Primarul penal al Orșovei, bun de plată, după jaful bugetar de peste 400.000 de lei

Primarul penal al municipiului Orșova, inculpatul Stoica Marius Simion, are noi probleme grave ca urmare a modului abuziv și discreționar în care a condus municipiul, în mandatul precedent. Mai exact, un audit financiar efectuat de Camera de Conturi Mehedinți, pentru anul 2020, a scos la iveală sume cheltuite nejustificat cu nemiluita, doar pentru ca primarul a dorit să își satisfacă ambițiile. Cea mai grea palmă dată lui Stoica a fost certificarea abuzurilor comise asupra managerului Spitalului Municipal, pe care l-a demis, succesiv, de patru ori în numai două luni. Acum, Stoica trebuie să scoată din buzunar peste un miliard de lei vechi. Prejudiciile totale ajung la peste 400.000 de lei!

Mare e grădina lui Dumnezeu, când vine vorba de administrația locală din municipiul Orșova! Abuzuri pe bandă rulantă, răfuieli publice, pe banii contribuabililor, și lipsă totală de viziune financiară, acestea sunt isprăvile descoperite de un audit financiar efectuat de Camera de Conturi Mehedinți, pentru execuția bugetară aferentă anului 2020. Ceea ce au găsit inspectorii Camerei de Conturi la Orșova este de domeniul jafului din bani publici și vorbim aici de sume colosale, cheltuite ilegal, și abateri sinistre de la politica financiară și bugetară normală a unei unități administrativ teritorială.

Camera de Conturi Mehedinți a emis și o decizie, nr. 16/27.05.2021, în urma raportului de audit financiar, iar concluziile sunt înfiorătoare: peste 400.000 de lei cheltuiți nejustificat, bani care acum trebuie recuperați.

Răfuială cu managerul spitalului, pe bani publici sau când grandomania se plătește scump

Cea mai consistentă și aberantă dovadă de prejudiciere a bugetului local este suma pe care municipalitatea a fost nevoită să o plătească managerului Spitalului Municipal Orșova, ca urmare a patru concedieri succesive, toate făcute ilegal. Vorbim de o sumă care se ridică la 117.270 de lei, bani plătiți din bugetul municipiului Orșova managerului Adrian Cican, după ce primarul l-a demis de patru ori consecutiv, de fiecare dată ilegal, aspect demonstrat de instanțele de judecată cărora li s-a adresat managerul. Dincolo de modul în care primarul a dorit să îl umilească pe manager, doar din ambiția prostească de a-l schimba din funcție, fără motiv, Primăria Orșova a fost târâtă într-un lung șir de procese, toate câștigate de managerul Adrian Cican. După aventura sinucigașă a primarului penal Stoica Marius Simion, instanțele de judecată au dispus ca managerului să i se plătească suma de 117.270 de lei, reprezentând: 66.000 de lei – drepturi salariale; 13.950 de lei – cheltuieli de judecată; 28.940 de lei – contracte de asistență juridică; 8299 de lei – cheltuieli de executare; 1 leu – daune morale.

Mai exact, ambițiile personale ale primarului de a demite ilegal un manager de spital au generat, pe lângă drepturile salariale ale managerului, cheltuieli de judecată și de executare. Penalul primar Stoica a avut tupeul să mai cheltuie din banii publici sume consistente date unor avocați, deși avea compartiment juridic, dar și sume pentru executare. După ce a văzut că a eșuat lamentabil, s-a gândit să își plătească oalele sparte din banii orșovenilor. Doar că acum, Curtea de Conturi i-a dat peste mână și îl obligă să aducă înapoi banii aruncați pe răfuieli proprii.

