Poate fi evitată tranziția verde?

Un răspuns scurt la întrebarea din titlul ar fi nu, nu poate fi evitată. Este evident pentru oricine că deceniile de industrializare au avut un efect negativ asupra climei. Este clar că trebuie schimbată paradigma; paradigma de consum, paradigma energetică, paradigma traiului de zi cu zi. Chiar înainte de vacanța de vară, Comisia Europeană și-a prezentat așa-numitul pachet „Fit for 55” (Pregătiți pentru reducerea de 55% emisii de carbon până în 2030), un uriaș pachet legislativ privind energia și clima, menit să traducă obiectivul de reducere a CO2 cu 55% până în 2030 în noi reguli concrete pentru transport, industrie, clădiri și altele sectoare. De fapt, scopul final este eliminarea totală a emisiilor din Europa până la jumătatea secolului.

Pentru Grupul PPE, a fi neutru din punct de vedere climatic până în 2050 înseamnă asumarea unei provocări enorme, care necesită o transformare de anvergură a economiilor și societăților noastre.

De aceea, am cerut Comisiei Europene să facă acest lucru într-un mod inteligent, urmând trei principii esențiale ale PPE:

1. vrem să creăm (și nu să distrugem) locuri de muncă și oportunități economice;

2. dorim ca Europa să continue să fie un continent inovativ și astfel să rămână competitivă în raport cu celelalte continente;

3. vrem să ne asigurăm că toată lumea, nu doar elitele bogate, va avea un nivel de trai bun.

Pe scurt, pentru PPE, lupta cu schimbările climatice trebuie făcută în interesul oamenilor, prin inovare, competitivitate și locuri de muncă aici, în Europa, nu în China sau oriunde munca este mai ieftină. Pentru Grupul PPE, o industrie europeană puternică și competitivă tehnologic la nivel global este esențială. Copiii noștri, care vor fi adulții din 2030, trebuie să se pregătească pentru ce urmează. De aceea, PPE militează pentru o tranziție ecologică în care tinerii să fie implicați și să contribuie cu soluții inovatoare.

Tranziția ecologică nu este un lucru simplu. Dar ca orice lucru complicat, poate să ne aducă cele mai multe satisfacții, dacă găsim o abordare treptată și echilibrată. Nu dorim ca dezbaterea despre emisiile de CO2 să se transforme într-o altă bătălie ideologică a dogmelor. Nu vrem doar să stabilim obiective, ci să găsim cea mai bună modalitate prin care Europa să atingă aceste obiective. Pentru Grupul PPE, tranziția energetică ar trebui să fie fezabilă nu numai pentru cei care își permit astăzi un autoturism electric precum Tesla, ci și pentru orice familie din România, din Polonia sau Franța.

Citit 540 ori Ultima modificare Vineri, 12 Noiembrie 2021 11:52
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…