Ministrul Energiei, Toma Petcu, a vizitat, vineri, 14 iulie 2017, Hidrocentrala de la Porțile de Fier I, pentru a analiza situația existentă la nivelul cele mai mari hidrocentrale de pe Dunăre, problemele legate de eficientizarea companiei și posibilitatea listării acesteia la bursă. Ministrul a vorbit pe larg și despre înființarea unității de management al apei grele, despre scumpirea energiei electrice și despre situația delicată a Carierei de la Husnicioara. VEZI CE A DECLARAT MINISTRUL ENERGIEI, ÎN VIDEO ATAȘAT!


Cel mai mare producător de energie electrică din România este în atenția Guvernului României, datorită unor proiecte de eficientizare a companiei, dar și a unor probleme legate de lucrările care au mai rămas de realizat la capitolul retehnologizare. De asemenea, Guvernul dorește să grăbească listarea la bursă a companiei Hidroelectrica și să acorde importanța cuvenită producției de energie electrică în sistem hidro, în condițiile în care România beneficiază de un potențial hidroenergetic uriaș și care trebuie menținut, modernizat și dezvoltat. Prezent la Porțile de Fier I, ministrul Energiei, Toma Petcu, a precizat că este analizată foarte serios și strategia de privatizare a HIDROELECTRICA, iar în acest sens compania trebuie listată la bursă cât mai curând.

O altă prioritate a ministrului Energiei este și stabitatea barajului, scop în care se caută soluții tehnice împreună cu partenerul sârb și se vor scoate la licitație lucrările necesare. În maxim o lună de zile se va scoate la licitație și proiectul de retehnologizare a hidroagregatelor de la Hidrocentrala Vidraru.

Energia electrică produsă de HIROELECTRICA, cea mai mare cantitate fiind la Porțile de Fier I, este semnificativă, în special în perioada în care debitele Dunării sunt unele mari. Producția acestui tip de energie este una realizată cu costuri mult mai mici, dar încă mai sunt multe de făcut până când HIDROELECTRICA să devină la fel de competitivă precum era înainte de a intra în insolvență.

APA GREA, APROAPE DE FINAȚARE

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a dat asigurări asupra încheierii sinuosului proces de înființare a unității de management a apei grele și asigurarea, la prima rectificare bugetară, a finanțării. Prin Ordonanță de Guvern a fost deja înființată unitatea de management, iar în acest moment se lucrează la conturarea unei forme de organizare, urmând a fi luate toate avizele necesare. La rectificarea bugetară vor fi prinse și sumele necesare funcționării, pentru ca RAAN să fie degrevată de cheltuielile cu managementul apei grele.

Coșmarul apei grele de la Mehedinți ar putea lua sfârșit în câteva luni, după ce nou înființata unitate de management al apei grele va primi și bugetul necesar la apropiata rectificare bugetară. Practic înființarea noii structuri guvernamentale este la faza la care mai are nevoie de câteva avize, după care i se va da și bugetul necesar, iar în acest fel, lichidatorul judiciar care administrază RAAN se va degreva de costurile cu personalul care are grijă de stocul de apă grea și se va concentra mai mult pe producția de energie termică. Indirect, acestă decizie va ajuta și municipalitatea din Severin, deoarece va fi mult mai simplă colaborarea cu cei de la RAAN, pentru a asigura confortul termic în iarna care vine.

Dincolo de obiectivul menținerii în condiții optime a stocului de apă grea, mai există și nevoia de asigurare a energie termică pentru Severin, dar ministrul Energiei spune că pentru viitor, municipalitatea trebuie să găsească o soluție pe termen lung pentru producerea energiei termice. În acest sens, ministrul a amintit de recenta întâlnire cu autoritățile locale de la Mehedinți.

Dacă problema delicată a stocului de apă grea este ca și rezolvată, ministrul Energiei oferind garanții ferme pentru finanțare, problema asigurării agentului termic la populația Severinului este încă la faza căutării celor mai bune și mai optime soluții. În acestă iarnă, căldura va veni tot de la RAAN, dar vom vedea ce va fi în anii următori.

MINISTRUL NU SE SPERIE DE SCUMPIREA CURENTULUI

Majorarea prețului la energia electrică nu ar trebui să fie de natură să sperie foarte tare populația! Cel puțin așa susține ministrul Energiei, Toma Petcu. Demnitarul dezminte categoric faptul că propriile sale declarații de la începutul anului ar fi contribuit la creșterea prețului pe Bursă. Prețurile pe piață au crescut, în opinia ministrului, și în țările vecine, cu care sistemul nostru energetic este interconectat. Cetățenii nemulțumiți de prețuri pot negocia cu alți furnizori care au tarife mai bune.

Recent a fost anunțată o majorare a prețului energiei electrice cu 8 la sută, majorare aprobată și de către Autoritatea Națională pentru Reglementare în Energie. Explicațiile date populației de către ANRE fac trimitere la majorarea prețului pe Bursă, majorări cauzate de unele declarații făcute la începutul anului, despre criza energetică, făcute de ministrul Energiei, Toma Petcu. Ministrul respinge categoric aceste acuzații și spune că majorarea a avut loc ca urmare a liberalizării prețurilor și a scăderii producției de energie electrică în sistem hidro.

Interesant este și faptul ci ministrul Energiei susține că de fapt, populația are posibilitatea să intre în negociere cu orice alt furnizor local, pentru a obține cel mai bun preț și pentru a evita majorarea de 8 la sută. Ministrul a oferit propriul exemplu personal, afirmând că el a primit acasă mai multe oferte și va alege pe cea mai bună.

E greu de crezut că fiecare român pe care majorarea energiei electrice în va arde la buzunar poate fi un bun și abil negociator pe piața liberă de energie electrică, așa cum ne dă sfaturi domnul ministru. În aceste condiții, oamenii vor plăti resemnați facturile mai mari.

SALVAREA MINEI HUSNICIOARA E TOT LA RAAN

Ministrul Energiei, Toma Petcu, susține că Mina de la Husnicioara poate fi salvată și mai poate furniza cărbune mult timp de acum înainte. La salvarea unității miniere poate contribui decisiv chiar fosta termocentrală ROMAG TERMO, aflat acum în faliment, împreună cu RAAN. Mai concret, ministrul spune că dacă municipalitatea din severin va decide că furnizarea de agent termic către populație se va face tot de la vechea termocentrală, funcționarea acesteia pe cărbune poate eficientiza Mina Husnicioara.

Există speranțe și pentru minerii de la Cariera Husnicioara. După ce a fost rezolvată parțial furnizarea de cărbune către Timișoara, un alt consumator de cărbune ar putea redeveni chiar termocentrala falimentară de la Halânga. Asta doar dacă, pe viitor, producția de agent termic destinat populației din severin se va face pe bază de cărbune, așa cum au fost concepute din punct de vedere tehnic cazanele de la fosta termocentrală. La nivel de minister se caută în continuare potențiali consumatori de cărbune, pentru mărirea capacității de producție de la Husnicioara.

Mina de la Husnicioara, pe vremuri cel mai mare producător din zonă și cel mai mare furnizor de locuri de muncă, a ajuns la un pas de a se închide tocmai pentru că principalul beneficiar al cărbunelui extras de aici, RAAN a dat faliment. Dacă nu ar fi fost identificată soluția de furnizare către Timișoara, situația ar fi devenit una dramatică.

Citit 4153 ori Ultima modificare Sâmbătă, 15 Iulie 2017 11:23
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…