Interviu telefonic, realizat cu primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu, imediat după întâlnirea crucială de la București, unde a discutat cu factorii de decizie, situația furnizării agentului termic către populația în iarna care se apropie. Se conturează o victorie în acest sens, iar posibilitatea furnizării de agent termic este tot mai reală. Culmea, firma care lucrează la noua centrală îl bombardează pe primar cu promisiuni scrise că vor termina până la 1 noiembrie. „Nu-i mai pot crede și nu îmi permit să las severinenii fără căldură la iarnă, bazându-mă doar pe promisiuni!”, răspunde ferm primarul Screciu.

 

„Așa cum vă anunțam săptămâna trecută, astăzi, la întâlnirea de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, unde au fost prezenți reprezentații Ministerului Energiei, Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor și cei ai autorităților de reglementare în domeniul energiei termice, respectiv ANRE și ANRSC, am definitivat strategia de asigurare a agentului termic pentru sezonul 2016-2017. Discutiile au fost fructuoase si ne îndreptăm cu pași repezi spre rezolvarea acestei probleme. Următoarele 15 zile vor fi decisive în acest sens”, a scris primarul Marius Screciu, pe contul său de Facebook. Citiți un interviu realizat cu edilul-șef, la întoarcerea din București. Inteviul este disponibil și în format AUDIO, în montajul video de mai sus!

Prefectul județului Mehedinti - Cristinel Pavel, Primarul Municipiului Drobeta Turnu Severin - Marius Screciu, Președintele PNL - Virgil Popescu, au făcut front comun, marți, 13 septembrie 2016, la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, pentru asigurarea agentului termic pentru sezonul 2016 - 2017. Au avut loc discuții cu reprezentații Ministerului Energiei, Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor și cei ai autorităților de reglementare în domeniul energiei termice, respectiv ANRE și ANRSC. Municipalitatea mai are nevoie de o finanțare de circa 19 milioane de lei pentru a asigura stocul necesar de cărbune și păcură și pentru salariile celor care vor deservi capacitățile de producție ce vor fi închiriate de la RAAN.

Reporter: Domnule primar, ați participat la o întâlnire crucială, la București, la care s-a discutat despre situația furnizării agentului termic în Severin. La ce concluzii s-a ajuns?

Marius Screciu: A fost o discuție de lucru privind asigurarea agentului termic, în sezonul 2016 – 2017, o discuție pe care o consider fructuoasă, cu membri ai Guvernului, la nivel de secretar de stat, de la Ministerul Energiei, Ministerul Dezvoltării, directori ANRE, ANRSC, ANRMAP, cu ajutorul cărora vrem să asigurăm agentul termic în această iarnă. A participat, din partea RAAN, a firmei EURO INSOL, cea care se ocupă de lichidare, Remus Borza, iar de la nivel local, președintele Consiliului Județean Mehedinți – Aladin Georgescu, prefectul județului Mehedinți – Cristinel Pavel, președintele PNL Mehedinți – Virgil Popescu, deputatul PSD – Rodin Traicu, oameni care vor să se implice în rezolvarea acestei probleme delicate. Eu consider că astăzi am pus bazele ultimelor discuții concrete, urmând ca în cel mai scurt timp Primăria să facă pașii concreți pentru a asigura agentul termică către populație în iarna 2016 – 2017. Primul pas este acela de a transforma, conform legii, Serviciul Public de Alimentare cu Energie Termică (SPAET), din cadrul Primăriei Severin, în societate comercială, pentru a putea angaja mai mult personal și pentru a putea să preluăm efectiv utilajele de la RAAN și să avem toate condițiile pentru a produce agent termic.

Reporter: Practic sunt două probleme pe care mai trebuie să le rezolvați: una dintre ele este asigurarea fondurilor pentru achiziționarea de cărbune și păcură, iar cealaltă este asigurarea numărului necesar de angajați pentru a pune în mișcare și exploata capacitățile de producție de la termocentrală.

Marius Screciu: Noi, în momentul de față, din banii primiți anul trecut, mai avem un capital de 7 milioane de lei și încercăm să mai luăm de la Guvern restul de care avem nevoie, dar acest lucru se poate face doar în momentul în care avem totul pus la punct, juridic și din punct de vedere al activității noii societăți comerciale. Ceea ce vreau să mai subliniez, este faptul că înființarea societății comerciale ne permite să putem mări numărul de angajați deoarece, fiind vorba de un serviciu al autorității locale, așa cum este acum SPAET, numărul de angajați este, conform legii, unul limitat. Ori, prin înființarea societății comerciale, nimeni nu ne mai poate limita, nici să angajăm un număr oricât de mare de oameni pentru a putea deservi capacitățile de producție a energiei termice destinate populației, dar nici să le fixăm salarii decente. Cea mai mare problemă în acest moment o reprezintă închirierea utilajelor de la RAAN. Suntem în discuții avansate cu firma EURO INSOL, care este de acord, dar mai avem nevoie și de acordul Asociației Creditorilor, fiind vorba de o regie aflată în faliment.

Reporter: Este vorba de un astfel de acord, de la Asociația Creditorilor, și pentru a pune în funcțiune cele două cazane care vor asigura agentul termic?

Marius Screciu: Din moment ce le vom închiria, vom prelua totul! Și echipamentele, și utilajele și absolut totul. Din moment ce Asociația Creditorilor ni le dă în chirie, din acest moment, producerea, transportul și distribuția vor aparține societății comerciale pe care o vom înființa din SPAET.

Reporter: Ce se va întâmpla din primăvară încolo, pentru că înțeleg că vom depăși cu bine această iarnă, ce se va întâmpla cu cealaltă societate care trebuie să își onoreze contractul și să termine centrala pe cogenerare?

Marius Screciu: Noi sperăm că această societate își va termina investiția, după care să putem intra în colaborare directă, conform contractului semnat anul trecut, prin care ei promit să producă agent termic, iar noi ne angajăm să îl cumpărăm, să îl transportăm și să îl distribuim către populație. De altfel, în ultimele două săptămâni, am primit, de la această firmă, asigurări ferme că ei vor da apă caldă și căldură la 1 noiembrie, dar eu nu pot să mai cred în aceste hârtii, chiar dacă ele sunt venite oficial, și nu îmi pot permite să las severinenii fără căldură, doar pe vorbe și pe documente oficiale.

Citit 2239 ori Ultima modificare Marți, 13 Septembrie 2016 23:55
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…