CREȘTE INTERESUL PENTRU VACANȚA DE SĂRBĂTORI

Fie că au ales destinaţii din ţară, ori au plecat de sărbători în Europa, sau în destinaţii exotice, interesul românilor pentru vacanţa de sărbători a crescut. Cererile de bilete sunt mari anul acesta atât pentru staţiunile româneşti, dar şi pentru locaţii din afara ţării, spun proprietarii de agenţii de turism. Spre deosebire de anul trecut, numărul solicitărilor este mare şi în ţară. În hoteluri şi în multe pensiuni din Băile Herculane, sau în pensiunile din nordul judeţului Mehedinţi, ofertele pentru Crăciun sau Revelion s-au epuizat demult, spun proprietarii acestora.

Cum au vândut şi cu trei luni înainte pachetele de sărbători, prestatorii de servicii turistice credeau că românii au ales să petreacă acasă din cauza tensiunilor din Europa. Reprezentanţii agenţiilor de turism susţin însă că nu este deloc aşa. Ei cred că temerile românilor în ce priveşte vacanţele în destinaţii cu probleme au fost doar de moment. O dovedeşte şi faptul că pentru sărbători, vânzările au mers bine în ţară, dar şi în afara ei. Numărul mare de solicitări şi pentru staţiunile româneşti este pus de agenţii de turism pe seama faptului că puterea de cumpărare a crescut. De sărbători agenţiile din Drobeta-Turnu-Severin au vândut bilete atât în staţiuni româneşti dar şi în cele străine. În ţară, una dintre cele mai vândute staţiuni este Băile Herculane, unde sunt pensiuni care au vândut pachetele de sărbători cu multe luni înainte de finalul de an. „De Crăciun, la ora actuală pachetele au fost epuizate. A fost o surpriză şi pentru noi, dar probabil cu cele ce se întâmplă în afara ţării, românii s-au reorientat şi au ales să petreacă vacanţa de iarnă în ţară”, este de părere proprietara unei pensiuni din Băile Herculane, care a reuşit să vândă pechetul de Craciun încă din luna octombrie.

Solicitări multe sunt şi pentru locaţiile din norul judeţului. În pensiunea lui Marian Balaci de la Isverna, locurile au fost epuizate cu trei luni înainte de sărbători. „De trei luni am reuşit să vindem ambele pachete, şi cele pentru Revelion şi cele pentru Crăciun. Încă avem cereri, însă din păcate spaţiile de cazare nu ne oferă posibilitatea să mulţumim pe toată lumea. Dar pe viitor ne dorin să mai creştem locurile de cazare”, spune proprietarul pensiunii din nordul Mehedinţiului. În ce priveşte oferta, pachetele sunt identice de Crăciun şi de Revelion şi conţin, trei nopţi, patru zile, va fi o seară în care vom avea tăierea porcului, cu toate obiceiurile noastre, cu preparatele tradiţionale din carne de porc, a doua zi va fi cu berbecuţi la proţap, berbecuţi de un an făcut cu baiţ, cu vin fiert, cu ţuică fiartă, iar a treia seeară va fi o cină de despărţire, cu taraf autentic românesc cu toate instrumentele tradiţionale.

Solicitări multe în ţară, dar şi peste graniţă

Şi dacă proprietarii de hoteluri şi pensiuni pun creşterea cererilor de bilete pe seama faptului că românii petrec sărbătorile acasă din cauza tensiunilor din Europa, reprezentanţii agenţiilor de turism nu sunt de aceeaşi părere. Ei spun că numărul solicitărilor este mare şi în România, dar şi în afara ei şi a crescut în ultima perioadă. Este semn că puterea de cumpărare a crescut şi românii aleg să nu mai stea acasă de sărbători. La agenţiile din Drobeta-Turnu-Severin, cele mai multe solicitări, ca în fiecare an sunt pentru hoteluri din Serbia, iar solicitările vin din tot sudul României. Vorbim aici de Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Gorj şi chiar Olt. „Agenţia noastră are un parteneriat foarte bun cu multe unităţi hoteliere din Serbia. Am vândut foarte bine un hotel din Kladovo, oraşul vecin Severinului, un hotel de trei stele, unde avem aproape 120 de persoane. Ca de fiecare dată, românii aleg să meargă în Serbia, dar mai sunt şi alte locaţii pentru care am avut vânzări bune. Motivele pentru care aleg să meargă în Serbia sunt diverse. În ce priveşte tarifele, pentru două nopţi de cazare, sejur de trei zile, ajunge undeva la 150 de euro, în care intră cazarea şi meniu all-inclusive, ceea ce în comparaţie cu ofertele din România sunt mult mai bune. Dacă este să ne referim la numărul mare de cereri, eu cred că este vorba de o creştere a puterii de cumpărare. Contextul internaţional tensionat a contat prea puţin, iar aşa numitele crize cred că au fost depăşite. În vară a fost problema din Turcia. Au fost puţine anulări, a fost anulat un bilet, dar am avut cazuri, la acelaşi au fost cumpărate pe de altă parte trei bilete. E drept că şi tarifele au fost puţin micşorate. Dar o criză internaţională se poate dezamorsa foarte repede. Turismul nu a fost afectat deloc. Că lume amai are temeri şi că este suspicioasă, Doamne, ce mi se poate întâmpla, da, dar totuşi, eu aş marja pe o posibilă creştere economică şi a puterii de cumpărare sau pentru că oamenii aleg să nu mai stea acasă de sărbători” a declarat Octavian Goga, managerul Agenţiei de Turism HERCULES.

Şi pentru că vorbim de vacanţele de sărbători, să spunem că la Drobeta-Turnu-Severin s-au vândut şi destinaţii exotice, cum este Republica Dominicană. Deci există şi severineni cu dare de mână care au ales să petreacă sărbătorile la soare, într-o destinaţie exotică.

Citit 1722 ori Ultima modificare Luni, 28 Noiembrie 2016 09:32
Etichetat cu
Mihai Bădescu

„Oamenii buni nu au nevoie de legi pentru a acţiona responsabil, iar oamenii răi vor găsi întotdeauna o modalitate de a le ocoli.” - Platon

1 comentariu

  • Link la comentariu Irina Joi, 05 Decembrie 2019 14:11 postat de Irina

    Interesant ca au inceput sa creasca solicitarile si din strainatate, si ca din ce in ce mai multi straini isi doresc sa viziteze locuri unice care nu au devenit inca atat de populare incat sa fie fie supra-aglomerate. Se vede clar trendul in turism, sa vizitezi locuri unde nu ajung chiar toti!

    Raportează

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…