Momentul adevărului

Se apropie cu pași repezi momentul mult așteptat al alegerilor locale, din data de 27 septembrie 2020. Ne aflăm în ultima săptămână de campanie, iar candidații fac ultimele eforturi de a-i convinge pe oameni că sunt demni de încrederea lor. Nimic nou și nici special până aici, doar că acest scrutin este, de departe, unul dintre cele mai disputate din ultimii 30 de ani. Ce vom avea după acest moment al adevărului? În afară de noi administrații locale, vom avea cu siguranță surprize uriașe.

Finalul campaniei electorale se apropie implacabil. Fiecare dintre candidații la funcțiile de primari de comune, orașe, municipii sau dintre cei care aspiră la un post de consilier local își fac ultimele calcule și așteaptă cu înfrigurare momentul final. Vom vedea, parțial după ora 21:00 a duminicii electorale, și definitiv în zilele următoare, ce au decis oamenii, cetățenii care vin la vot, într-o conjunctură destul de dramatică, guvernată de amenințarea COVID-19. Vom avea, în multe locuri, primari noi, în și mai multe locuri, configurații politice interesante în consiliile locale și, mult mai important, vom avea un președinte de Consiliu Județean mult mai legitim, mai puternic și mai stabil, dată fiind alegerea directă a acestuia și nu prin intermediul jocurilor politice din Consiliul Județean. Adică, cel puțin, vom avea o certitudine de necontestat, în acest caz.

Înainte a de a trece la o analiză politică, aș vrea, totuși, să le reamintesc oamenilor că indiferent dacă acest nenorocit de virus necunoscut, perfid și periculos, ne amenință pe toți, este absolut necesar, dacă nu chiar obligatoriu, să mergem la vot. Trebuie să mergem, orice ar fi, la un proces democratic din care rezultă o administrație locală ce va trebui în următorii patru ani să lucreze în beneficiul nostru. Absenteismul de la vot nu este o soluție firească, în condițiile dorinței fiecăruia dintre noi de a consolida democrația europeană din comunitățile noastre.

Cum vom putea să îi tragem de mânecă pe cei ce ne vor conduce destinele, dacă nu vom avea puterea de a-i privi în față, în ziua în care suntem cei mai puternici decidenți, dacă nu vom avea tăria de a-i desemna corect, prin votul nostru democratic. O absență de la acest moment important poate însemna o catastrofă instaurată, culmea, chiar de către gestul nostru de indiferență, pentru următorii patru ani, în fiecare din comunitățile locale în care trăim.

Revenind la bătălia electorală, în Mehedinți avem cel puțin două situații interesante și care pot schimba definitiv calculele de prin toate acele sondaje în care oricum nu mai crede nimeni. Avem, ca într-un joc mai mult sau mai puțin periculos, o bilă albă și una neagră, cu care va trebui să jucăm, în anii viitori destinul nostru de membri ai comunității căreia am fost chemați săi îi desemnăm conducerea. Pe de o parte, prezența Partidului Mișcarea Populară în acest joc a reușit să dea peste cap calculele tuturor celor care se obișnuiseră să creadă că pe aceste meleaguri PMP e doar un jucător mic, lipsit de forță și de șanse. PMP Mehedinți s-a dovedit a fi, într-un timp foarte scurt, o forță ce a pus pe gânduri strategii politici versați de la partidele mari. Exemplele care certifică aceste afirmații sunt nenumărate, le-am întâlnit pe parcursul campaniei electorale: piedici nevăzute puse de la nivel înalt, atacuri mizerabile la adresa unor candidați, știri false care vorbeau de sondaje și mai false, dar și multe alte semnale de disperare. Se spune că „de ceea ce îți e frică, nu scapi!”. Deci cei care au minimalizat construcția de forță numită PMP, vor avea surprize colosale. PMP va avea aleși locali ce vor schimba din temelii jocurile politice atât de omniprezente în anii care au trecut. PMP ar putea fi, așadar, bila albă a acestei curse electorale.

Avem, din păcate, și o bilă neagră, pe care nu am avut-o niciodată până la aceste alegeri locale și care ar putea infesta frumusețea rezultatelor, care ar putea încerca jocuri mizerabile prin viitoarele consilii locale. Și aici vorbesc direct de PRO ROMÂNIA! Apărut ca o mizerie absolută pe scena politică românească, din traseiștii colectați de Ponta, formațiunea politică obscură s-a întins ca râia, între europarlamentare și locale, profitând, ce-i drept, și de amânarea termenului acestor alegeri, prea mult. Dacă alegerile ar fi fost, într-o situație normală lipsită de pericolul pandemiei, la începutul lunii iunie, PRO ROMÂNIA era doar o glumă proastă. În următoarele luni, din păcate balastul lui Ponta s-a întins prea apăsat peste viața politică locală și ar putea să fie, la această oră, ca o boală incurabilă ce a afectat deja cam multe organe vitale.

Plin de penali, de expirați politic, plin de tot ceea ce partidele normale au aruncat fără ezitare, plini de personaje extrem de periculoase, partidul lui Ponta aruncă în bătălie o adunătură ce, dacă va pătrunde în sălile de consiliu local sau în cea de consiliu județean, va încerca să negocieze doar pentru ei, doar pentru ambițiile lor funeste și doar pentru a distruge.

Un asemenea pericol, oameni buni, este uriaș, dar mai avem timp să îl evităm. Mai sunt zile suficiente în care putem reflecta ce vom face în cea mai așteptată duminică electorală din ultimele 3 decenii. Venim cu toții la vot? Votăm oameni și nu partide? Votăm oameni noi în politică sau, dacă nu se poate, oameni serioși de la acele partide mari tradiționale? Votăm conștient și responsabil? Sau votăm mânați de mici sume de bani aruncate pe la colțuri, prin stațiile PECO sau pe la porți? Sau votăm amețiți de canaliile politice? Noi vom decide, duminică! Dar haideți să decidem fără PRO ROMÂNIA! Să îi trimitem la lada de gunoi a istoriei și să le dăm acestor saltimbanici o lecție usturătoare!

Citit 1403 ori Ultima modificare Marți, 22 Septembrie 2020 12:27
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…