FRANCEZII AJUTĂ LA REINTEGRAREA ROMILOR

Marți, 4 octombrie 2016, la sediul Instituției Prefectului județului Mehedinți a avut loc reuniunea Comitetului de Pilotaj din 2016, eveniment programat în cadrul programului franco-român de reintegrare a cetățenilor de etnie romă, care se întorc din Franța.

Au fost prezenți prefectul județului Mehedinți, Cristinel PAVEL, reprezentanți ai Consiliului Județean Mehedinți, primarii din localitățile Punghina și Gîrla Mare, Hossein MOKRY – directorul Delegației OFII la București, Luiza BĂLĂCEANU – coordonatorul programului franco-român din cadrul OFII, Marie-Helene NEDELEC – vicepreședinte Nantes Metropole, Yves AUBRY – director Asociația UFUT44, Marius VLADU – referent UFUT44 în România.

În județul Mehedinți sunt familii beneficiare ale acestui program în localitățile Gruia, Gârla Mare, Punghina, Bălăcița și în pregătire pentru reîntoarcere o familie din Șimian.

„Posibilitățile de intervenție au fost multiplicate. Un prim nivel de ajutor este ajutorul social general pentru familiile care se întorc și au nevoie în situație de urgență de ajutor pentru partea de sănătate, de școlarizare a copiilor. A doua posibilitate este acea de a acorda un ajutor pentru ocuparea unui loc de muncă, OFII putând acoperi jumătate din salariul și taxele unei persoane pe parcursul unui an către o întreprindere până la maximum de 4000 de euro pe an. Al treilea nivel, cel pe care îl cunoaștem deja, este acela de a crea mici întreprinderi, mici ferme. Prioritatea este acea de a susține proiecte care creează și locuri de muncă și care sunt proiecte mai degrabă de tip colectiv și care în afară de beneficiarii în sine ai proiectului pot crea și alte locuri de muncă pentru alte persoane”, a precizat Hossein MOKRY – directorul Delegației OFII la București. Acesta a mai spus că în perioada următoare se intenționează și atragerea unor fonduri europene împreună cu partenerii din program pentru implementarea proiectelor.

„Îndeplinirea obiectivelor propuse în acest sens este realizabilă prin efortul conjugat al tuturor partenerilor și instituțiilor implicate, fie că vorbim de Instituția Prefectului, Consiliul Județean Mehedinți, serviciile publice deconcentrate responsabile sau a primarilor din localitățile în care sunt beneficiari ai acestui program de reinserție a familiilor cetățenilor români aparținând minorităților de romi, revenite din Franța”, a declarat prefectul Cristinel PAVEL.

Partenerii programului franco-român în Mehedinți (2014-2016) sunt pentru partea română : Prefectura, Consiliul Județean, primăriile în cauză din județ, AJOFM (Agenția Departamentală pentru Ocuparea Forței de Muncă), Inspectoratul Școlar Județean, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, Direcția de Sănătate Publică) asociațiile la nivel local, iar pentru partea franceză Nantes-Métropole și partenerii asociați.

În data de 9 iunie 2013, la Drobeta Turnu Severin a fost semnat Acordul între Oficiul Francez pentru Imigrație și Integrare (OFII), județul Mehedinți și Colectivitatea locală Nantes Metropole, destinat implementării unui proiect experimental de sprijinire a reinserției familiilor cetățenilor români aparținând minorităților romilor, revenite din Franța, beneficiare ale unui ajutor de revenire acordat de OFII. La data de 15 septembrie 2015, a fost semnat un nou acord local cu partenerii francezi, valabil tot pentru o perioadă de 2 ani.

Citit 1346 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Octombrie 2016 06:33
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…