REZULTATELE PROIECTULUI „TRECUT PENTRU VIITOR”

Situația locuirii rurale în Geoparcul Platoul Mehedinți și planuri de revitalizare a trei sate din comuna Balta vor fi prezentate de Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană – MAIE joi, 27 octombrie 2016, ora 12:00 în comuna Balta la Căminul Cultural și vineri, 28 octombrie, ora 12:00 în sala Virgil Ogășanu a Palatului Cultural Theodor Costescu din Drobeta-Turnu Severin. Aceste evenimente vor fi urmate de un eveniment la București luni, 31 octombrie 2016.

Sub îndrumarea unei echipe interdisciplinare (arhitecți, etnografi, manageri culturali), studenți la arhitectură, urbanism sau peisagistică din București, Iași și Universitatea Sheffield (Marea Britanie) au realizat 11 propuneri de revitalizare a monumentelor istorice din trei sate din comuna Balta, județul Mehedinți: Balta, Costești și Prejna.

Prin delimitarea locului, cercetarea sociologică și de teren, identificarea caracterului local al patrimoniului vernacular, stabilirea semnificației culturale și evaluarea factorilor implicați din timpul școlii de vară „Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți” din perioada 25 august – 3 septembrie 2016, studenții au dezvoltat opțiuni de valorificare a patrimoniului cultural al comunei Balta. Cercetarea realizată în comuna Balta reprezintă un studiu pilot, bazat pe o metodologie aplicabilă, într-o fază viitoare de cercetare și celorlalte comune de pe teritoriul Geoparcului Platoul Mehedinți.

Planurile de revitalizare fac parte din rezultatele proiectului „Trecut pentru viitor”, proiect care și-a propus să aducă în atenția publicului larg valoarea identitară a construcțiilor tradiționale din Geoparcul Platoul Mehedinți și de a atrage atenția asupra fenomenului de degradare instalat, propunând măsuri de salvgardare și de valorificare a acestora. Activitățile proiectului reprezintă primii pași în înțelegerea, inventarierea, menținerea, restaurarea și revitalizarea patrimoniului rural din Geoparcul Platoul Mehedinți.

„Așezările din Geoparcul Platoul Mehedinți, la fel ca majoritatea localităților rurale din România, s-au dezvoltat în mod organic. Aici, omul a reușit să trăiască în comuniune cu natura, găsind un echilibru între a se adapta la condițiile mediului înconjurător și a-și adapta mediul la nevoile sale. Mediul înconjurător a modelat arhitectura, modul de viață și structura interioară a sătenilor, care au ajuns să construiască, să gândească și să trăiască în armonie cu natura. Arhitectura laică și religioasă întâlnită în acest spațiu geografic stă mărturie identității și tenacității locuitorilor. Modernizarea forțată din timpul regimului comunist a transformat categoric satul românesc, și a fisurat legătura dintre om și natură. În ciuda acestui lucru, echilibrul ce a stat la baza lumii rurale poate fi observat în arhitectura vernaculară, în meșteșugurile și tradițiile locale, în ritmul vieții puținilor locuitori rămași.” – Bianca-Maria Bălșan, coordonatorul proiectului.

Programul evenimentelor:

• Vizionare making-of școala de vară

• Prezentarea proiectului - Bianca Bălșan

• Încadrarea comunei Balta în teritoriu - stud. arh. Alexandra Anastasiu

• O istorie a locuirii rurale în Geoparcul Platoul Mehedinți - drd. arh. Irina Nemțeanu

• Imagini sociale din comuna Balta - Bianca Bălșan

Pentru mai multe detalii, persoană de contact - Bianca-Maria Bălșan, coordonatorul proiectului - 0747.388.426, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Școala de vară face parte din proiectul Trecut pentru viitor. Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți, realizat de Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană și finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Resurse:

Fotografii: http://www.arhitectura-gpmh.ro/patrimoniu-vernacular/

Evenimente facebook: Prezentarea rezultatelor proiectului “Trecut pentru Viitor. Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți” în Drobeta Turnu Severin - https://www.facebook.com/events/1158100920936666/

Prezentarea rezultatelor proiectului “Trecut pentru Viitor. Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți” în București - https://www.facebook.com/events/1126113160776611/

Citit 1643 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Octombrie 2016 16:35
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…