Unul dintre cele mai curate și dotate spitale din sud-vestul României este cel de la Orșova (Vedeți, în materialul VIDEO, un amplu interviu și imagini ale transformării spitalului!). Chiar dacă acum traversează o perioadă neagră a transformării în spital COVID-19, Spitalul Municipal din Orșova atrage fonduri europene, guvernamentale și locale pe bandă rulantă și se dezvoltă la standarde europene. Și cum nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită, managerul spitalului este hărțuit de Consiliul Local cu o consecvență demnă de o cauză mai bună.

În micul municipiu mehedințean Orșova, ajuns o ruină, unde nimic nu strălucește și unde nimeni nu face absolut nimic pentru a pune în valoare potențialul turistic enorm al zonei, unde sărăcia guvernează totul, iar disperarea domnește, o singură instituție se dezvoltă armonios și renaște miraculos. Este vorba despre Spitalul Municipal Orșova, o instituție medicală unde se aduc bani europeni pe bandă rulantă și unde modernizarea, reabilitarea și creșterea calității actului medical sunt deziderate de prioritate maximă. 

Mai dotat, mai curat și mai dezvoltat decât multe alte spitale din România, Spitalul Municipal din Orșova este într-un permanent proces de dezvoltare și reabilitare, grație unui management performant și inovativ, aplicat de managerul Adrian Cican. De la secții și cabinete nou înființate, medici tineri aduși aici, aparatură modernă și personal medical de excelență, până la proiecte europene de milioane de euro, la Spitalul Municipal din Orșova nimic nu mai pare imposibil.

La aproape un an de zile de la preluarea pentru a doua oară a mandatului de manager, Adrian Cican a reușit să construiască și să dezvolte spitalul, aducându-l la cele mai înalte standarde europene. Datoria Spitalului a scăzut, în numai doi ani, de la 1,8 milioane lei la numai 109.000 e lei.

Complex modular de primiri urgențe, cabinete noi și locuințe pentru medicii tineri

Încă din luna martie a acestui an, managerul Adrian Cican a reușit să folosească cu inteligență suma de 445.000 de lei alocată de la bugetul local și a amenajat un complex modular de primiri urgențe, folosindu-se de containere modulare și de donații importante pentru aparatura ultramodernă din dotare. Având în vedere că la Orșova avem de a face cu un spital COVID-19, complexul modular, amplasat lângă clădirea spitalului, permite accesul la servicii medicale și pentru pacienții non-Covid.

De asemenea, folosind surse proprii, în valoare de 225.000 de lei, managerul Adrian Cican a construit, lângă spital, un complex format din containere preluate de la Rast, unde fuseseră duse în timpul inundațiilor devastatoare din anii trecuți. Complexul arată acum ca o clădire cochetă în care s-au amenajat 3 cabinete medicale și 2 garsoniere dotate ultramodern, destinate medicilor tineri, care vor să vină să lucreze la Spitalului din Orșova.

Fonduri europene și secții reabilitate

Cu fonduri proprii, în valoare de 218.000 de lei, începând din 16 martie 2021 a fost reabilitat ambulatoriul de specialitate al Spitalului și s-au deschis cabinete medicale noi. Vorbim de chirurgie pediatrică și ortopedie – traumatologie, dar și de cabinetele de ortopedie, urologie, oncologie medicală, nefrologie și pediatrie, nou deschise în ambulatoriul spitalului. Mai trebuie spus că anul trecut, când și-a preluat mandatul, venid de la conducerea Spitalului municipal de urgență din Caransebeș, Adrian Cican a găsit un spital complet blocat de statutul de spital COVID-19, iar acum ambulatoriul a fost deschis publicului non-covid. În numai 28 de zile a redeschis ambulatoriul de specialitate!

La capitolul fonduri europene, numai în ultimii ani, spitalul a atras 5 milioane de euro și urmează atragerea altor 7,5 milioane de euro. Ultimul proiect aprobat și gata de implementare este unul pe POIM, în valoare de 12.536.381,01 lei, adică 2.550.000 de euro. Din acești bani, numai pentru achiziționarea de aparatură medicală se vor cheltui 11.449.545 de lei, adică 91,3 la sută. Restul de 8,7 la sută din fonduri se vor cheltui materiale sanitar de protecție și dezinfecție. De altfel, aparatură medicală ultraperformantă s-a mai achiziționat, pe un alt proiect, aici amintind un computer tomograf de ultimă generație și un mamograf ultraperformant, plus un robot cu acționare vocală care asigură asistență medicală, dar și mai multe aparate ecograf 5D.

De la Banca Mondială, Spitalul Municipal din Orșova va primi 770.000 de euro pentru reabilitarea secției de terapie intensivă, fonduri nerambursabile.

„Din bugetul local am un proiect pentru relocarea secției de recuperare medicală fizică și balneologică, în valoare de 1,2 milioane lei și suntem în curs de solicitare către Primăria Orșova a unui proiect european în valoare de 2,5 milioane euro, pentru reabilitarea instalației electrice și a celei de gaze medicale fluide”, a precizat managerul Adrian Cican.

Hărțuit prostește de Consiliul Local

Cum în România nicio faptă nu rămâne nepedepsită, pentru toarte aceste realizări remarcabile, Adrian Cican s-a ales cu invidia politicienilor din Consiliul Local. Aceștia îl hărțuiesc aproape zilnic pe manager, amenințându-l cu o comisie specială de anchetă care să-i verifice activitatea și care să dovedească o o inepție nesusținută legal: că a construit fără autorizație, deși nu este cerută de lege, complexul modular de primiri urgențe și complexul de containere cu locuințele pentru medicii tineri.

Ba, colac peste pupăză, Consiliul Local, proprietarul și administratorul unității medicale, refuză să aprobe organigrama și ștatul de funcții, invocând motive prostești. Această ambiție prostească și nefondată ar putea duce la reducerea a numai puțin 26 de posturi.

„Există acest pericol, apelez la înțelepciunea consilierilor locali să înțeleagă că în cazul în care nu vor aproba organigrama și ștatul de funcții al spitalului, voi fi obligat, atât eu cât și consiliul director, să restructurăm personalul medical, ceea ce ar însemna o catastrofă pentru serviciile medicale din Orșova. Noi trebuie să fin atenți la gestionarea banului public, dar nu am cerut bani pentru asta la bugetul local, banii vin de la Casa de Asigurări”, spune managerul Spitalului Municipal, Adrian Cican.

 

 

 

Citit 4634 ori Ultima modificare Marți, 01 Iunie 2021 19:12
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

1 comentariu

  • Link la comentariu Deea Miercuri, 02 Iunie 2021 12:17 postat de Deea

    Un spital la standarde europene nu are sectie de urgenta cu program de luni pana vineri, pana la 4. Avem spital degeaba, ca daca ai o urgenta, nu ai unde sa te duci, trebuie sa te deplasezi la Severin

    Raportează

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…