„MARTORII LUI STOICA” – GRUPAREA CARE IA LA MIȘTO JUSTIȚIA

Penalul Marius Stoica, ales ca primar pentru al doilea mandat, în municipiul Orșova, a fentat din nou justiția, în procesul penal care a ajuns la al nouălea termen. Stoica trage de un proces penal ca de o zeamă lungă, doar-doar o putea fenta magistrații să nu îl trimită acolo unde îi este locul. Luni, 7 iunie 2021, a fost deja al nouălea termen de judecată în dosarul în care penalul din fruntea municipiului Orșova o lălăie tot chemând la martori. De această dată, martorul chemat nu s-a prezentat pentru a doua oară, pretinzând că este bolnav, deși autoturismul său a fost surprins de dimineață în parcarea Primăriei Orșova, iar sursele noastre spun că a fost la serviciu.

Incredibil, dar adevărat! Un proces penal, în care primarul Orșovei, Marius Stoica, este inculpat pentru șase infracțiuni de fals, uz de fals și delapidare, a ajuns la cel de-al nouălea termen de judecată pentru că penalul are tot interesul să tragă elegant de timp. Ce-i drept, e mai bine în fotoliul de primar decât într-o celulă la pușcărie sau condamnat cu suspendare. Că tot acolo va ajunge într-un final, nu mai avem niciun dubiu, însă distinșii magistrați de la Judecătoria Drobeta Turnu Severin, din completul penal care îl judecă pe inculpat, ar trebui să știe faptul că Stoica Marius Simion propune la martori în neștire doar cu scopul bine premeditat de a trage de timp. Cât de mult? Cât se poate! Mai mult, completul de judecată din procesul penal din dosarul 573/274/2019 ar trebui să știe că sursele noastre au fotografiat astăzi, în jurul orei 10:00, autoturismul martorului Popa Ioan Petre, cel care, la acea oră, trebuia să fie în fața instanței pentru a depune mărturie, parcat în fața Primăriei Orșova. De asemenea, nu ar fi rău ca instanța de judecată sau procurorii care l-au trimis în judecată pe inculpatul Stoica Marius Simion să ceară municipalității din Orșova înregistrările de pe camerele de supraveghere, pentru a vedea dacă martorul, declarat bolnav, cu adeverință medical, era la serviciu bine-merci, și la acest termen și la cel precedent, așa cum se spune.

Concret, la termenul din data de 1 februarie 2021, inculpatul Stoica Marius Simion a solicitat instanței penale să accepte și să citeze încă doi martori, deși toți ceilalți care fuseseră audiați au spus tot ce aveau de spus. Instanța, amabilă din fire, a acceptat cererea inculpatului, iar la termenul din data de 12 aprilie 2021 i-a așteptat la proces pe martorii Raluca Hrelescu și Popa Ioan Petre. Un amănunt extrem de important: doamna martor este secretara primarului inculpat și are la rândul ei un dosar de cercetare penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Orșova, în timp ce martorul Popa Ioan Petre este consilierul personal al primarului inculpat, angajat pe această funcție, ca prin minune sau din coincidență, taman la 1 februarie 2021, atunci când inculpatul l-a propus ca martor. O fi ceva conflict de interese pe aici? Poate află organele abilitate și ne spun și nouă!

Ce să vezi, din motive de „boală și suferință”, la termenul din 12 aprilie 2021, martorul Popa Ioan Petre nu s-a prezentat. A fost prezentă doar martorul Raluca Hrelescu (secretara). Camerele de supraveghere ar putea spune dacă și la acea data boala l-a împiedicat sau nu pe Popa Ioan Petre să vină la serviciu, că la proces știm sigur că nu a fost. Biata instanță ce să facă! A dat un nou termen pe 7 iunie (după două luni!), iar astăzi domnul consilier Popa, evident, nu a venit. Așa că, înțelegătoare din fire, instanța a fixat un nou termen, dar taman în luna octombrie, după vacanța judecătorească.

