Culmea incompetenței și a nerușinării! Un primar penal și o chimistă dispun demolări la Spitalul Municipal Orșova

RÂSUL LUMII! Un primar penal, de profesie absolvent de Geografie, și un inspector la Serviciul Urbanism (înlocuitor de arhitect-șef, această funcție fiind ținută vacantă), cu studii de Chimie, au dispus demolarea a două construcții din curtea Spitalului Municipal Orșova, reprezentând cabinete medicale, locuințe pentru medicii tineri, o stație de oxigen și un compartiment de primiri urgențe. Deși Spitalul are o nevoie vitală de aceste construcții, chimista și geograful se cramponează de două platforme betonate care se aflau sub construcții și care trebuie să fie „readuse la starea inițială”. Pentru a se face de râs până la capăt, administrația locală din Orșova ia aceste decizii criminale, în urma unui control al altor habarniști în domeniul urbanismului: consilierii locali!

Administrația locală din municipiul Orșova continuă să șocheze! De această dată, prin luarea unor decizii criminale, susținute de lipsă de competențe la limita penalului, orgolii și o doză mare de răutate. Mai exact, o doamnă cu funcția de inspector superior, gradul I, în cadrul Compartimentului Urbanism, Amenajarea Teritoriului, Cadastru și Patrimoniu din Primăria Orșova, dispune amendarea Spitalului Municipal Orșova cu suma de 100.000 de lei și demolarea unor construcții vitale pentru spital, în condițiile în care doamna în cauză nu are voie să emită astfel de dispoziții, deoarece nu are competența profesională necesară să emită acte de urbanism. Și asta pentru că, în calitatea sa de inspector la Urbanism, doamna PETRE LOREDANA DUMITRIȚA nu are studiile necesare, domnia-sa fiind de profesie chimist și nu inginer constructor sau arhitect. Și mai grav, funcția de arhitect-șef este ținută vacantă de multă vreme, în aceste condiții doamna în cauză efectuând și activități de competența arhitectului-șef. Doamna chimistă, ajunsă la Urbanism, este susținută, cel puțin în acest demers uluitor și criminal, de însuși primarul penal al Orșovei, inculpatul Stoica Marius Simion, primar care nici el nu are studii din apanajul urbanismului, fiind absolvent al Facultății de Geografie.

Răzbunarea consilierilor locali

Să începem cu începutul! Prin luna februarie a acestui an, Spitalul Municipal din Orșova primea de la Prefectura județului Dolj, cu aprobarea directă a secretarului de stat MAI Raed Arafat, un număr de patru containere modulare, folosite în trecut la Rast, după inundațiile devastatoare de acolo. Culmea este, iar acest amănunt se va dovedi extrem de important, în ecuația poveștii absurde pe care o vom descrie, că aceste containere erau livrate în urma unei solicitări înaintate de Primăria municipiului Orșova, prin primarul Marius Stoica. Containerele au fost reparate și asamblate într-o construcție superbă, în interiorul căreia s-au amenajat cabinete medicale și locuințe dotate cu tot confortul pentru medicii tineri care doresc să vină să lucreze la Spitalul din Orșova. Vizavi de acest complex modular, s-au amenajat alte containere modulare, în interiorul cărora s-a amenajat o secție de primiri urgențe, pentru a decongestiona un spital complet blocat de statutul de Spital suport COVID-19. De asemenea, alături a fost montată și o stație de oxigen.

Ambele construcții modulare s-au ridicat în curtea spitalului, cea cu cabinete și locuințe pentru tineri fiind pusă pe o platformă betonată, turnată peste o veche rampă auto, aflată într-o stare avansată de degradare, insalubră și inestetică. Toate bune și frumoase până aici, mai ales că pentru lucrările efectuate, municipalitatea, însuși primarul penal Stoica Marius Simion, au dat toate aprobările necesare și au alocat fonduri substanțiale. Doar că, la scurt timp, la câteva luni distanță, atât primarul penal, cât și consilierii locali au devenit brusc geloși pe eficiența cu care lucrează managerul Spitalului Municipal, Adrian Cican și s-au gândit să îi dea în cap și să îl hărțuiască absurd.

Prima acțiune absurdă, întreprinsă de consilierii locali, a fost desemnarea unei comisii de control care să verifice activitatea managerului, dar și modul în care s-au ridicat construcțiile modulare din curtea spitalului. Deși demersurile comisiei de pomină s-au încheiat cu un eșec lamentabil, consilierii locali au constatat și pretins că acele construcții s-ar fi ridicat fără autorizații, certificate de urbanism și fără acordul Consiliului Local. Simțind că, prin acest control inutil, s-au făcut de râsul lumii, consilierii au forțat emiterea unui proces verbal de contravenție, cu o amendă de 100.000 de lei, dar și demolarea construcțiile vitale pentru Spital. Atenție: În una dintre construcții funcționează o secție de primiri urgențe, dotată la standarde europene și cu aparatură ultramodernă, care este mai tot timpul plină!