A terorizat conducerea spitalului: patru demiteri consecutive, ilegale

Ce ispravă a făcut, de fapt primarul penal Stoica? Pe la începutul anului 2019, împins de la spate de tot soiul de interese obscure, unele inexplicabile, orgolios și nepregătit din punct de vedere juridic, Stoica Marius Simion emite, pe 15 ianuarie 2019, Dispoziția nr. 5, avizată și de către secretarul municipiului, de încetare a Contractului de management nr. 9781/03.08.2018, încheiat chiar de către primar cu managerul Spitalului Municipal, Adrian Cican. La scurt timp, Tribunalul Mehedinți anulează dispoziția primarului, iar Curtea de Apel Craiova menține hotărârea instanței mehedințene. Instanța obligă, de asemenea, pe pârâtul primar al municipiului Orșova să îi plătească managerului Adrian Cican salariile cuvenite pe perioada revocării și cheltuielile de judecată.

Primarul Stoica nu se potolește și insistă să dea de pământ cu managerul, așa că mai emite încă o dispoziție, nr. 40/12.02.2019, de încetare a contractului de management. Evident, și această dispoziție este anulată în instanța de judecată și se mai adaugă alte despăgubiri.

Pe 8 martie 2019, istoria se repetă pentru a treia oară și prin Dispoziția nr. 77, primarul insistent Stoica Marius Simion îl demite din nou pe manager. Se ajunge din nou în instanță, managerul câștigă din nou, iar instanța mai adaugă niște despăgubiri la colecția deja formată.

Când toată lumea credea că primarul s-a învățat minte, acesta dă din nou cu bâta în baltă și mai emite o dispoziție de încetare a cotractului de management. Era vorba de Dispoziția nr. 101/28.03.2021. Din nou se atacă în instanță și din nou se câștigă, cu despăgubirile aferente și cheltuielile de judecată pe măsură. În acest fel, s-a ajuns la o sumă totală de 117.270 de lei, pe care primarul penal Stoica Marius Simion a fost nevoit să o plătească managerului de care și-a bătut joc. Doar că primarul, în loc să bage mâna în propriul buzunar, plătește suma din banii bugetului local, pe care îl confundă cu propria moșie.

Despăgubiri acordate ca urmare a terorizării managerului Adrian Cican

66.000 de lei – drepturi salariale;

13.950 de lei – cheltuieli de judecată;

28.940 de lei – contracte de asistență juridică;

8299 de lei – cheltuieli de executare;

1 leu – daune morale.

TOTAL: 117.270 de lei

Ce spune Curtea de Conturi

„Având în vedere motivele expuse de instanța de judecată, în sentințele pronunțate, unde s-a menționat că dispozițiile de încetare a exercitării funcției de manager al spitalului de către domnul Adrian Cican, au fost emise cu nerespectarea prevederilor legale, plata despăgubirilor bănești, reprezentând drepturi salariale neîncasate pe perioada revocării au fost suportate din bugetul local municipal deși plata retribuției managerului nu este prevăzută legal de a fi suportată din acest buget, ci se plătește de către spital din alocațiile bugetare ce provin de la bugetul Casei de Asigurări de Sănătate Mehedinți”, se arată în decizia Camerei de Conturi Mehedinți.

În aceste condiții, Camera de Conturi Mehedinți dispune recuperarea prejudiciului de 117.270 de lei, integral, cu majorări de întârziere, până la data de 31 ianuarie 2022. Și, mare atenție!!! Nerecuperarea prejudiciului descoperit de Curtea de Conturi, până la data limită, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă penală.

Alte prejudicii la bugetul local

Banii dați managerului hărțuit nu sunt singurul prejudiciu produs municipalității din Orșova. Primarul Penal mai are de recuperat: 51.684 de lei datorați Casei Sociale a Constructorilor; 23.801 lei – îndemnizație de hrană acordată necuvenit angajaților Primăriei; 34.246 de lei – cheltuieli de judecată plătite unor avocați, deși Primăria are juriști angajați; 221.773,48 lei – cheltuieli indirecte aplicate nelegal la decontarea unor sume către firmele care au realizat obiective de investiții în municipiu. „UATM Orșova are angajate cheltuieli nelegale la nivelul sumei de 404.787,75 lei”, concluzionează Curtea de Conturi.

Iată Decizia Curții de Conturi:

Citit 1821 ori Ultima modificare Marți, 15 Iunie 2021 11:56
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…