Procesul a început în data de 16 martie 2020. Până prin data de 6 iulie 2020 s-au mai dat încă două termene, din motive justificate, datorită instituirii stării de urgență pe perioada pandemiei COVID-19. Deci, până aici, este absolut explicabil și just! Următorul termen este pe data de 28 septembrie 2020, la care este citat cu mandat de aducere martorul denunțător, Nichescu Vasile Nelu, deoarece nu a binevoit să sosească. Se mai dă un termen pe data de 9 noiembrie 2020 când, evident, instanța constată că martorii chemați nu se prezintă și dispune aducerea lor cu mandat. Următorul termen este pe data de 7 decembrie 2020, de această dată vin toți martorii, sunt audiați, iar instanța mai dă un termen, deoarece are nevoie de cazierul inculpatului Stoica. Următorul termen este pe data de 1 februarie 2021. Toată lumea a crezut că de această dată vom avea o soluție! Doar că, stupoare, penalul primar de la Orșova mai inventează ceva: Propune alți doi martori pentru ca, evident, să mai tragă de timp. Urmează un termen pe data de 12 aprilie 2021, apoi un altul pe data de 7 iunie 2021. În sfârșit, cel de-al 10-lea termen va fi pe 11 octombrie 2021, când, dacă are chef, martorul Popa Ioan Petre va veni, dacă nu, termene mai sut și la anul! Și uite așa, încet-încet, trece timpul, penalul e tot primar și se simte confortabil!

Să ne reamintim faptele

Primarul municipiului Orșova din județul Mehedinți, Marius Stoica, a fost trimis în judecată pentru 6 capete de acuzare: două infracțiuni de delapidare, două de fals și două de uz de fals. Judecătoria Drobeta Turnu Severin a dispus începerea fazei de judecată în dosarul în care primarul Orșovei este acuzat de săvârșirea mai multor infracțiuni. Dosarul vizează modul în care s-au făcut două decontări ale primarului Marius Stoica pentru Orşova – Iaşi și retur (transport şi cazare).

Totul a plecat de la o sesizare formulată pe data de 20 februarie 2018 către Parchetul de pe lângă Judecătoria Orșova de numitul Popa Ioan Petre (martorul de azi!), fostul director al ADPP Orșova, actualmente consilierul primarului, în care se arăta faptul că primarul Stoica Marius Simion ar fi decontat fictiv suma de aproximativ 1.200 de lei, pe baza unor ordine de deplasare false. Parchetul orșovean a înregistrat cauza formând dosarul penal nr. 25/P/2018.

Pe 3 aprilie 2018, un alt denunț, formulat de VASILE NICHESCU, semnala aceleași infracțiuni atașând la dosar și documentele justificative: două ordine de deplasare din 26.06.2017 și 13.12.2017 la Iași, pe baza cărora se decontase carburant și cazare. Parchetul a înregistrat un nou dosar cu numărul 132/P/2018. Ulterior cele două dosare au fost conexate.

Parchetul a început cercetările, iar descoperirile făcute sunt uluitoare. Pe scurt, pentru că amănuntele le veți citi în rechizitoriu, inculpatul STOICA MARIUS SIMION a pretins că a realizat două deplasări, în interes de serviciu, în municipiul Iași, pentru a se întâlni cu un individ care îi promisese că îi face un studiu de fezabilitate. Ulterior s-a dovedit că individul îl păcălise și îl ușurase de vreo 1.000 de lei, dar asta este o altă poveste a naivității celui care azi vrea un nou mandat de primar.

Pentru decontare, pe ordinele de deplasare a fost aplicată câte o ștampilă aparținând unei societăți din Iași, SC OAMENI ȘI COMPANII SRL. Cu ocazia audierii, în calitate de martori, a două persoane din conducerea respectivei societăți ieșene, procurorii au constatat că acestea nu știau cum a ajuns ștampila respectivă pe ordinele de deplasare decontate de Stoica. Martorii au spus că nu l-au văzut niciodată pe Stoica și nici nu au avut relații comerciale sau întâlniri cu acesta. Ulterior s-a constatat că doar o angajată a Primăriei Orșova, Blidaru Costina, a fost la o conferință organizată de SC OAMENI ȘI COMPANII SRL și s-a presupus că ștampilele au fost puse fără știrea reprezentanților societății.

De asemenea, anchetatorii au procedat la localizarea telefoanelor folosite de Stoica pentru a demonstra unde se afla acesta în zilele în care a pretins că ar fi la Iași, pe banii Primăriei Orșova. Iar surpriza este una colosală: S-a descoperit că Stoica era de fapt la Timișoara, unde plecase la un service pentru a-și repara autoturismul de lux.

Citit 1760 ori Ultima modificare Luni, 07 Iunie 2021 21:16
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…