A fost mare sărbătoare duminică, 6 iunie 2021, în satul Prejna, din comuna Balta. Zeci de localnici, dar și oaspeți din județ, din județele vecine și chiar din țară au venit pe aceste plaiuri legendare pentru a cinsti memoria celui care a pornit, acum două secole, Revoluția de la 1821, citind Proclamația de la Padeș: Tudor Vladimirescu.
Legătura eroului de la 1821 cu aceste locuri este una strânsă, iar urmele pandurilor ce au plecat să elibereze românii de sub jugul domniilor fanariote, sunt la tot pasul și astăzi în satul Prejna și în întreaga zonă de nord a Mehedințiului. Însuși Domnul Tudor din Vladimiri, care și-a împrumutat numele legendar de la satul natal aflat la limita dintre județele Gorj și Mehedinți își are originile paterne în satul Prejna. Tatăl său avea în Prejna un lot de teren și o gospodărie frumoasă. Tot la Prejna, împreună cu Gheorghe Duncea, Tudor din Vladimiri, pe numele său real Ursu, ctitorește o biserică din lemn de gorun, la 1808, căreia îi dă spre folosință parte din moșiile sale. Mica biserică, pe ușa căreia sunt pictați Tudor și Duncea, este refăcută la 1859 în forma în care există astăzi, iar lemnăria de gorun este învelită cu zidărie.
Urmașii lui Tudor, de la Prejna, au venit să-i cinstească memoria
Primăria și Consiliul Local Balta, dar mai ales noul primar al comunei, și domnia-sa tot o legendă vie a acestor plaiuri, cunoscuta interpretă de muzică populară Irina Zoican, au pus suflet și emoție în organizarea evenimentului de excepție din data de 6 iunie 2021, căruia i-au spus cum nu se poate mai frumos „TUDOR VLADIMIRESCU – Istorie, Revoluție, Legendă, 1821 – 2021”. Mai exact împlinirea a 200 de ani de la Revoluția pornită de Domnul Tudor prin citirea inflăcăratei Proclamații de la Padeș.
Gîndită minuțios și detaliu cu detaliu, manifestarea de celebrare a bicentenarului Revoluției de la 1821 a început la ora 8:30, în satul Gornovița, unde a fost plantat un pui de castan chiar lângă legendarul „Castan al lui Tudor”.
Partea de excepție a zilei ce va rămâne mulți ani în amintirea plăcută a localnicilor, a început, însă, după ora 10:00, chiar în curtea bisericii construite de Tudor, la Prejna. Totul a început cu o slujbă de pomenire a lui Tudor Vladimirescu și a pandurilor săi, oficiată chiar de Înalt Prea Sfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.
Zeci de localnici din Balta, dar și din multe alte zone ale nordului județului, din județ, din județele vecine și chiar din țară, au umplut curtea bisericii și au savurat fiecare minut al manifestării, în timpul căreia însuși Tudor Vladimirescu și o mână de panduri viteji au intrat călare pe cai în incintă, în aplauzele participanților. Costumele celor care au dat viață eroilor de la 1821, caii frumoși de munte, armele și solemnitatea momentelor, au impresionat asistența, iar pentru o clipă, cu toții au avut revelația că parcă s-ar fi întors în timp.
În cuprinsul evenimentului am mai consemnat un micro-recital al grupului vocal IZVORAȘUL, al Episcopiei Severinului și Strehaiei, o scenetă evocatoare a personalității lui Tudor Vladimirescu, dar și premiera video-documentarului „Tudor Vladimirescu, Istorie, Revoluție și Legendă”, producție a Consiliului Local și Primăriei Balta, realizator Dan Șalapa.
