BILANȚUL ULTIMELOR PLOI ESTE CATASTROFAL PENTRU MEHEDINȚI

Ca urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase pe timpul instituirii avertizărilor de COD PORTOCALIU, meteorologic și hidrologic, în perioada 15 – 18 iulie 2016, la nivelul județului Mehedinți au fost afectate 31 de localități, au fost inundate 14 locuințe, 13 anexe gospodărești, 50 de curți și 46 de subsoluri. În bilanțul prezentat de Instituția Prefectului Mehedinți, mai apare și drumul județean DJ 607 C afectat pe o porțiune importantă.

Instituția Prefectului Mehedinți a făcut bilanțul ultimelor ploi combinate cu vijelii, produse în județul Mehedinți în perioada 15 – 18 iulie 2016.

Potrivit acestui bilanț, au fost afectate un număr de 31 localități, din care 3 municipii şi oraşe (municipiile Drobeta Turnu Severin și Orșova, precum și orașul Strehaia); 28 de comune și sate (comunele Pătulele, Eșelnița; Șimian, Pristol, Burila Mare în Burila Mare, Gogoșu, Gruia, Devesel, Livezile, Ilovița, Broșteni, Rogova, Poroina, Salcia și satele Dedovița, Dudașul Cernețiului, Cerneți, Crivina, Burila Mică, Scăpău, Halânga, Lupșa, Fântâna Domnească, Mijarca, Igiroasa, Imoasa, Luncșoara, Stăncești, Corzu, Izimșa).

Au fost inundate un număr de 14 locuințe - ( 6 în mun. Dr. Tr. Severin, 3 în loc. Șimian, 2 sat. Cerneți - com Șimian, 1 în sat Dedovița- com Șimian, 1 în sat Piatra Albă- com Șimian, 1 în com. Gruia).

Au fost inundate un număr de 13 anexe gospodăreşti - (2 în mun. Dr. Tr. Severin, 4 în loc. Șimian, 1 în com. Eșelnița, 2 în com. Pristol, 2 în com. Burila Mare, 2 în sat Scăpău - com. Devesel).

Au fost inundate un număr de 50 curți - (21 în mun. Dr. Tr. Severin, 12 în loc. Șimian, 3 în sat Dedovița - com. Șimian, 4 în loc. Cerneți - com. Șimian, 3 în loc. Pătulele, 2 în com. Pristol, 2 în com. Burila Mare, 2 în sat Crivina - com. Burila Mare, 1 în sat Burila Mică - com. Gogoșu).

Au fost inundate un număr de 48 subsoluri/beciuri (19 în mun. Dr. Tr. Severin, 1 în oraș Strehaia, 22 în loc. Șimian, 2 în loc. Cerneți - com. Șimian, 1 în sat Dudașul Cernețiului - com. Șimian, 1 în loc. Pătulele, 1 în com. Livezile, 1 în com. Ilovăț).

A fost afectată o porțiune din drumul judeţean DJ 607 C.

Au fost avarii la alimentarea cu energie electrică la un număr de 15 localități (Halânga, Broșteni, Lupșa, Fântâna Domnească, Mijarca, Igiroasa, Rogova, Poroina, Livezile, Imoasa, Luncșoara, Stăncești, Corzu, Salcia, Izimșa).

Măsuri luate: A fost activată Grupa operativă a Inspectoratului pentru Situații de Urgență, sub comanda inspectorului șef, fiind operaționalizat Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (C.J.C.C.I.) (Etapa I) în perioada 15.07.2016, ora 18.00 -16.07.2016. ora 22.00.

S-a acționat cu următoarele forțe și mijloace: La nivelul județului Mehedinți, în perioada menționată, 235 de pompieri cu 37 de autospeciale de lucru cu apă și spumă, 12 autocamioane de intervenție, 27 de motopompe și 2 autospeciale de primă intervenție și comandă, au acționat pentu înlăturarea efectelor negative produse, astfel: în municipiul Dr. Tr. Severin: s-a intervenit pentru degajarea a 14 acoperișuri sau elemente de acoperiș (12 la blocuri de locuințe și 2 la case de locuit) prăbușite sau în pericol de cădere, care au avut ca efect negativ avarierea a 6 autoturisme; s-a intervenit pentru evacuarea apei din 14 locuințe, 13 anexe gospodărești, 50 de curți și 48 subsoluri/beciuri. De asemenea pentru înlăturarea efectelor negative produse de inundații la nivelul județului Mehedinți, a intervenit din cadrul ISU Dolj, un echipaj format dintr-un ofițer și 31 subofițeri cu 1 ACI și 4 motopompe (1 MPR+3MPT).

Totodată, alături de forțele profesioniste, la intervenții au participat SVSU Dr. Tr. Severin, SVSU Șimian, SVSU Burila Mare, SVSU Gruia, SVSU Pristol, SVSU Ilovița cu 59 voluntari, 11 motopompe, 4 drujbe, 6 utilaje grele, 4 mijloace de transport, precum și S.C. SECOM S.A. cu 12 salariați, 2 vidanje și 1 utilaj greu (buldoexcavator).

„În perioada imediat următoare, comisii de specialitate numite prin Ordin al prefectului se vor deplasa în teritoriu, în vederea validării rapoartelor întocmite de comitetele locale pentru situații de urgență ca urmare a fenomenelor meteorologice periculoase. În urma centralizării datelor, va fi întocmit la nivel județean un Raport de sinteză care va sta la baza identificării și solicitării de fonduri pentru refacerea infrastructurii și obiectivelor afectate de calamități”, se mai arată în comunicatul transmis de Cancelaria Prefectului de Mehedinți.

Citit 971 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Iulie 2016 19:05
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…