Blestemul liberalizării pieței de energie

Prețurile la gaze și energie electrică cresc parcă fără oprire, spre disperarea românilor, iar situația începe deja să miroase foarte urât. Evident că aceste majorări din sectorul energetic atrag după ele scumpiri la toate celelalte produse și la servicii, pentru că atât gazul cât și curentul electric se regăsesc în toate fluxurile de producție. Și mai interesant este faptul că plafonarea prețurilor nu i-a oprit pe furnizori să le dubleze.

Este adevărat că Guvernul a decis plafonarea prețurilor, dar destul de târziu , când acestea deja o luaseră razna și e adevărat că statul va plăti o parte din facturi, doar în perioada noiembrie 2021 – martie 2022. Totul ar trebui să fie excelent, iar românii să plătească prețuri normale, echivalente cu cele de la 30 decembrie 2020. Doar că în spatele acestei plafonări se ascund multe necunoscute și detalii, potrivit celebrului dicton „Diavolul e ascunde întotdeauna în detalii”.

Să luăm un studiu de caz interesant! Pe data de 26 noiembrie 2021 furnizorii de energie electrică au decis ridicarea prețului energiei electrice fix la dublul prețului la care Guvernul a plafonat prețurile. Prestigiosul economist Petrișor Peiu face o analiză a efectelor noilor tarife anunțate de companiile de furnizare și concluzionează că avem parte de două astfel de efecte: pe de o parte, furnizorii vor încasa de la stat drept compensații sume uriașe, timp de cinci luni, adică diferența între prețul plafonat pe care îl plătesc consumatorii (în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022), adică de la 0,71 lei /kwh la 1,50 lei/kwh. Pe de altă parte, populația va trebui să plătească, de la 1 aprilie 2022, un preț dublu pentru electricitate. Se anulează, astfel, toate creșterile de pensii și de alocații anunțate de noul guvern și chiar se reduce puterea de cumpărare a românilor, până la nivelele din 2013.

Și mai grav, consumatorii industriali s-au trezit cu prețuri triple la energie, situație care a dus la creșterea costurilor de producție și va aduce în pragul falimentului sute de fabrici. Și avem exemplul mai mult decât limpede al celor de la AZOMUREȘ, cel mai mare producător de îngrășăminte pentru agricultură, care a oprit producția din cauza prețurilor nesimțite ale gazelor naturale. De asemenea, economiștii mai semnalează o situație extrem de perfidă: indexările de pensii, alocații și salariu minim vor deveni inutile. Practic facturile colosale care vor veni după data de 1 aprilie 2022 vor anula aceste majorări, adică banii primiți în plus vor fi cheltuiți pe curent și gaze.

De la 1 aprilie 2022, în jur de 5,5 milioane de români se vor confrunta cu explozia prețului la energie electrică, deoarece facilitățile acordate de Guvern și plafonarea prețurilor vor înceta. Liberalizarea pieței de energie ar fi trebuit să fie un lucru bun, prin care să ne putem alege furnizorul de energie și gaze la cel mai bun preț. Exact așa cum facem deja cu furnizorii de telefonie mobilă sau internet. Doar că această liberalizare s-a transformat într-un blestem crunt pe capul bieților români și asta pentru că toți cei care oferă energie și gaze par a fi mai degrabă constituiți într-un cartel nemilos, și nu într-un sistem concurențial sănătos, specific economiei de piață.

Să ne gândim doar la un singur aspect: Tradiționalul producător de energie electrică HIDROELECTRICA produce 1 MWh la prețul de 120 de lei și îl vinde la prețul de 240 de lei. La populație, același MWh ajunge la un preț de 1.500 de lei. Ceea ce întrunește toate condițiile unei jecmăneli pe față!

Citit 9121 ori Ultima modificare Luni, 13 Decembrie 2021 22:52
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…