Dar de aici începe o poveste, pe cât de mizerabilă, pe atât de penală! Amenda este dată de o funcționară a Primăriei care nu are competențe în acest sens, deoarece nu are studiile necesare pentru a lucra la Serviciul de Urbanism al Primăriei, o Primărie care, culmea, a atins limita ridicolului, neavând nici măcar un arhitect-șef angajat.

Amendă și ordin de demolare

Concret, pe data de 15 iulie 2021, doamna PETRE LOREDANA DUMITRIȚA, în calitate de INSPECTOR SUPERIOR, în cadrul Compartimentului URBANISM, AMENAJAREA TERITORIULUI DIN PRIMĂRIA ORȘOVA, însoțită de polițistul local Bucșă Ovidiu Nicolae, pretind că s-ar fi prezentat, la ora 9:30, la sediul Spitalului Municipal din Orșova, pentru a constata la fața locului că s-a demolat o mizerie de rampă auto și pe locul ei s-a ridicat construcția modulară ce adăpostește cabinete medicale și locuințe pentru tineri. Totodată, doamna în cauză susține, în procesul verbal de constatare și sancționare a contravențiilor nr. 7813 (pe care îl prezentăm integral atașat), că și compartimentul de primiri urgențe s-ar fi ridicat pe o platformă betonată, fără autorizații de construire. Spunem că doamna și polițistul pretind că s-ar fi prezentat, pentru că ei de fapt nu au fost la fața locului, așa cum reiese din analiza camerelor de supraveghere și a registrului unic de control. În procesul verbal amintit, doamna trântește o amendă de 100.000 de lei (un miliard de lei vechi!) Spitalului Municipal și îi pune în vedere managerului Adrian Cican să plătească amenda în termen de 15 zile. Și mai grav, în procesul verbal cu nr. 7811/15 iulie 2021, doamna inspectoare superioară de la Urbanism, PETRE LOREDANA DUMITRIȚA dispune, nici una – nici două, desființarea și demolarea construcțiilor, inclusiv a stației de oxigen, pe motiv că și aceasta se află pe o platformă betonată executată fără autorizație. Asta în condițiile în care, repetăm, vorbim de o stație de oxigen vitală unui spital COVID-19 și de o unitate de primiri urgențe, dotată ultramodern. DECI OAMENI BUNI, MADAMA CERE DEMOLARE!

Sancțiuni criminale, date după ureche, de incompetenți și funcționari care lucrează ilegal

Și acum vine, de fapt, BOMBA! Doamna inspectoare lucrează în cadrul unui serviciu de urbanism unde de foarte multă vreme nu există angajat un arhitect-șef, așa cum are orice primărie din România! Mai mult, doamna PETRE LOREDANA DUMITRIȚA lucrează ilegal la Urbanism, deoarece nu are studiile de specialitate cerute pentru un asemenea compartiment, domnia sa fiind de profesie CHIMIST și nu INGINER CONSTRUCTOR sau ARHITECT. În aceste condiții, departamentul de urbanism inutil de la Orșova nu are voie să emită autorizații de construire și nici măcar să dea sancțiuni pentru nerespectarea regimului construcțiilor, darămite să dispună demolarea unor construcții. Exact până aici s-a ajuns la Primăria Orșova, unde debandada, incompetența și uneori prostia au devenit linii directoare în efectuarea activităților de administrație publică locală. Culmea este că decizia inspectoarei fără competențe este avizată de primarul penal STOICA MARIUS SIMION.

Iar afirmațiile și dezvăluirile făcute aici, privind lipsa de competență a doamnei așa-zise inspectoare, care dispune amenzi și demolări, la un spital ajuns la standarde europene și cu un management performant, sunt susținute de documente beton.

