CENTRALA TERMICĂ PROMISĂ DE GHERGHE, O MINCIUNĂ GOGONATĂ

O vizită a secretarului de stat în Ministerul Energiei, Corina Popescu, la RAAN, a scos la iveală minciuna gogonată a finalizării centralei termice pe care fostul primar Constantin Gherghe o promitea finalizată până la începutul lunii noiembrie 2016. „Continui să cred că firma respectivă nu are capacitatea financiară de a derula această investiție. Susțin că din punct de vedere tehnic nu se poate realiza!”, spune prefectul de Mehedinți.

La începutul acestei săptămâni, secretarul de stat din Ministerul Energiei, Corina Popescu, și Remus Borza, lichidatorul judiciar de la Regia Autonomă pentru Activități Nucleare (RAAN) din Drobeta Turnu Severin, s-au întâlnit luni, 29 august 2016, la sediul RAAN cu reprezentanții administrației publice locale și parlamentarii județului Mehedinți pentru rezolvarea problemei asigurării agentului termic în sezonul rece 2015-2016. Prezența distinșilor parlamentari, nu a tuturor desigur, poate fi legată mai mult de apropierea campaniei electorale, decât de grija pentru iminența unei ierni groaznice pentru severineni.

Discuțiile au plecat de la faptul că firma SC Alfa Ground Solutions SRL, care ar fi trebuit să realizeze lucrările de investiții la noua centrală a municipiului Drobeta Turnu Severin, nu le va finaliza la timp, ceea ce înseamnă că unica soluție în momentul de față pentru producerea energiei termice este folosirea în continuare a Termocentralei ROMAG TERMO, sucursală a RAAN. Surse autorizate spun că firma în cauză, către care se îndreaptă acum toate privirile și așteptările severinenilor, ar fi dezvăluit, încolțită fiind de situația ingrată în care se află, faptul că atunci când a semnat contractul cu fostul primar Constantin Gherghe, nu și-a asumat sub nicio formă finalizarea lucrărilor până la începutul acestei ierni. Mai exact, termenul de execuție a lucrărilor și de punere în funcțiune a mult așteptatei centrale termice este de 9 luni de la data la care firma a preluat terenul de la municipalitate, liber de sarcini. Cum acest lucru s-a întâmplat în luna aprilie 2016, cele mai elementare noțiuni de aritmetică relevă faptul că lucrările s-r putea termina, în cel mai fericit caz, pe la finele lunii ianuarie 2016, adică taman atunci când severinenii ori se vor congela în propriile apartamente, ori vor da foc la blocuri, nu cu scopul de a se încălzi, ci din cauza suprasolicitării instalațiilor electrice cu mormanul de radiatoare pe care le vor băga în priză.

Încă nu știm de ce a mințit fostul primar Costel Gherghe, dar știm că realitatea dureroasă scoasă la iveală de reprezentanții firmei aduse de el la Severin nu era cunoscută de absolut nimeni din Primărie, iar actualul primar Marius Screciu pare să fi fost luat prin surprindere.

„Continui să cred că firma respectivă nu are capacitatea financiară de a derula această investiție. Dânșii așteaptă un contract de împrumut, un contract de finanțare și nu spun la ora actuală, cu certitudine, dacă semnează sau nu cu banca. Nu știu dacă vor primi bani să desfășoare în continuare activitatea, ca să respecte graficul de execuție. În ceea ce privește instituția pe care o reprezint, susțin că din punct de vedere tehnic nu se poate realiza, chiar dacă ar avea resursele financiare asigurate imediat. Consider că oportună ar fi găsirea unei soluții în care să fie inclus Romag Termo, care ar fi capabilă să răspundă nevoii severinenilor, instituțiilor și agențiilor economici din orașul nostru. Vreau să vă spun că aveți din partea noastră, a Instituției Prefectului, a miniștrilor de resort, absolut tot sprijinul”, a declarat prefectul județului Mehedinți, domnul Cristinel Pavel.

Situația este însă una complicată, dat fiind faptul că RAAN a intrat în faliment începând cu data de 14 iunie 2016, iar din data de 15 aprilie 2016 a pierdut definitiv, printr-o hotărâre judecătorească, autorizația de mediu.

„Eu cred că municipiul Drobeta Turnu Severin are nevoie de o soluție definitivă, corectă și mi-aș dori-o să se întâmple la timp și Alfa Ground să-și îndeplinească contractul pe care l-a încheiat cu Primăria ca să nu se ajungă ca și anul trecut, să se identifice o soluție legală de a prelungi această situație tranzitorie către soluția finală. Eu cred că lucrurile trebuie gândite și făcute corect de la început, situația nu se poate rezolva decât dacă există onestitate din toate părțile. Nu putem să ne jucăm cu lucruri de genul acesta, cu asigurarea agentului termic în orașul Drobeta Turnu Severin și sper că vom identifica soluțiile. Există deschidere să se rezolve această problemă”, a declarat Corina Popescu, secretar de stat în Ministerul Energiei. Corina Popescu a mai precizat că Ministerul Energiei va monitoriza cu mare atenție în perioada următoare toți pașii care trebuie făcuți pentru soluționarea acestei probleme.

Lichidatorul judiciar de la RAAN, avocatul Remus Borza, a precizat că există disponibilitate din partea Guvernului României pentru soluționarea acestei probleme: „Având în vedere toate problemele care derivă din această situație excepțională, în primul rând de natură umanitară și socială, cred că se poate găsi o portiță, o variantă în Guvernul României de a obține o derogare de la acest statut de societate în faliment, evident cu notificarea prealabilă a Comisiei Europene. Această chestiune este cunoscută la cel mai înalt nivel din Guvernul României, există disponibilitate, există interes din partea membrilor Executivului de a găsi o soluție fezabilă, astfel încât în luna noiembrie populația municipiului Drobeta Turnu Severin să beneficieze de acest serviciu”.

Citit 3226 ori Ultima modificare Marți, 30 August 2016 21:54
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…