GUVERNULUI ȘI LA DISCREȚIA UNEI FIRME OBSCURE

Municipiul Drobeta Turnu-Severin a ajuns, pe la șfârșitul lunii octombrie 2016, în atenția întregii țări, după ce locuitorii de aici și-au strigat disperarea în stradă, înghețați de frig și speriați că vor ajunge să intre în iarnă fără căldură în apartamente. Falimentul RAAN, precum și marea minciună a administrației Gherghe, privind noua centrală construită de ALFA GROUND SOLUTIONS au creat la Severin o situație imposibilă. Administratorul judiciar al RAAN, Remus Borza, s-a oferit să ajute municipalitatea, dar contra cost. Însă acesta nu avea să fie decât începutul multor probleme, dacă e să luăm numai folosirea păcurei drept combustibil.

Pe la începutul acestui an, după ce în prealabil, în decembrie 2015, Constantin Gherghe reușise să treacă prin Consiliul Local Severin toate elementele constitutive ale unei afaceri găunoase cu o firmă dubioasă numită ALFA GROUND SOLUTIONS SRL, pentru construirea unei centrale termice, primarul Gherghe promitea severinenilor, pe toate posturile de televiziune locale, că vor avea căldură din luna noiembrie și apă caldă de prin luna august. Ulterior, lucrurile s-au complicat destul de grav și, mai rău, toată lumea a început să tacă mâlc, mai ales că venea o campanie electorală pentru alegerile locale. La adăpostul acestei tăceri, ALFA GROUND SOLUTIONS SRL s-a făcut că lucrează și a tărăgănat nepermis de mult începerea lucrărilor.

Imediat după alegerile locale, adică prin iulie 2016, politicienii locali și noii aleși locali ai urbei s-au trezit brusc din somn și au constatat două lucruri grave: perspectiva încălzirii orașului în regim centralizat era una cât se poate de sumbră, iar firma binecuvântată de fostul primar Gherghe nici nu începuse să lucreze, deși reprezentanții ei promiteau „cu fermitate” că vor da căldură, negreșit, la începutul lui noiembrie. Mai era însă, încă un motiv de spaimă: RAAN intrase oficial în faliment, fiind preluată de EURO INSOL, firma celebră a și mai celebrului Remus Borza. Venit la Severin să își ia în primire regia falimentară, Borza a fost asaltat cu fireasca întrebare dacă severinenii vor avea, în aceste condiții, căldură la iarnă. Borza a precizat, la acea vreme, că deși nu are nicio obligație de a mai asigura termoficarea municipiului, va colabora cu autoritățile locale și va face tot ceea ce îi stă în putință pentru a ajuta municipalitatea și pentru a furniza, dacă va fi nevoie agent termic.

„Am discutat cu reprezentanții municipalității și cu cei ai firmei constructoare a noii centrale termice, dacă se vor încadra în acel grafic asumat prin contract și anume dacă vor fi în măsură ca la 1 noiembrie să poată furniza apă caldă și agent termic către populație. Dacă răspunsul dânșilor ar fi fost ferm în favoarea furnizării de agent termic, atunci am fi procedat direct la oprirea definitivă a termocentralei, dar cum nimeni nu a dat un astfel de răspuns ferm, am dezvoltat, împreună cu autoritățile locale, un alt scenariu de rezervă în care, din considerente de ordin social și chiar umanitar, am decis că nu avem dreptul să condamnăm, noi ca lichidator judiciar, 100.000 de oameni la îngheț în iarna care va veni. Vorba unui clasic în viață, iarna nu-i ca vara! În aceste condiții vom vedea cum putem să ținem în viață această capacitate de producție”, explica Remus Borza, la sfârșitul lunii iunie 2016.

S-a găsit o soluție, dar una complicată!

Cele spuse de Borza în luna iunie nu țineau în totalitate de cald, pentru că el nu a putut face decât ceea ce ținea de el, adică să ofere spre închiriere municipalității, la un preț corespunzător cu cel de pe piață, două cazane pe păcură și asta nu oricum, ci abia după ce Adunarea Generală a Creditorilor ar fi aprobat această închiriere și prețul propus. Cazanele identificate nu erau nicidecum unele similare cu ceea ce erau obișnuiți severinenii în anii precedenți, când agentul termic era asigurat pe bază de cărbune adus din Cariera Husnicioara. Cele două cazane date Primăriei erau unele pe păcură, cu care fosta termocentrală lucra în regim de rezervă, asigurând pornirea în regim de urgență a cazanelor mari ale termocentralei. Cazanele oferite municipalității nu au mers niciodată luni de zile fără întrerupere, iar pentru a le da o nouă destinație au fost nevoie de adaptări tehnice serioase.

