Acum peste un secol şi jumătate, romii (ţiganii cum li se spunea la acea vreme) trăiau un moment istoric deosebit pentru etnia lor. Perioada lungă de robie a ţiganilor din Ţara Românească lua sfârşit acum 161 de ani, iar cei care azi sunt cunoscuţi sub numele de romi, deveneau oameni liberi. Perioada lungă de robie a lăsat însă o amprentă vizibilă pe majoritatea comunităţilor de romi. Istoricii spun că robia a însemnat separarea romilor pe sălaşe de robi, fiecare cu o anumită profesie, ceea ce a contribuit azi la formarea subgrupurilor de romi divizate pe criteriul profesional. Partida Romilor a marcat împlinirea celor 161 de ani de când romii sunt oameni liberi, printr-un seminar inetersant.
La dezbaterea organizată cu acest prilej, au participat lideri ai comunităţii de romi din judeţ, profesori de limba romani, mediatori scolari şi personalităţi locale ale comunităţii. A fost prezent şi consilierul pe probleme de romi al prefectului de Mehedinţi, Nicolae Velcu. Niciunul dintre reprezentanţii administraţiei publice locale, invitaţi la eveniment, nu au participat. Velcu a precizat că romii nu au pretenţii mari ca munoritate, ci doar o integrare socială normală.
Robia ţiganilor a durat mai mult de cinci secole în Moldova şi Valahia şi a contribuit semnificativ la situaţia romilor de astăzi. Pe 20 februarie 2017 se împlinesc 161 de ani de la ceea ce Mihail Kogălniceanu a considerat un act de dreptate şi spălare a păcatelor faţă de cei ce au fost ţinuţi robi pe moşiile vechilor boieri.