Primul festival al lubeniței va avea loc în cea mai renumită dintre zonele în care celebrul fruct se produce de zeci de ani, Dăbuleni. Timp de trei zile, între 23 și 25 iunie, orașul Dăbulenui din județul Dolj va deveni capitala Lubeniței, locul în care acest fruct zemos și aromat a devenit un adevărat brand. Scopul principal al ineditului festival este acela de a certifica autenticitatea lubeniței de Dăbuleni, unică în lume, așa cum spun localnicii. Un frumos program artistic, dar și multe concursuri vor marca evenimentul în premieră.

Orașul doljean Dăbuleni va fi, timp de trei zile, gazda unui festival inedit, dedicat unui produs care a făcut celebru acest oraș, lubenița. Pepenii de la Dăbuleni ajung în perioada verii în toate piețele din România și cumpărătorii și-au făcut un obicei din a întreba dacă lubenițele pe care le cumpără sunt autentice de Dăbuleni. Organizatorii primului Festival al Lubeniței au precizat chiar și faptul că scopul principal al festivalului este și acela de a spulbera orice speculație că la Dăbuleni pepenii nu ar mai fi cei pe care îi știm cu toții de sute de ani.

VIOLETA CIUCIUC, manager proiect Primăria Dăbuleni, precizează: „Tinând cont de apariția timpurie a lubenițelor, lumea a început să se întrebe dacă sunt autentice, dacă sunt de la Dăbuleni sau dacă sunt aduse din import și atunci forte mulți dintre producătorii autohtoni s-au confruntat cu această problemă. În aceste condiții, autoritatea locală vine cumva să sprijine producătorii și să dea startul vânzării oficiale de lubeniță de dăbuleni. Încercăm să implicăm copiii, tinerii și adulții, astfel încât campania noastră să aibă un impact cât mai mare, atât la nivel local, cât și la nivel național”. (audio Violeta Ciuciuc, mai jos!)

Festivalul Lubeniței va conține și un frumos program artistic, transmis în direct la la EtnoTv cu Ionela Stăncioi, Corina Dragomir, Ruxandra Pitulice, Marian Medregoniu, Neta Soare, Raoul și Jeni Nicolau, urmați de Nicu Dumitrică și Taraful din Clejani. De asemenea, pe scenă vor mai urca Olguta Berbec, Nicu Paleru, Gloria și Balkan, Noaptea Târziu, Trupa Compact, Roxana Nemeș și Lidia Buble.

„Lubeniţa de Dăbuleni s-a umflat în pepeni şi dă petrecere mare! De vineri 23 IUNIE si până duminică 25 IUNIE chiar la Dăbuleni petrece cu Lidia Buble, Nicu Paleru, Compact, Traful de la Clejani şi mulţi alţii! Dar să le luăm pe rând! Anul acesta lubeniţa s-a copt mai devreme ca să de piept cu turcii şi grecii care vor să-i fure muşterii. Dulce ca mierea, roşie ca zaibărul oltenilor şi coaptă în ţărână nisipoasă,
lubeniţa e hotărâtă să arate cu fală tuturor de ce i se mai spune şi DULCELE DE DĂBULENI! Aşa se face că falnicii pepenari se vor aduna vineri 23 Iunie, la miez de zi, în faţa Primăriei din Dăbuleni iar apoi cu mare alai vor merge la cules de lubeniţe. Vestesc astfel începerea recoltării lubeniţei de Dăbuleni care va ajunge apoi pe mesele tuturor românilor. Ca să aibă spor şi un an bun, lubeniţa va petrecere cu artişti celebri de muzica uşoară şi populară dar vor fi şi concursuri, jocuri şi surprize pentru spectatori”, mai spun organizatorii.

Festivalul Lubeniței va fi marcat și de concursuri, care mai de care mai inedite: bowling cu pepeni, feliat pepenii rapid, ghicirea greutății unui pepene, sculpturi in pepeni, alergat cu pepenii îin brate, show culinar cu rețete inedite din pepene, dar și un concurs de scriere creatoare pentru copii - povestea pepenelui buclucaș. Evenimentul se va desfășura pe Platforma de desfacere a lubeniței de Dăbuleni.

Citit 2130 ori Ultima modificare Luni, 19 Iunie 2017 19:36
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…