A apărut, mai apoi, o altă problemă și mai delicată: Cine lua cazanele în chirie, cine le exploata, cine ar fi angajat personalul de specialitate și de unde se luau acești oameni. În prima fază s-a vorbit despre transformarea Serviciului Public de Alimentare cu Energie Termică (SPAET) în societate comercială, dar soluția s-a dovedit greoaie și confuză, din varii motive. Între timp, noua administrație de la RAAN-ul în faliment a aprobat închirierea cazanelor și a stabilit și prețul: 700.000 de lei pe lună, cu plata anticipată pe două luni, iar municipalitatea a dat imediat RAAN-ului 1.400.000 de lei. Primăria a găsit o altă soluție pentru exploatarea cazanelor și a decis să achiziționeze, prin procedură de negociere directă, serviciile unei firme, iar la procedură s-au prezentat ELSACO SA – Botoșani și, CULMEA, ALFA GROUND SOLUTIONS SRL. De aici începe o întreagă mizerie, deoarece firma care nu terminase la termenul asumat noua centrală emite pretenții de exclusivitate în furnizarea agentului termic și contestă licitația, împingând termenul de furnizare a căldurii pe soluția găsită de municipalitate cu două săptămâni întârziere. Între timp, severinenii ies la un protest de amploare, iese scandal și se fac presiuni uriașe pe municipalitate, astfel încât se ajunge chiar la o petiție online adresată Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) și la rugăminți ale administrației locale pe lângă CNSC să grăbească soluționarea celor două contestații depuse de ALFA GROUND. Până la urmă, pe 15 noiembrie 2016, este pornit primul cazan pe păcură și căldura ajunge la severineni în jurul datei de 20 noiembrie 2016. Între timp se stabilește și prețul gigacaloriei, la 464 de lei, din care populația va plăti 250 de lei, iar municipalitatea va subvenționa cu 214 lei. Dar problemele nu se termină aici pentru că municipalitatea anunță faptul că nu are bani pentru combustibil decât până la finele lunii decembrie, iar dacă Guvernul nu va da un ajutor de urgență Severinului, situația va deveni dramatică. Pe 29 noiembrie 2016, seara, Guvernului i se face milă de severinenii nevinovați și, pe fondul campaniei electorale, alocă din fondul de rezervă suma de 19,6 milioane lei, o pomană binevenită, după ce și iarna trecută severinenii se încălziseră tot din pomana Guvernului.

Cum s-a ajuns în această situație nenorocită?

Deși situația RAAN era previzibilă încă din anul 2013, atunci când regia a intrat în insolvență și, deși se știa cu mai mulți ani înainte că acesta va fi sfârșitul RAAN, nimeni nu a luat nicio măsură și nimeni nu s-a gândit să construiască, la Severin, o centrală termică independentă, mai ales că gazul metan era deja tras la marginea orașului. Mai mult, municipalitatea nu a mișcat nici un deget să aducă gazul în tot orașul și toată lumea s-a limitat la pomana Guvernului, în prag de Moș Crăciun. O indolență crasă din partea unei administrații locale care știa foarte clar că sistemul de termoficare la care este legat tot oraşul (29.000 apartamente în care stau peste 80.000 de locuitori, spitale, câteva zeci de şcoli şi grădiniţe, toate instituţiile publice), este dependent de un sistem centralizat de încălzire.

Prin anul 2015, municipalitatea, mai exact primarul Constantin Gherghe, avea să vină cu o propunere de soluție pentru termoficarea orașului, o propunere care stârnește un scandal imens în Consiliul Local, deoarece erau la mijloc interese obscure, centrate în jurul unei firme de apartament, din anturajul celebrului afacerist Nelu Iordache. Gherghe nu cedează, ba mai mult înființează SPAET, o structură unde își găsesc loc de muncă prieteni, protejați și mulți alții.

