Este adevărat că Guvernul a decis plafonarea prețurilor, dar destul de târziu , când acestea deja o luaseră razna și e adevărat că statul va plăti o parte din facturi, doar în perioada noiembrie 2021 – martie 2022. Totul ar trebui să fie excelent, iar românii să plătească prețuri normale, echivalente cu cele de la 30 decembrie 2020. Doar că în spatele acestei plafonări se ascund multe necunoscute și detalii, potrivit celebrului dicton „Diavolul e ascunde întotdeauna în detalii”.
Să luăm un studiu de caz interesant! Pe data de 26 noiembrie 2021 furnizorii de energie electrică au decis ridicarea prețului energiei electrice fix la dublul prețului la care Guvernul a plafonat prețurile. Prestigiosul economist Petrișor Peiu face o analiză a efectelor noilor tarife anunțate de companiile de furnizare și concluzionează că avem parte de două astfel de efecte: pe de o parte, furnizorii vor încasa de la stat drept compensații sume uriașe, timp de cinci luni, adică diferența între prețul plafonat pe care îl plătesc consumatorii (în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022), adică de la 0,71 lei /kwh la 1,50 lei/kwh. Pe de altă parte, populația va trebui să plătească, de la 1 aprilie 2022, un preț dublu pentru electricitate. Se anulează, astfel, toate creșterile de pensii și de alocații anunțate de noul guvern și chiar se reduce puterea de cumpărare a românilor, până la nivelele din 2013.
Și mai grav, consumatorii industriali s-au trezit cu prețuri triple la energie, situație care a dus la creșterea costurilor de producție și va aduce în pragul falimentului sute de fabrici. Și avem exemplul mai mult decât limpede al celor de la AZOMUREȘ, cel mai mare producător de îngrășăminte pentru agricultură, care a oprit producția din cauza prețurilor nesimțite ale gazelor naturale. De asemenea, economiștii mai semnalează o situație extrem de perfidă: indexările de pensii, alocații și salariu minim vor deveni inutile. Practic facturile colosale care vor veni după data de 1 aprilie 2022 vor anula aceste majorări, adică banii primiți în plus vor fi cheltuiți pe curent și gaze.
De la 1 aprilie 2022, în jur de 5,5 milioane de români se vor confrunta cu explozia prețului la energie electrică, deoarece facilitățile acordate de Guvern și plafonarea prețurilor vor înceta. Liberalizarea pieței de energie ar fi trebuit să fie un lucru bun, prin care să ne putem alege furnizorul de energie și gaze la cel mai bun preț. Exact așa cum facem deja cu furnizorii de telefonie mobilă sau internet. Doar că această liberalizare s-a transformat într-un blestem crunt pe capul bieților români și asta pentru că toți cei care oferă energie și gaze par a fi mai degrabă constituiți într-un cartel nemilos, și nu într-un sistem concurențial sănătos, specific economiei de piață.
Să ne gândim doar la un singur aspect: Tradiționalul producător de energie electrică HIDROELECTRICA produce 1 MWh la prețul de 120 de lei și îl vinde la prețul de 240 de lei. La populație, același MWh ajunge la un preț de 1.500 de lei. Ceea ce întrunește toate condițiile unei jecmăneli pe față!