Pe 20 februarie 2017 se împlinesc 161 de ani de la dezrobirea romolor, ceea ce Mihail Kogălniceanu considera a fi un act de înlăturare pentru “păcatele lor şi ale părinţilor lor de a fi fost ani lungi stăpâni pe suflete de ţigani”. Cu această ocazie, Partida Romilor, filiala Mehedinţi a organizat un seminar la care au participat fruntaşi ai comunităţii locale a romilor.


Acum peste un secol şi jumătate, romii (ţiganii cum li se spunea la acea vreme) trăiau un moment istoric deosebit pentru etnia lor. Perioada lungă de robie a ţiganilor din Ţara Românească lua sfârşit acum 161 de ani, iar cei care azi sunt cunoscuţi sub numele de romi, deveneau oameni liberi. Perioada lungă de robie a lăsat însă o amprentă vizibilă pe majoritatea comunităţilor de romi. Istoricii spun că robia a însemnat separarea romilor pe sălaşe de robi, fiecare cu o anumită profesie, ceea ce a contribuit azi la formarea subgrupurilor de romi divizate pe criteriul profesional. Partida Romilor a marcat împlinirea celor 161 de ani de când romii sunt oameni liberi, printr-un seminar inetersant.

La dezbaterea organizată cu acest prilej, au participat lideri ai comunităţii de romi din judeţ, profesori de limba romani, mediatori scolari şi personalităţi locale ale comunităţii. A fost prezent şi consilierul pe probleme de romi al prefectului de Mehedinţi, Nicolae Velcu. Niciunul dintre reprezentanţii administraţiei publice locale, invitaţi la eveniment, nu au participat. Velcu a precizat că romii nu au pretenţii mari ca munoritate, ci doar o integrare socială normală.

Robia ţiganilor a durat mai mult de cinci secole în Moldova şi Valahia şi a contribuit semnificativ la situaţia romilor de astăzi. Pe 20 februarie 2017 se împlinesc 161 de ani de la ceea ce Mihail Kogălniceanu a considerat un act de dreptate şi spălare a păcatelor faţă de cei ce au fost ţinuţi robi pe moşiile vechilor boieri.

Citit 2019 ori Ultima modificare Luni, 20 Februarie 2017 21:57
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…