IPOTEZĂ ȘOCANTĂ: SEVERINUL RĂMÂNE FĂRĂ CĂLDURĂ

Un comunicat de presă transmis de EURO INSOL, lichidatorul judiciar al Regiei Autonome pentru Activități Nucleare, regie aflată în faliment, scoate la iveală una dintre cele mai șocante ipoteze ale momentului. În plină iarnă, Severinul ar putea rămâne fără agent termic și asta nu din cauza municipalității, ci din cauza unui proces câștigat în instanță, la Judecătoria Drobeta Turnu Severin, de către Societatea Complexul Energetic Oltenia, care va executa RAAN pentru u sumă de circa 126 de milioane de lei, situație în care conturile și activitatea RAAN vor fi blocate.


Vă prezentăm integral comunicatul transmis de EURO INSOL și intitulat sugestiv „JUDECĂTORIA DROBETA-TURNU SEVERIN, ÎN PLINĂ IARNĂ, OPREȘTE CĂLDURA, APA CALDĂ ÎN ORAȘ ȘI PUNE ÎN PERICOL STOCUL DE APĂ GREA AL ROMÂNIEI

In data de 08.02.2017, Judecatoria Drobeta- Turnu Severin a admis contestatia la executare formulata de Societatea Complexul Energetic Oltenia si a dispus continuarea executarii silite impotriva Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare pentru suma de 125.776.169,53 lei.

Hotararea pronuntata are ca efect poprirea conturilor Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare, avand drept consecinta imposibilitatea continuarii producerii agentului termic pentru Municipiul Drobeta Turnu Severin, si implicit asigurarea resurselor necesare pastrarii in conditii de siguranta a stocului de apa grea.

Reamintim faptul ca Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare a intrat in faliment in data de 14.06.2016. Dupa deschiderea procedurii falimentului, lichidatorul judiciar a avut misiunea extrem de dificila de a identifica solutii pentru asigurarea agentului termic catre consumatorii casnici si institutionali (spitale, scoli, institutii publice, etc.), avand in vedere faptul ca pentru sezonul rece 2016 – 2017 Sucursala Romag Termo din cadrul Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare era singurul furnizor de agent termic din Drobeta Turnu Severin.

Euro Insol a preluat societatea intr-o situatie dezastruoasa – salarii neplatite de luni de zile, licentele de producere energie electrica si energie termica aproape de a fi retrase, instalatiile de furnizare agent termic complet oprite.

Pentru a debloca aceasta situatie, prin eforturile Euro Insol s-au obtinut mentinerea licentelor de producere energie electrica si energie termica, s-au facut verificarile necesare mentinerii in stare de functionare a instalatiilor de productie si a infrastructurii de transport feroviar in vederea alimentarii cu pacura.

De asemenea, lichidatorul Euro Insol a asigurat suportul necesar incheierii tuturor contractelor necesare functionarii capacitatilor de productie, in scopul producerii de energie termica. In acest sens, Euro Insol a pus la dispozitie utilitatile necesare functionarii capacitatilor de productie (apa industriala, curent electric, specialisti din cadrul RAAN), in lipsa carora agentul termic nu putea fi asigurat. Capacitatile de productie a agentului termic au fost inchiriate Serviciului Public de Alimentare cu Energie Termica, conform contractului incheiat in data de 13 octombrie 2016.

„Solutia instantei este netemeinica si nelegala, tinand cont de faptul ca Societatea Complexul Energetic Oltenia s-a inscris in tabelul suplimentar cu suma totala de 145.572.391,98 lei, suma acceptata de lichidatorul judiciar. In opinia lichidatorului judiciar Euro Insol, instanta nu a tinut cont de faptul ca suma solicitata provine din perioada de reorganizare judiciara, motiv pentru care opereaza suspendarea de drept in privinta creantei respective, remediul juridic regasindu-se in prevederile art. 123 alin. 1 pct. 3 din Legea nr. 85/2006 care stabileste modalitatea de plata a creantelor in cazul falimentului.

Pentru a nu pune in pericol continuarea alimentarii cu energie termica a celor 5 spitale, 37 de institutii de invatamant in care isi desfasoara activitatea peste 19.000 de copii si elevi, 30.000 de locuinte in care traiesc aproximativ 100.000 de locuitori, 250 de agenti economici, a tuturor autoritatilor si institutiilor publice locale, deconcentrate, precum si cele apartinand ministerului de interne, ministerului apararii nationale si ministerului justitiei, lichidatorul judiciar a formulat chiar a doua zi apel, solicitand totodata si suspendarea hotararii in cauza. Supendarea executarii silite este obligatorie daca ne gandim ca RAAN detine spre pastrare stocul de apa grea apartinand Statului Roman in valoare de aproximativ 1,3 miliarde euro.

Avem increderea ca judecatorii de la Tribunalul Mehedinti vor indrepta eroarea instantei de fond si ca vor pronuntata o solutie ancorata in legalitate si realitate, pentru a preintampina o dubla catastrofa, sociala si economica”, a declarat reprezentantul lichidatorului judiciar Euro Insol.” BIROUL DE PRESĂ EURO INSOL

Citit 4226 ori Ultima modificare Joi, 09 Februarie 2017 19:06
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…