UN REGE DAC DE STRAJĂ LA HOTARUL ROMÂNIEI

Un rege dac stă şi azi de strajă la hotarele României. În locul în care acum 2000 de ani romanii au păşit în Dacia, Decebal încă priveşte spre viitor cu o mândrie pe care românii parcă nu o mai au. E statuia care la doisprezece ani de când a fost sulptată în stâncă, a devenit un simbol al României. A fost ridicată cu un milion de dolari şi este încă nefinalizată. Dar chiar şi aşa bustul atrage peste două sute de mii de turişti la Dubova, în Mehedinţi şi datorită lui, turismul în Clisura Dunării a explodat pur şi simplu.

Un simbol al românilor, aşa le place oamenilor locului să se spună despre bustul lui Decebal sculplat în stâncă la Dubova. O stâncă ce parcă l-ar fi aşteptat pe marele rege dac prin istorie. „Înainte acolo era o stâncă ce a fost pusă acolo pentru a fi făcut chipul lui Decebal. Mai sunt puţine poze care mai păstrează vechea înfăţişare a stâncii. Dar dacă priveşti acele poze îţi dai seama că acea stâncă nu putea avea un alt rol, decât sculptura chipului lui Decebal”, spune Alin Subţire, preotul din localitatea Dubova.

„În perioada aceasta de vară au venit foarte mulţi turişti, surprinzător de mulţi. Cei care vin sunt încântaţi, foarte mulţi nu ştiu foarte mult despre statuie. Zona nu este foarte promovată şi ajung pentru prima dată, chiar nu ştiu unde este, statuia. Când ajung în zonă se opresc şi se minunează, statuia este o lucrare deosebit de frumoasă şi impresionantă”, ne-a declarat un localnic. „Mie chiar îmi place ca despre această statuie să se vorbească ca de un simbol al României. Este un lucru care ne poate reprezenta, care face parte din istoria noastră şi care de acum înainte va face parte din viitorul nostru”, spune acelaşi Alin Subţire, devenit între timp şi un ghid turistic al locului.

Cum a fost sculptat, la Mraconia, chipul lui Decebal

În anul 1994, un vis mai vechi al unui mare istoric începea să devină realitate. Iosif Constantin Drăgan propunea unor mari sculptori această lucrare unică. 13 artişti contemporani, sub anonimatul unor numere au intrat într-un concurs. Culmea, chipul regelui care a plăcut cel mai mult profesorului Drăgan fusese dăltuit de un tânăr român fără studii de specialitate. Aşa a fost angajat Florin Cotarcea să realizeze bustul. Iată ce declară sculptorul despre momentul începerii lucrărilor: „S-au făcut mai multe machete până profesorului i-a plăcut una dintre ele, a vrut un rege cu faţa europeană. Am făcut o machetă care i-a plăcut şi au început lucrările. Au durat zece ani şi au fost oprite în 2004. Au lucrat 12 alpinişti împreună cu mine. Lucrarea este cea mai mare din Europa, are 42 de metri cu tot cu cuşma, şi este pusă pe o stâncă de 128 de metri de la baza apei”.

Lucrările la cel mai grandios monument realizat în stâncă în Europa au fost extrem de dificile. Florin Cotarcea spune că dacă ar fi primit o astfel de ofertă, acum la mulţi ani de la sistarea lucrărilor i-ar fi fost foarte greu să se mai apuce de ea. „Dar atunci eram tineri, am început nebuneşte şi ne-am descurcat, nu am luat în calcul dificultatea ei”.

Până când au fost oprite lucrările, Iosif Constantin Drăgan supraveghea îndeaproape conturarea visului său în stâncă. O spun cei care l-au cunoscut. „Profesorul venea în fiecare an aici. Îi plăcea foarte mult lucrarea, îi plăcea idea şi ne spune mereu să o terminăm mai repede”, spune Florin Cotarcea.

Pentru finalizarea bustului ar mai fi necesari 700.000 de euro şi încă 7 ani de lucru. Dar reprezentanţii Fundaţiei Drăgan consideră lucrarea terminată. Nu au mai investit în finalizarea statuii şi nici nu au acceptat fonduri din partea altor donatori.

Turismul a explodat, după ce lucrările au fot sistate

Peste ani însă, Chipul lui Decebal sculptat în stâncă la Mraconia chiar a devenit un adevărat simbol al locului, dar şi al întregii Românii. Practic, tot ce înseamnă turism în Clisura Dunării s-a dezvoltat în jurul măreţiei acestui monument.

„Am venit de la Baia Mare special pentru această statuie, special pentru Cazane. Cred că seamănă foarte bine, nu ştiu, dar pot să vă spun că arată foarte bine şi atrage foarte mulţi turişti, asta-I important, ceea ce e bine pentru toată lumea, este un simbol pentru întreaga zonă”, spune acest turist venit tocmai din Maramureş.

„Am venit într-un tur în partea aceasta de ţară, nu am acoperit-o până acum şi suntem într-adevăr de-a dreptul impresionaţi de ceea ce am văzut. Ţara aceasta are atâtea frumuseţi, păcat că nu ne apucăm să facem o dată turism aşa cum trebuie”, ne spune un alt turist.

Dincolo de miile de vizitatori care vin în timpul verii, sunt foarte mulţi oameni care vin în vizită din afara ţării. „Sunt româncă şi am venit cu soţul meu care este Italian să-i arăt această zonă a ţării. Suntem în vacanţă la Timişoara, dar am venit aici special pentru această statuie. Suntem impresionaţi”. Această tânără este completată de o familie venită din Polonia: „Am venit aici în vizită la prieteni români cu care am lucrat în Germania. Peisajul este foarte frumos, locul este unul special. Venim din Polonia şi totul ni se pare foarte interesant, iar statuia aceasta este de-a dreptul impresionantă”.

În ce-i priveşte, localnicii spun că bustul este ca o mană cerească pentru tot ce înseamnă turism în zonă. „Mai ales în partea aceasta a Mehedinţiului, turismul este un fenomen în plină dezvoltare şi principalul punct de atracţie, cel care a dus la această dezvoltare, este statuia pe care o vedem în spatele meu. În 2004 când ea a fost terminată erau foarte puţine pensiuni, datorită faptului că vine lume, solicită cazare, totul s-a dezvoltat şi pensiunile şi agrementul nautic”, îşi continuă povestea Alin Subţire.

Şi reprezentanţi ai Parcului Natural Porţile de Fier din Mehedinţi întăresc idea că afluxul de turişti a explodat: „Anual, aproximativ 200.000 de turişti vin să vadă acestă structură a chipului regelui dac Decebal, sculptată într-un monolit de stâncă la Dubova. Sculptura a fost finanţată de către cel mai bogat om al României anilor 1995, Iosif Constantin Drăgan. În 2005 am putea spune că erau undeva la cinci pensiuni, iar acum avem peste 150 de pensiuni în toată Clisura Dunării, ceea ce cu siguranţă se datorează în cea mai mare măsură existenţei chipului lui Decebal la Mraconia”.

Citit 1224 ori Ultima modificare Sâmbătă, 10 Septembrie 2016 17:47
Etichetat cu
Mihai Bădescu

„Oamenii buni nu au nevoie de legi pentru a acţiona responsabil, iar oamenii răi vor găsi întotdeauna o modalitate de a le ocoli.” - Platon

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…