547 DE NOI CONCEDIERI ÎN MEHEDINŢI

547 de oameni au rămas fără un loc de muncă în acest început de toamnă în Mehedinţi. Este vorba de 496 de disponibilizaţi după ce Regia pentru Actvităţi Nucleare şi-a închis porţile la 1 septembrie şi 51 de ortaci de la Mina Husnicioara, care sunt concediaţi chiar în aceste zile. Ultimele disponibilizări ridică rata şomajului din Mehedinţi la peste zece la sută, cel mai probabil, într-un judeţ aflat pe locul doi în topul şomajului şi în care un loc de muncă este foarte greu de găsit.

Concedierea care a închis practic porţile celei mai mari companii de stat din Mehedinţi şi a consfinţit sfârşitul RAAN s-a produs la începutul lui septembrie. Atunci, 496 de persoane au fost concediate de la Romag Termo, Romag Prod şi RAAN Executiv. Practic, cei mai mulţi oameni au fost daţi afară de la Termocentrala Halânga, adică aceia care rămăseseră în urma disponibilizărilor din 2015 să asigure agentul termic al oraşului pentru sezonul rece trecut. Dacă lucrurile vor merge pe făgaşul normal, o parte dintre cei care au plecat acasă la 1 septembrie ar trebui să se întoarcă la serviciu în curând, ca angajaţi ai unei societăţi a Primăriei Tr. Severin, pentru a asigura căldura oraşului în această iarnă, dar deocamdată demersurile în acest sens sunt doar la început şi nici nu se ştie dacă aceşti oameni mai sunt dispuşi să revină la lucru, în condiţiile în care ei au venituri de completare timp de doi ani, pe care ar putea să le piardă, în cazul în care revin la Termo. Singurul stimulent ar fi ca Primăria să le acorde un salariu mai mare decât venitul de completare, care se ridică la circa 1700 de lei, ceea ce e însă foarte puţin probabil.

Falimentul RAAN ridică mari probleme şi Minei Husnicioara

Închiderea Termocentralei Halânga vine la pachet cu probleme mari şi pentru singurul furnizor de cărbune, Mina Husnicioara. Reculul a fost deja resimţit prin concedierea a 51 de ortaci de la respectiva mină. Din fericire, ortacilor li s-a dat posibilitatea să plece acasă la cerere, adică au fost selectaţi cei care sunt în prag de pensionare sau cei care şi-au dorit să renunţe. Numai că majoritatea celor care au decis să plece spun că nu ar fi renunţat nici pe departe la serviciu dacă nu ar fi fost nesiguranţa locului de muncă. „Am lucrat 24 de ani aici, dar acum, din păcate, încercăm să ne îndreptăm către alte domenii de activitate, deoarece aici consider că în următorii ani sunt şanse minime de a avea un viitor mai bun, aşa cum a fost până acum. Din păcate, situaţia este destul de dificilă, din cauza fapului că RAAN şi în special Termocentrala s-au închis, problema este că beneficiarul de cărbune nu mai există”, a declarat unul dintre ortacii care au decis să renunţe la serviciu. „Locul de muncă nu mai este stabil aici. Dacă ar fi fost ca până acum, nu cred că vreunul dintre cei 51 aflaţi pe listă ar fi plecat. Nu există siguranţa locului de muncă pe viitor”, a declarat un alt miner.

După aceste disponibilizări, la Husnicioara au mai rămas circa 500 de mineri. Ei vor avea de lucru cu siguranţă în continuare dacă termocentrala va fi redeschisă, pentru că va trebui să furnizeze cărbune. Celelalte contracte sunt în curs de negociere, iar ortacii stau la mâna oficialilor de la CEO, care le vor decide soarta. „Ne confruntăm cu problema contractului de vânzare a cărbunelui în acest moment, sunt discuţii legate de Timişoara, chiar astăzi se vor semna contractele pentru a livra 150.000 de tone care să le dăm Coltem Timişoara şi mai sunt discuţii pentru încă 150.000 de tone pe care să le dăm Termocentralei Turceni din cadrul CEO şi se poate prelungi acest contract cu Turceniul. În rest, aşteptăm dacă va fi cazul să dăm şi la Termo în perioada de iarnă. S-a făcut un program de concedieri colective, programul vizează practic pe cei care îndeplinesc condiţiile de pensionare în cei doi ani şi cei care vor să plece la cerere. Unitatea noastră, din cauza situaţiei tensionate, care a fost înainte, cu închiderea ei şi toate acestea, i-a determinat pe mulţi oameni să facă cereri de plecare, într-adevăr, dar eu consider că la momentul acesta suntem într-o perioadă de linişte”, a declarat Paul Constantinescu, liderul de sindicat al minerilor de la Husnicioara.

Avem o rată a şomajului de peste zece la sută

Noile disponibilizări vor ridica, cel mai probabil, rata şomajului care era în august de 9,86% în Mehedinţi, la peste 10%. Cei mai mulţi şomeri sunt la sate, unde locurile de muncă sunt inexistente, iar din cauza salariilor mici de pe piaţa muncii oamenii nu au bani să facă naveta către zonele urbane. „Începând cu 31 august, RAAN a disponibilizat un număr de 496 de persoane, de la cele trei sucursale, deja aceste personae au venit la noi şi au depus dosarele pentru acordarea indeminzaţiei de şomaj şi a venitului de completare. Pe lângă aceste disponibilizări, chiar în aceste zile am mers pentru a acorda servicii de preconcediere la Mina Husnicioara, care ne-a comunicat că începând cu data de 19 septembrie vor disponibiliza un număr de 51 de persoane. La 31 iulie erau înregistraţi la noi un număr de 11.305 şomeri indemnizaţi şi neindemnizaţi, ceea ce înseamnă o rată a şomajului de 9,86%. Din totalul de 11.305 şomeri, 2505 sunt şomeri indemnizaţi, care beneficiază de drepturi băneşti, iar restul de 8.800 sunt şomeri neindemnizaţi, care în majoritate primesc venitul minim garantat. Peste 76% dintre şomerii din Mehedinţi sunt şomeri care domiciliază în mediul rural, din păcate în aceste comunităţi locurile de muncă vacante sunt aproape inexistente, deoarece cele mai multe locuri de muncă vacante sunt concentrate în zona municipiului reşedinţă de judeţ, iar şomerii care au aceste probleme au greutăţi în a ajunge în aceste oraşe”, a declarat Sorin Marinescu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Mehedinţi.

Citit 2781 ori Ultima modificare Vineri, 16 Septembrie 2016 00:06
Etichetat cu
Mihai Bădescu

„Oamenii buni nu au nevoie de legi pentru a acţiona responsabil, iar oamenii răi vor găsi întotdeauna o modalitate de a le ocoli.” - Platon

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…