PRIMUL DOCUMENT: În octombrie 2020, un cetățean al Orșovei, căruia nu îi vom dezvălui numele, face o petiție către Inspectoratul Regional în Construcții Sud-Vest Oltenia, aflat în subordinea INSPECTORATULUI DE STAT ÎN CONSTRUCȚII (ISC), în care cerea revocarea unui certificat de urbanism considerat ilegal emis și se plângea de faptul că există neconformități în structura instituțională a Departamentului de Urbanism din Primăria Orșova, mai exact sugera faptul că doamna despre care facem vorbire aici, că dispune demolări la Spitalul din Orșova, nu ar fi avut competențe pentru eliberarea de certificate de urbanism. „Cele sesizate s-au confirmat, în mare parte. Prin procesul verbal de control înregistrat la Primăria municipiului Orșova cu nr. 13308/19.11.2020 s-a dispus primarului ca, începând cu data de 19.11.2020, să suspende emiterea certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire/desființare, până la rezolvarea neconformităților constatate”, se arată în răspunsul dat de ISC cetățeanului orșovean.

AL DOILEA DOCUMENT: SĂ VEDEM CE SPUNE PROCESUL VERBAL INVOCAT! Pe pagina 2 a procesului verbal nr. 13308/19.11.2020 (procesul verbal este redat integral atașat acestui articol) există o secțiune intitulată „referitor la neconformități în structura instituțională”. Aici, inspectorii de la Inspectoratul de Stat în Construcții spun negru pe alb că DOAMNA PETRE LOREDANA DUMITRIȚA este singura persoană din cadrul Departamentului de Urbanism, funcția de arhitect șef fiind vacantă și că doamna în cauză este inginer chimist și nu ar avea voie să emită acte de urbanism și nici autorizații de construire, desființare sau demolare.

AL TREILEA DOCUMENT: Inspectoratul de Stat în Construcții constată ilegalitățile crase de la Primăria Orșova și sesizează și Agenția Națională a Funcționarilor Publici. Pe data de 13 aprilie 2021, Agenția Națională a Funcționarilor Publici transmite primarului Marius Stoica o adresă în care practic îi dă serios peste bot și îi reamintește că urbanismul nu se face cu ingineri chimiști. Mai exact, i se amintește primarului penal, dar și doamnei chimiste, că serviciul de urbanism se organizează sub conducerea unui arhitect-șef și că în acest compartiment e musai să lucreze persoane care au studii de specialitate, „pregătire adecvată în domeniile urbanismului, arhitecturii și construcțiilor”. „În considerarea celor expuse, apreciem că în vederea ocupării unei funcții publice, în domeniul urbanismului și amenajării teritoriului, care are atribuții în vederea emiterii certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire, sunt necesare studii de specialitate, respectiv studii superioare de licență, absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă în domeniile urbanismului, arhitecturii sau construcțiilor. Față de informațiile comunicate, potrivit cărora doamna Petre Loredana Dumitrița este inginer chimist, rezultă că funcționarul public în cauză nu poate exercita atribuții privind emiterea certificatelor de urbanism și autorizațiilor de construire, din cauza faptului că nu deține studii superioare în domeniu”, se arată în adresa Agenției Naționale A funcționarilor Publici.

Quod erat demonstrandum

Concluzia este una singură și foarte amară: dacă la Orșova nu există arhitect-șef, iar departamentul de urbanism este guvernat de o doamnă de profesie inginer chimist, deci fără competență în domeniul arhitecturii și construcțiilor, atunci cum își permit primarul penal geograf Stoica Marius Simion și chimista Petre Loredana Dumitrița să dea amenzi pentru o presupusă nerespectare a regimului construcțiilor și cum pot să dispună demolarea unor secții din Spitalul Municipal. Doar că la Orșova, abuzurile au atins culmea impertinenței, Consiliul Local se crede stăpânul urbei, orgoliile sunt reglate prin acțiuni criminale și iresponsabile de demonizare și demolare a unei instituții de prestigiu, manageriată performant, poate singura piesă de excelență din mizeria numită generic municipiul Orșova.

Ca replică la toată această mizerie de atac grobian la adresa unui spital de excelență, managerul Adrian Cican a avut o replică acidă, postată pe contul său de socializare: „ȘOC ȘI GROAZĂ.... Primarul Stoica Marius Simion, 2 angajați mitomani ai Primăriei și comisia miraculoasă a Consiliului Local al municipiului Orșova, doresc distrugerea complexului modular de urgențe și dărâmarea celor 3 cabinete medicale și a celor 2 garsoniere pentru medicii tineri specialiști pentru că..... le-a construit Cican... Noi construim și cei trei distrug!!! Nu o să reușiți, stați liniștiți! Eu construiesc și voi dărâmați, dar reconstruiesc și voi nu mai apucați să distrugeți!!!”

DOCUMENTELE DE SPRIJIN ALE ANCHETEI:

 

Citit 13610 ori Ultima modificare Luni, 09 August 2021 20:45
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…