În cursul dimineții, Agenția Națională de Integritate (ANI) a publicat pe site-ul oficial, un comunicat referitor la situația de CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV ȘI PENAL în cazul lui POPESCU CONSTANTIN VALENTIN, DIRECTOR GENERAL AL DIRECȚIEI GENERALE DE ASISTENȚĂ ȘI PROTECȚIE SOCIALĂ MEHEDINȚI, nimeni altul decât fiul controversatului afacerist orșovean Constantin Popescu, patronul FLORICOLA SA.


După ce a fost înlăturat de pe lista PSD Mehedinți pentru Camera Deputaților, unde ocupa un confortabil și eligibil loc 2, fiul afaceristului orșovean Constantin Popescu, Valentin Popescu, a intrat în vizorul ANI, care îl acuză de conflict de interese administrativ și penal.

COMUNICATUL ANI (intertitlurile aparțin redacției)

Agenția Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă de către POPESCU CONSTANTIN VALENTIN, director general al Direcției Generale de Asistență și Protecție Socială, județul Mehedinți, întrucât, în calitate de director al instituției, a formulat și semnat răspunsul la cererea Regiei Autonome pentru Activități Nucleare Mehedinți (R.A.A.N.), prin care a fost de acord cu încheierea unui Contract de cesiune de creanță între R.A.A.N. Mehedinți și S.C. Energoutilaj Prest-Serv S.R.L. pentru suma de 136.393,58 Lei în favoarea acestei societăți comerciale (la care persoana evaluată are calitatea de asociat, iar tatăl său este asociat și administrator).

Totodată, au fost identificate indicii privind săvârșirea de către POPESCU CONSTANTIN VALENTIN a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301, alin. (1) din Codul Penal, întrucât acesta a acceptat plata sumei de 136.393,58 Lei către S.C. Energoutilaj Prest-Serv S.R.L., prin exprimarea acordului pentru încheierea Contractului de cesiune de creanță, și a semnat ordinele de plată.

Persoana evaluată a încălcat, astfel, legislația privind conflictul de interese atât în materie administrativă în raport cu dispozițiile art. 70, art. 71 și art. 79 din Legea nr. 161/2003 potrivit cărora: Art.70: „Prin conflict de interese se înțelege situația în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcție publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate a atribuțiilor care îi revin potrivit Constituției şi altor acte normative”; Art. 71: „Principiile care stau la baza prevenirii conflictului de interese în exercitarea demnităților publice şi funcțiilor publice sunt: imparțialitate, integritate, transparența deciziei şi supremația interesului public”; Art.79: „Funcționarul public este în conflict de interese dacă se află în una dintre următoarele situații: a) este chemat să rezolve cereri, să ia decizii sau să participe la luarea deciziilor cu privire la persoane fizice şi juridice cu care are relații cu caracter patrimonial; […] c) interesele sale patrimoniale, ale soțului sau rudelor sale de gradul I pot influența deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcției publice. (2) În cazul existenței unui conflict de interese, funcționarul public este obligat să se abțină de la rezolvarea cererii, luarea deciziei sau participarea la luarea unei decizii şi să-l informeze de îndată pe șeful ierarhic căruia îi este subordonat direct. Acesta este obligat să ia măsurile care se impun pentru exercitarea cu imparțialitate a funcției publice, în termen de cel mult 3 zile de la data luării la cunoștință. (3) În cazurile prevăzute la alin. (1), conducătorul autorității sau instituției publice, la propunerea șefului ierarhic căruia îi este subordonat direct funcționarul public în cauză, va desemna un alt funcționar public, care are aceeași pregătire şi nivel de experiență. (4) Încălcarea dispozițiilor alin. (2) poate atrage, după caz, răspunderea disciplinară, administrativă, civilă ori penală, potrivit legii”, cât și în materie penală, în raport cu dispozițiile art. 301 din Codul Penal al României, potrivit căruia „Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.

ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Drobeta Turnu-Severin, pentru a efectua cercetarea penală

Având în vedere cele de mai sus, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Drobeta Turnu-Severin, în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către POPESCU CONSTANTIN VALENTIN a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301 din Codul Penal al României.

Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. POPESCU CONSTANTIN VALENTIN a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese […] constituie abatere disciplinară si se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective […]”.

„Persoana […] față de care s-a constatat existența conflictului de interese […] este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Agenția Națională de Integritate își exercită atribuțiile cu respectarea principiilor legalității, confidențialității, imparțialității, independenței operaționale, celerității, bunei administrări, precum si al dreptului la apărare.

Citit 4112 ori Ultima modificare Luni, 14 Noiembrie 2016 13:49
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…