Muzeul Regiunii Porților de Fier a organizat, în perioada 10 – 11 noiembrie 2016, cea de-a 30-a ediția a Simpozionului Internațional DROBETA. Evenimentul s-a bucurat de o participare națională și internațională de excepție, iar temele discutate au fost de un deosebit interes pentru cercetarea istorică și arheologică. „Consider că o manifestare științifică, care să treacă dincolo de granițele României, care să reunească cercetători din toată Europa este pe măsura pretențiilor instituției noastre”, spune managerul Muzeului Regiunii Porților de Fier, Doinița Mariana Chircu.


Timp de două zile, pe 10 și 11 noiembrie 2016, Muzeul Regiunii Porților de Fier a fost gazda unui eveniment cu participare internațională de excepție. Este vorba de Simpozionul Internațional DROBETA – „ARHEOLOGIE ȘI ISTORIE”, ajuns la cea de-a 30-a ediție. Au participat la lucrările simpozionului cercetători din România, dar și de la cele mai mari instituții muzeale din Europa.

Astfel, din România au fost prezenți cercetători de la Institutul de Istorie și Arheologie din Cluj-Napoca; Muzeul Civilizației daco – romane din Deva; Muzeul Județean Gorj; Muzeul Banatului din Timișoara; Muzeul Județean de Etnografie de la Caransebeș; Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din București; Muzeul Banatului Montan din Reșița;

Din străinătate, simpozionul s-a bucurat de participarea unor cercetători și arheologi de la: Institutul German de Arheologie din Berlin; Institutul de Arheologie de la Belgrad – Serbia; Maghiar Nemzeti Museum, din Budapesta – Ungaria; Universitatea din Ljubljana – Slovenia.

Una dintre lucrările care au atras atenția face referire chiar la Orșova, așezare cu o istorie multimilenară zbuciumată și parte din al cărei tezaur arheologic se află la Muzeul din Budapesta. Astfel, profesorul doctor Călin Timoc, de la Muzeul Banatului din Timișoara, a prezentat o lucrare intitulată „Materiale ceramice inedite din Dierna / Orșova, aflate în colecțiile de la Maghiar Nemzeti Museum din Budapesta”.

Urmăriți, în materialul VIDEO, aflat deasupra acestui articol, descrierea întregului eveniment, făcută de managerul Muzeului Regiunii Porților de Fier, Doinița Mariana Chircu.

Citit 1606 ori Ultima modificare Duminică, 13 Noiembrie 2016 18:07
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…