Ideea „lasă că am căldură şi fără să plătesc” pare să nu mai meargă la Drobeta-Turnu-Severin. SPAET-ul nu furnizează agent termic celor care nu-şi plătesc facturile şi nu sunt puțini.

Tresprezece asociaţii de locatari din oraşul nostru au strâns datorii de nu mai puţin de un milion de lei la plata agentului termic. Este motivul pentru care, la această oră, locatarii arondaţi acestor asociaţii stau în frig, deşi peste noapte termperaturile au scăzut spre trei grade. Mai grav este faptul că, pe lângă cei rău platnici suportă frigul şi cei care sunt cu facturile la zi şi care sunt, desigur, nemulţumiţi de situaţia care îi dezavantajează.

„Nu ştiu restul dacă au plătit, dar eu sunt la zi. Eu sunt chiriaşă, dar nu mă trece o zi să nu plătesc regia. Şi nu avem căldură şi avem nevoie că suntem bătrâni şi bolnavi şi avem şi copii, care au nevoie de căldură. De ce să suferim noi pentru cei care sunt restanţieri. Trebuie să facă ceva, nu ştiu ce, să-i debramşeze individual, că nu se poate”, a declarat o locatară de la Asociaţia de proprietari nr 3, din Crihala.

„Regia eu nu am un leu restanţă, pe fiecare lună plătesc, şi tot în frig stau. Îmi fac bagajul să plec la ţară, să stau acolo că acolo am căldură. Este frig în case şi îl rog pe domnul administrator să îi afişeze pe cei care nu plătesc factura. Că eu mă duc la ei la uşă că nu îmi este frică şi nici ruşine şi le bat în uşă şi le spun să-şi plătească factura ori dacă nu să nu stea la bloc să ne oropsească pe toţi”, spune revoltată o altă locatară de la aceeaşi asociaţie.

„E frig, deşi blocul nostru este izolat, dar tot este frig şi trebuie să băgăm caloriferele electrice. Trebuie să stăm mai gros îmbrăcaţi puţin, că altfel nu rezistăm şi sunt cu factura la zi. Cei care nu au plătit să plătească, nu este normal să stăm în frig din cauza lor”, a declarat un locatar de la asociaţia nr 37, din Crihala.

Topul datornicilor

La cele treisprezece asociaţii care nu au primit căldură, gradul de încasare la agentul termic este între 26 şi 69 %. În topul datornicilor este Asociația de proprietari nr 3, Crihala, de pe strada Şincai, cu cea mai mare datorie, de 219.000 lei. Urmează asociaţia vecină, nr. 37, de pe strada Crişan, cu o datorie de 141.194 lei, Asociaţia de proprietari nr 10, de pe strada Alion, cu o datorie de peste 122.000 de lei. Mai sunt şi alte asociaţii cu datorii de 93.000 de lei - nr. 119, 83.993 - nr. 106 C, 76.000 de lei - 106 B, unde gradul de încasare este foarte redus. Deşi au fost purtate negocieri între conducerea SPAET şi preşedinţii şi administratorii acestor asociaţii, până nu vor fi achitate din datorii nu va fi furnizat agent termic, spune directorul adjunct al SPAET. „Sunt restanţe de aproxmativ 200.000 de lei, 120.000 de lei, am purtat discuţii cu reprezentanţii asociaţiilor şi au spus că vor încerca să recupereze aceste sume de la proprietarii de apratamente, să-şi achite datoriile, dar până atunci noi menţinem sistarea furnizării de energie termică”, a declarat, Ilie Alecu.

Primăria datoare 35 de milioane de lei ca să furnizeze căldură iarna aceasta

Pentru ca întregul oraş să nu rămână în frig în această iarnă, Primăria a făcut un împrumut de 35 de milioane de lei de la Trezoreria Statului. Vom avea, aşadar căldură pe datorie, o datorie pe care o vom plătim în următorii cincisprezece ani, din taxele şi impozitele noastre. Banii au fost luaţi pentru a acorda o subvenţie de 300 de lei populaţiei, pentru că altfel am fi fost obligaţi să plătim nu mai puţin de 592,12 lei pentru gigacalorie, după ce preţul acesteia s-a majorat cu 130 de lei. În timp ce populaţia va plăti 292,12 lei, agenţii economici şi instituţiile publice vor plăti preţul întreg de 592,12 lei. După cum au declarat autorităţile, cei 35 de milioane de lei nici nu sunt suficienţi, ci se mai aşteaptă un ajutor guvernamental de 27 de milioane de lei. Anul trecut SPAET-ul a cheltuit cu energia termică nu mai puţin de 60 de milioane de lei, adică treisprezece milioane de euro, bani cu care s-ar putea face o centrală termică nouă, care ar produce gigacaloria la un tarif mult mai mic.

Citit 4064 ori Ultima modificare Marți, 13 Noiembrie 2018 07:56
Etichetat cu
Mihai Bădescu

„Oamenii buni nu au nevoie de legi pentru a acţiona responsabil, iar oamenii răi vor găsi întotdeauna o modalitate de a le ocoli.” - Platon

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…