SEVERINENI, LUAȚI-VĂ BOILERE! APA CALDĂ NU MAI VINE!

Povestea apei calde la robinetele severinenilor începe să devină, pe zi ce trece, o utopie dureroasă. Potrivit unor surse din conducerea ROMAG TERMO, nu se reia furnizarea apei calde, datorită falimentului iminent al RAAN.

Acum exact o lună, pe 4 mai 2016, furnizarea apei calde în sistem centralizat în Drobeta Turnu Severin a fost sistată. În informarea transmisă, la acea vreme, de către Serviciul Public de Alimentare cu Energie Termică din cadrul Primăriei Drobeta Turnu Severin, se arăta: „Având în vedere faptul că la nivelul reţelei de transport agent termic primar s-au produs o serie de defecţiuni de natura spargerilor de ţeavă, ce afectează buna funcţionare a reţelei respectiv furnizarea agentului termic la parametri optimi, sunt necesare operaţiuni de reparaţii şi de revizii tehnice imediate”.

Inițial nu a fost vorba de nicio minciună, deoarece responsabilii de la nivelul ROMAG TERMO precizau că fără reparații, rețeaua era compromisă și producea pierderi masive. Minciuna a intervenit abia ulterior, când s-a spus că reluarea furnizării apei calde se va face la sfârșitul lunii mai. Nu numai că a trecut sfârșitul lunii mai, dar s-a mai scurs și o săptămână din luna iunie și au trecut și alegerile, dar apa caldă nu a mai venit la robinetele severinenilor racordați, într-o majoritate zdrobitoare, la rețeaua de termoficare a municipiului.

De la ROMAG TERMO aflăm că reparațiile s-au efectuat, iar rețeaua este pregătită, dar nu reparațiile erau de fapt problema cea mai mare, ci falimentul care rânjește amenințător la RAAN. Ironia sorții este aceea că exact pe data la care se spunea că vine apa caldă, 31 mai 2016, la Curtea de Apel Craiova s-a judecat trecerea în faliment a Regiei Autonome pentru Activități Nucleare, aflată în insolvență din 2013. Numai că instanța a amânat pronunțarea până pe data de 7 iunie 2016.

CITEȘTE ȘI SEVERINUL A RĂMAS FĂRĂ APĂ CALDĂ

Cu alte cuvinte, mâine, 7 iunie 2016, vom afla dacă RAAN va intra definitiv în faliment sau i se va mai prelungi agonia în insolvență, situație greu de prevăzut, având în vedere că din insolvență nu există decât două ieșiri: spre redresare economică sau spre faliment și lichidare. Falimentul iminent al RAAN a fost amânat, la începutul lunii februarie 2016, când autoritățile statului au reușit la limită suspendarea temporară a lichidării RAAN, după ce Tribunalul Mehedinţi a decis în data de 28 ianuarie ca aceasta să intre în faliment. De fapt, nu a fost o victorie, ci doar o amânare pentru că Primăria municipiului Drobeta Turnu Severin şi Serviciul Public de Alimentare cu Energie Termică au intervenit în instanţă, îngroziți de perspectiva ca severinenii să rămână fără agentul termic furnizat prin Termocentrala de la Halânga, mai ales că anul 2016 este unul electoral.

De această dată, însă, dacă nu se va lua nicio măsură, e greu de crezut că Termocentrala de la Halânga va mai fi repornită doar pentru a încălzi orașul sau pentru a furniza apă caldă, atâta vreme cât nu își mai găsește utilitatea în raport cu Combinatul de apă grea, a cărui funcționare a fost oprită definiv și iremediabil. Nici din perspectiva producției de energie electrică, termocentrala nu se mai merită pornită, deoarece produce un MWh cu 225 lei și îl vinde cu puțin peste 100 de lei.

Apa caldă în faliment!

Surse credibile din interiorul ROMAG TERMO ne-au precizat că nu va porni alimentarea cu apă caldă a municipiului, până când nu se află decizia instanței de apel de la Craiova și consecințele ei imediate. Dacă instanța va aproba mâine intrarea în faliment, RAAN intră pe mâna firmei de lichidare a lui Remus Borza, și după câte datorii are RAAN în acest moment, e greu de crezut că regia, cu tot cu termocentrală, scapă nesfâșiată în bucăți. Aceeași sursă a mai precizat că probabilitatea ca apa caldă să revină la robinetele severinenilor este infimă, dacă nu chiar nulă.

Citit 44996 ori Ultima modificare Marți, 26 Iulie 2016 16:31
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…