Așa apare în schemă firma necunoscută ALFA GROUND SOLUTIONS SRL

În anul 2015, SEAP, serviciu din subordinea Primăriei Severin, încheie un contract ce avea să devină în numai un an de zile o pacoste. Contractul de concesiune de lucrări publice nr. 63/2 decembrie 2015, încheiat între SPAET și ALFA GROUND SOLUTIONS SRL prevedea „realizarea unei surse de producere a energiei termice în vederea alimentării cu căldură a sistemului centralizat de termoficare din municipiul Drobeta Turnu Severin”, valoarea contractului fiind de 13.781.285, 56 euro, din care 401.396,67 euro, fără TVA, reprezintă valoarea cheltuielilor diverse și neprevăzute, iar durata de 20 de ani. La momentul semnării contractului, firma ALFA GROUND SOLUTIONS aparținea avocatei Oana Melinda Teohari (fostă Kutasi), o vedetă Playboy, cu multe pictoriale incendiare apărute în prestigioasa revistă pentru bărbați. Mai mult, capitalul social al firmei era de doar 200 de lei și avea zero angajați.

La momentul respectiv, firma figura la Registrul Comerțului cu un capital social de 200 de lei, o cifră de afaceri mică și zero angajați. De altfel, contractul 63/2.12.2015 este semnat chiar de mânuța frumoasei fotomodel Oana Melinda Teohari. Ulterior, firma este vândută Anei Maria Eremia şi lui Mădălin Stan, două personaje mai puțin cunoscute din anturajul afaceristului Nelu Iordache, cel cunoscut pentru marele tun dat în afacerea TRANSALPINA. În aceste condiții, o astfel de firmă obscură, fără utilaje, fără echipamente, fără experiență, fără angajați, ajunge să construiască o centrală termică pentru confortul severinenilor.

Toate aceste aspecte de mai sus, par să nu fi fost de niciun interes pentru Primăria Severin, care a luat de bun doar faptul că firma din portofoliul lui Nelu Iordache și-a probat bonitatea printr-o scrisoare de susţinere din partea consorţiului italian Alveare Group Consorzio Stabile. La o banală căutare pe Google, pe care autoritățile severinene nu au fost interesate să o facă, numele consorţiului este legat de activităţi de spălare de bani, în sprijinul unor companii din Rusia, Ucraina, Bielorusia.

Alfa Ground Solution a fost susţinută de francezii de la Eneria Sas, iar în lista cu subcontractorii apar firmele TURBO TECH SRL Bucureşti, pentru lucrări de execuție gaze și electrice şi BIO GARDEN DISTRIBUTION SRL, cu sediul în satul Adunaţii Copăceni, judeţul Giurgiu (pentru construcții de drumuri civile, parcare, drumuri de acces, alimentare cu apă), controlată tot de celebrul Nelu Iordache. După cum spuneam, însă, conducătorii Severinului nu au considerat aceste detalii importante, iar ALFA GROUND SOLUTION a fost acceptată, contractul de concesiune pentru realizarea termocentralei, nr. 63, fiind semnat în 2 decembrie 2015. Aproape imediat s-a semnat şi un contract de vânzare cumpărare de energie termică, deşi firma nu deţinea licenţă în acest sens.

În luna ianuarie 2016, reprezentanţii Alfa Ground Solution au preluat un teren de peste 25.000 metri pătraţi la marginea Severinului, în spatele supermarketului CORA, pe care au început construcția, dar nu imediat, ci după ce toată vara au plimbat utilajele, au nivelat terenul și s-au ținut de declarații, care de care mai belicoase și mai mobilizatoare, de genul „sigur vom avea căldură la 1 noiembrie și apă caldă la 1 august”. Există însă și surprize în toată acestă ecuație întortocheată. Potrivit portalului promptmedia.ro, „directorul tehnic al firmei este Veronica Bulf, fost director la ROMSTRADE, cercetată de procurorii DNA, iar consultantul tehnic este Gheorghe Dabela, fost director al RADET, condamnat definitiv la 3 ani de închisoare, pentru că a luat mită de la o firmă germană”.

