Situație jenantă în învățământul mehedințean! Trei clase terminale de liceu sunt nevoite să își dea bacalaureatul în deplasare. Mai exact, elevii vor susține examenele la alte licee și vor primi diploma tot de la respectivele licee. Toate aceste anomalii se întâmplă ca urmare a existenței unor profile neacreditate de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar. Și pentru că ne-am obișnuit deja cu diverse probleme la Colegiul Național Traian, această scoală de prestigiu este din nou în topul anormalității. Alete două licee severinene au aceleași probleme de lipsă a evaluării de calitate, acestea fiind Decebal și Domnul Tudor.


Anormalitatea se ține în continuare scai de Colegiul Național TRAIAN! După un scandal referitor la transferurile de elevi, consemnat în decembrie anul trecut, noi probleme umbresc imaginea prestigiosului liceu. Este vorba de o clasă cu profil de „Științele Naturii”, înființată în anul 2014, care nici până acum nu a primit acreditarea pentru a susține examenul de bacalaureat. În aceste condiții, examenele se vor da în alte instituții școlare în care respectivul profil este acreditat. Și pentru ca situația să fie și mai stupidă, deși au terminat la Colegiul Traian, copiii vor primi diplome de bacalaureat pe care va scrie numele altui liceu. Cine e de vină? Nimeni! Sau cel mult agenția care se ocupă de asigurarea calității educaționale, ARACIP. Inspectoratul Școlar ne asigură că situația e atât de normală încât se mai întâlnește și prin alte școli din România.

Desigur, autoritățile din educația mehedințeană, dar și profesorii, se consolează cu ideea că Liceul Traian nu e singur în această situație gravă. Situația este răspândită la mai multe școli din România, dar și la alte două licee severinene. Este vorba de profilul de Telematică de la Colegiul „Domnul Tudor” și de un profil ecologic de la Liceul „Decebal”. Ca atare, elevii de la Traian vor da bacalaureatul la Colegiul Național „Gheorghe Țiteica”, cei de la „Domnul Tudor” la Liceul Energetic din Târgu Jiu, iar cei de la „Decebal” vor da bacalaureatul la Colegiul „Lorin Selegean” sau liceul de construcții nr. 4, așa cum i se spunea pe vremuri.

Situația este cu atât mai stupidă, cu cât competențele vor fi date de elevii acestor profile cu o comisie venită de la liceele care au acreditare, iar examenele scrise din vară se vor da în deplasare. Mai exact, cei 18 elevi de la Colegiul Domnul Tudor vor merge tocmai la Târgu Jiu pentru a da și ei BAC-ul. Desigur, diplomele de BAC vor fi eliberate de școlile acreditate. Reprezentantul Inspectoratului Școlar susține, însă, că nu are toate informațiile. Întrebat de ce ARACIP a fost rău și nu a dat acreditarea, reprezentantul Inspectoratului Școlar Mehedinți a recunoscut că trebuiau făcute niște demersuri în acest sens, la capătul cărora se făcea o evaluare. Cel mai probabil, în cei patru ani de la autorizarea provizorie a fost prea puțin timp!

La liceele vizate, liniștea este mormântală. Puține declarații sau deloc și,în loc de transparență, metoda struțului care se ascunde cu capul în nisip. Directorul Colegiului Național TRAIAN, Iulian Gimoiu, a preferat să nu răspundă la telefon, ca să fie mai sigură. Doar tăcerea e ca mierea!

ARACIP este o instituție publică de interes național, în subordinea Ministerului Educației Naționale, care realizează evaluarea externă a calității educației oferite de instituțiile de învățământ preuniversitar și de alte organizații furnizoare de educație, precum și autorizarea, acreditarea și evaluarea periodică a unităților de învățământ preuniversitar. Pentru că în cazul nostru lipsesc aceste cerințe, elevii de la Traian se vor trezi la final de studii cu diplome de la Țițeica. La fel, cei care au dorit să studieze la Liceul Domnul Tudor, se vor trezi că degeaba au studiat acolo, pentru că sunt absolvenți ai unui liceu din Gorj.

Citit 3986 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Februarie 2018 21:42
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…