ATENŢIE CUM VERIFICAŢI UN AUTOTURISM, ATUNCI CÂND ÎL CUMPĂRAŢI!

Zeci sau poate chiar sute de români au plătit mii de euro pentru autoturisme care ulerior s-a dovedit a fi furate din afara ţării. Oamenii au fost opriţi la intrarea în ţară şi s-au trezit că deţin o maşină furată, pe care poliţia trebuie să o confişte.


Ultimul caz este cel al unui tânăr din judeţul Gorj. Bărbatul de 29 de ani care s-a prezentat la Vama Porţile de Fier I pentru efectuarea formalităţilor specifice de control, la volanul unui autoturism marca Skoda, înmatriculat în România. În urma verificărilor poliţiştii de frontieră au constatat că autoturismul figurează ca fiind furat, iar autorităţile cehe ceruseră încă din data de 29 iulie autorităţilor europene de frontieră să confişte acest autoturism, deoarece el fusese declarat furat. Tânărul le-a spus poliţiştilor că nu a furat maşina şi că că a cumpărat-o de la un român, fără să ştie că autoturismul este căutat de autorităţi. Dar cum unde-i lege nu-i tocmeală, deoarece era dat în urmărire, autoturismul în valoare de 6000 de euro a fost indisponibilizat la sediul Sectorului Poliţiei de Frontieră Mehedinţi urmând ca, la definitivarea cercetărilor, să fie înapoiat proprietarului de drept. Tânărul s-a ales şi cu dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de tăinuire.

Şapte maşini şi două motociclete furate, găsite la fontieră de la începutul anului

De la începutul lui 2016, la Porţile de Fier I poliţiştii de frontieră au oprit şapte cetăţeni, fie de naţionalitate română, fie străină, care s-au prezentat la control cu maşini furate. Alte două persoane aveau două motociclete care figurau în baza de date internaţională ca fiind furate din afara ţării. Oamenii legii atrag atenţia celor care cumpără maşini de la pesoane snecunoscute să verifice aceste autoturisme înainte de a plăti banii pentru ele, iar la Registrul Auto Român să se prezinte împreună cu vânzătorul. Dar chiar şi în această situaţie, există un risc, e drept mai redus să cumpăraţi o maşină furată. Acest lucru deoarece există cazuri în care la înţelegere cu proprietarul străin al maşinii, cetăţeanul român preia autoturismul cu acte cu tot şi îi plăteşte proprietarului o sumă modică. Românul aduce apoi maşina în ţară, o vinde, o înmatriculează pe numele cumpărătorului, iar ulterior, cetăţeanul străin care a cedat de bună voie această maşină o declară furată pentru a încasa asigurarea. Individul primeşte banii de asigurare, la care se adaugă suma plătită de cel cu care a ajuns la înţelegere, iar cumpărătorul de bună credinţă al maşinii rămâne cu banii daţi şi fără autoturism, deoarece el este confiscat la frontieră.

De aceea, atunci când cumpăraţi autoturisme din străinătate ar fi de preferat să o faceţi de la persoane cunoscute sau de la firme autorizate în acest sens, pentru că doar aşa puteţi evita să fiţi înşelaţi şi să mai aveţi probleme şi cu legea. După intrarea în UE, la nivelul punctelolor de trecere a frontierelor externe şi nu numai, există o bază de date comună în care sunt verificate toate autoturismele care intră sau ies din România, iar posibilitatea de a trece printr-o vamă cu o maşină furată este foarte mică.

Citit 1102 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Octombrie 2016 10:20
Etichetat cu
Mihai Bădescu

„Oamenii buni nu au nevoie de legi pentru a acţiona responsabil, iar oamenii răi vor găsi întotdeauna o modalitate de a le ocoli.” - Platon

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…