Omul lui Iordache asigură severinenii că vor avea căldură

Faptul că lucrările sunt în întârziere se vede și astăzi și s-a văzut și în toamnă, când municipalitatea dădea din colț în colț să rezolve cu găsirea unei surse de termoficare a municipiului reședință de județ. Cu toate acestea, declarațiile date mass-media erau mereu dintre cele mai pompoase și mobilizatoare și erau făcute de un anume Răzvan Rizea (foto), cel care apare în rechizitoriul regelui asfaltului – Nelu Iordache, publicat de Evenimentul Zilei: „Procurorii au disjuns cercetările faţă de Nelu Iordache, Răzvan Rizea, Ionel Dragoş Niia, Florian Toader şi Daniela Dănilă pentru săvârşirea infracţiunii de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, evaziune fiscală, delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălare de bani, fapte în legătură cu circuitele financiar între SC Romstrade SRL, SC Blue Air – Transport Aerian SRL şi SC Blueaero SRL prin care suma de 3.110.000 de lei urma să fie transferată de 16 ori prin conturile celor trei societăţi pentru a se asigura un rulaj de circa 49.760.000 lei, însuşirea fără drept a unor sume de bani din societate, justificarea sumelor ridicate cu titlu de avans spre decontare prin documente fictive, circuite financiare ce au la bază operaţiuni comerciale fictive”.

Dintr-o minciună în alta, fără să vedem căldură de la noua centrală

Termenele asumate de Alfa Ground Solutions nu au fost respectate, ba mai mult, aveam să aflăm prin vară că de fapt noua centrală nici nu poate fi gata decât în februarie 2017, pentru că atunci a fost asumată prin contract finalizarea ei. De fapt, în timp ce acum aproape un an era mințiți cu zâmbetul pe buze că vine apa caldă și căldura, nu știam că predarea efectivă a terenului va fi tărăgănată nepermis de mult și că firma va pune în aplicare prevederile contractuale, potrivit cărora „contractul intră în vigoare în termen de 15 zile de la data predării cu proces-verbal a terenului, liber de orice sarcini, salubrizat și va produce efecte juridice pe o durată de 8 luni și 21 de zile, egală cu perioada de realizare a investiției, la care se adaugă o perioadă de 20 de ani de la data intrării în vigoare a contractului de vânzare-cumpărare a energiei termice”. Cum terenul a fost dat firmei, pe la începutul lunii iunie 2016, înseamnă că finalizarea lucrărilor este posibilă undeva prin luna februarie 2017. Mai mult, autorizaţia de construcţie pentru realizarea termocentralei a fost obţinută abia în luna iulie a acestui an, în timp ce termenul iniţial de dare în folosinţă era luna august.

Potrivit caietului de sarcini, toate riscurile derulării investiţiei sunt preluate exclusiv de firma ALFA GROUND SOLUTIONS, dar în realitate lucrurile s-au petrecut invers, și cu concursul fostului primar, Constantin Gherghe, care a acceptat modificarea termenilor în care a fost formulată oferta financiară, schimbarea fiind evident în favoarea Alfa Ground Solutions.

Firma ALFA GROUND SOLUTIONS a mai schimbat din mers câte ceva, dar nu de natură a accelera ritmul de construire al centralei termice promise de fostul primar Constantin Gherghe. Astfel, după îndelungi tatonări și cereri disperate pe la instituțiile bancare și după o scrisoare de garanție din partea Primăriei Severin, ALFA GROUND a obținut un împrumut de 4 milioane de euro de la Banca Transilvania, dar foarte târziu. Pe de altă parte, firma și-a majorat capitalul social, de la 200 de lei, la 460 de lei, iar acționariatul a fost schimbat, noii acționari fiind Ana Maria Eremia şi Mădălin Marian Stan.

Epopeea nepăsării crase

Mulți dintre responsabilii direcți sau indirecți pentru situația termoficării orașului, nu locuiesc la bloc. Fostul primar, de exemplu, locuiește într-o vilă centrală, racordată la rețeaua de gaz metan. Poate de aceea nici nu au simțit prea tare frigul în oase.

Nu știm încă dacă factorii responsabili știu și nu vor, dar știm sigur că soluțiile pot veni din banii europeni. Programul Operaţional Infrastructura Mare oferă fonduri nerambursabile pentru modernizarea infrastructurii de termoficare (Axa 7 referitoare la Creşterea eficienţei energetice). Există și fonduri guvernamentale, precum Programul Naţional de Dezvoltare Locală, în cadrul programului Termoficarea 2006-2020. Anul acesta s-au alocat 56 de milioane lei din această sursă. Numai că la Severin e mai ușor să ceri pomană Guvernului, după care să te împăunezi în campanie cu obținerea pomenii, decât să scrii un proiect serios!

Citit 8212 ori Ultima modificare Joi, 08 Decembrie 2016 10:37
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…