Două apariții încântătoare: Angelica și Niculina Stoican
În afală de eroismul pandurilor lui Tudor și de însuși Tudor Vladimirescu, satul Prejna a mai dat posterității o galerie impresionantă de talente, în logica incontestabilă a unui adevărat izvor de cultură, tradiție și spiritualitate. Unul dintre monumentele vii ale acestor plaiuri, născută chiar la Prejna, este marea noastră interpretă de muzică populară, cea care a cântat, ca nimeni alta, doinele acestor plaiuri, Angelica Stoican. În semn de recunoaștere și respect, în ziua bicentenarului Revoluției lui Tudor Vladimirescu de la Prejna, Angelica Stoican a primit titlul de CETĂȚEAN DE ONOARE AL COMUNEI BALTA. Alături de monumentala interpretă, o altă legendă vie a plaiului Prejnei a urcat pe scenă în aplauze furtunoase: fiica la fel de talentată ca și celebra ei mamă, Niculina Stoican. De altfel, Angelica Stoican are în repertoriul său și un cântec de jale despre grandoarea sacrificiului suprem al celui mai celebru revoluționar al României, Tudor Vladimirescu, cel care eliberând nația de ciocoi, avea să urce pe scaunul domnesc de la Cotroceni.
Pentru iubitorii folclorului din zona numită enclava etno-folclorică Isverna, trebuie amintit faptul că, în comuna învecinată Isverna trăiește un mare rapsod, declarat Tezaur uman viu de către UNESCO, Domnica Trop. Din Prejna iubită a lui Tudor au plecat în galeria inestimabilă a folclorului românesc Angelica și Niculina Stoican, Marian Drăguț, iar din alt sat aparținător de comuna Balta, satul Gornovița, sunt originare surorile Anica și Mariana Ganțu. Din centrul comunei Balta o avem pe Irina Zoican, și ea o legendă a plaiurilor, cea care a devenit primar al comunei natale și cea care a pus suflet în cea mai reușită manifestare omagială în cinstea lui Tudor Vladimirescu.
Prezențe oficiale la Prejna
Alături de zecile de oameni veniți să guste din frumusețea momentelor unice din duminica zilei de 6 iunie 2021, s-au aflat și oficialități de la nivel județean, lideri politici, dar și foarte mulți primari. Alături de Irina Zoican au stat primarul din Ponoarele – Georgică Pătrașcu (cel care a și ajutat la organizarea evenimentului), primarul orașului Baia de Aramă – Ionuț Tudorescu, primarul comunei Prunișor – Emilian Vîlcu, primarul comunei Bălăcița – Constantin Vlăduți.
De asemenea, vicepreședintele Consiliului Județean Mehedinți, Ramona Cupă, a fost și ea prezentă la eveniment. A mai fost prezent vicepreședintele PMP – Ion Cupă.
„Noi astăzi pășim pe urmele lui Tudor Vladimireacu și redescoperim istoria, reașezăm locul lui Tudor Vladimirescu la loc de cinste. Noi, cei care trăim în comuna Balta, suntem urmașii lui Tudor Vladimirescu. Noi suntem binecuvântați de Bunul Dumnezeu că Tudor Vladimirescu a stat nu puțin pe acest pământ, pentru că a durat ceva timp până a construit biserica și aici a decis să dea slavă Bunului Dumnezeu, prin acest lăcaș sfânt, de care noi trebuie să fim mândri!”, a declarat primarul comunei Balta, Irina Zoican.
„Am participat astăzi la un eveniment excepțional, organizat în memoria Revoluției de la 1821 și a lui Tudor Vladimirescu, chiar în satul Prejna, unde marele erou al neamului românesc a lăsat urme adânci ale existenței sale eroice și a construit o biserică. Însuși motto-ul acestei manifestări, „Istorie, Revoluție și Legendă” spune totul despre memoria celui care a marcat istoria României, dar în special istoria acestor plaiuri de legendă, Tudor Vladimirescu. Faptul că astăzi, pentru prima oară, în această comună superbă din nordul județului este marcat bicentenarul Revoluției de la 1821 și sunt puse în valoare urmele nemuritoare ale marelui pandur Tudor Vladimirescu, certifică respectul administrației publice locale, al doamnei primar Irina Zoican, cea care a pus suflet în organizarea evenimentului, pentru istorie și pentru eroii acestui neam. Felicit din suflet organizatorii evenimentului și această idee minunată de a pune în valoare aceste meleaguri prin simbolistica profundă a istoriei lor. În calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Mehedinți, încurajez astfel de manifestări care pun în valoare monumentele istorice, legendele locului, istoria și le valorifică potențialul turistic inestimabil”, declarat, la Prejna, vicepreședintele CJ Mehedinți, Ramona Cupă.