CORCOVA: VINURI DE CALITATE, LA CONCURENŢĂ CU FRANCEZII

După o primăvară cu îngheţ, la sfârşitul lui aprilie, urmată de două luni de vară foarte ploioase, inclusiv cu grindină, ultimele săptămâni de secetă cu temperaturi ridicate au salvat calitatea strugurilor în viile din Mehedinţi. A fost un an complicat spun proprietarii de podgorii de la Corcova, dar când trag linie se vor alege cu un vin de calitate, pe care cumpărărtorii îl vor bea cu mare plăcere.

Cu toate intermperiile, anul viticol a fost unul mai bun decât cel din patria vinurilor europene, pentru că în Franţa vremea capricioasă a făcut pagube foarte mari, spune un tânăr oenolog care a părăsit Bordeaux-ul să lucreze într-o podgorie din România.

„Anul acesta în Franţa, în viticultură este foarte, foarte greu. În mai toate regiunile a bătut piatra, a fost brumă de primăvară, ploi torenţiale, a fost foarte greu şi în Franţa pentru viticultori”, spune Laurent Pfeffer, oenologul Cramei Roy Dâmboviceanu din Corcova. Pe dealurile însorite ale Corcovei însă, după o primăvară şi un început de vară capricioase, lunile iulie şi august au fost excelente pentru viticultori, ceea ce înseamnă că deşi a fost afectată producţia, strugurii care au rămas în vie, aproximativ şase, şapte tone la hectar sunt de calitate. De altfel, la Corcova vinul alb, de o calitate aparte anul acesta, cum spune şi Laurent Pfeffer, este pus deja în butoaie de stejar, şi aproape fermentat. „În aceste butoaie avem souvignon blanc, 2016, pentru că cea mai bună vinificaie se face în butoaie. Dacă îl degustăm observăm că este un vin foarte bun, foarte fresh, prindem arome de sauvignon imediat, care foarte multe arome, deci este un an bun pentru toate vinurile şi pentru cele albe şi pentru cele roze şi pentru cele roşii”.

Soarele a dat calitate strugurilor

Şi dacă vinurile albe şi roze sunt deja în cisterne sau butoaie, după caz, în toi este culesul la strugurii negri. O echipă de muncitori venită tocmai din Dolj lucrează de zor, pentru că la Corcova nu e forţă de muncă. Cum anul a fost capricios aici producuţia este mai mică, dar calitatea excelentă, spun specialiştii. „Avem aici o plantaţie cu soiul merlot, un soi de strugure adus din Franţa nu de foarte mult timp. Din cauuza ploilor din vară s-a mai stricat câte un bob, dar calitatea este foarte bună. Sunt foarte gustoşi au zahăr, au tot ce le trebuie pentru un vin bun”, a declarat şeful fermei de la Corcova.

După ce sunt culeşi, strugurii sunt desfăcuţi de ciorchine, care afectează calitatea vinului şi ajung în cisterne de mare capacitate, la fermentat, apoi în butoaie. Anul acesta românii vor bea un vin mai bun chiar decât francezii, după cum spunea mai sus Laurent Pfeffer. „A fost un an un pic complicat. A început cu o brumă de primăvară, eu sunt aici de zece ani şi niciodată nu am avut brumă de primăvară, înseamnă că am pierdut o parte din recoltă, tot ce a fost mai în vale s-a ars şi am pierdut o parte din producţie. După aceea au fost ploi şi umiditate foarte ridicată şi ne-am bătut un pic în vie să avem struguri de calitate. Asta înseamnă că am muncit foarte mult cu oamenii şi am reuşit. Iar acum, datorită faptului că în iulie şi august a fost căldură şi secetă, până la urmă strugurii au fost foarte frumoşi, sănătoşi, de calitate, din 25 august am început culesul şi tot ceam cules este foarte bun, deci până la urmă vinul va fi de calitate. Este un an care la calitate seamănă cu 2013”, a declarat Laurent Pfeffer.

Cea mai mare parte a vinurilor de la Corcova este vândută pe piaţa din România, în hoteluri, restaurante sau cafenele. După un început în care şi-au făcut intrarea pe piaţa străină, cei de la Corcova au cucerit acum piaţa românească. Primele vinuri din producţia 2016 vor ajunge la vânzare cel mai devreme anul viitor.

Citit 8000 ori Ultima modificare Marți, 27 Septembrie 2016 08:46
Etichetat cu
Mihai Bădescu

„Oamenii buni nu au nevoie de legi pentru a acţiona responsabil, iar oamenii răi vor găsi întotdeauna o modalitate de a le ocoli.” - Platon

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…