Expoziție arheologică severineană, la Oviedo - Spania

Suita de evenimente de diplomație publică și culturală pentru marcarea deținerii de către România a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene include și prezentarea expoziției „Pons Traiani Drvbeta. Între Hispania și Dacia”, organizată de Ambasada României în Regatul Spaniei, Institutul Cultural Român, Muzeul Regiunii Porților de Fier din Drobeta Turnu Severin și Muzeul de Arheologie din Asturias, cu sprijinul Ministerului Educației și Culturii din Cadrul Guvernului Regional al Principatului Asturias și al Fundației Cajastur, la Muzeul de Arheologie din Asturias (Oviedo), în perioada 15 mai - 15 iunie 2019.

Inaugurarea a avut loc în data de 15 mai, în prezența unui public numeros și a autorităților române și spaniole, E.S. Doamna Gabriela Dancău, Ambasadorul României în Regatul Spaniei, doamna Maria Floarea Pop, directoarea Institutului Cultural Român de la Madrid, domnul Marian Popescu, Consulul General al României la Bilbao, domnul Santiago García Granda, Rectorul Universității din Asturias, domnul Genaro Alonso Megido, doamna Delia Llosa, delegata Guvernului central în Comunitatea Autonomă Principatul de Asturias, Directoarea Generală a Direcției de Cultură, Decanul Facultății de Istorie, Directorul Muzeului de Arheologie Asturias din Oviedo, domnul Carlos Siñeriz de Paz, Directorul General al Fundației Cajastur.

În cadrul alocuţiunii sale, Ambasadorul României a menționat: "Principatul Asturias ne-a oferit ocazia de a aprecia unicitatea și diversitatea acestei regiuni și a poporului său. De asemenea, am reușit să cunoaștem capacitatea acestei regiuni de a genera bogăție, prin peisajele sale, istoria, cultura, dar în același timp și prin caracterul agreabil, harnic și creativ atribuit asturienilor. În cadrul acestor frumuseți asturiene, mă întorc astăzi, însoțită de colegii mei, de data aceasta pentru a aduce în Asturias o parte din frumusețea și unicitatea țării mele, România, un eșantion al patrimoniului arheologic roman descoperit la Drobeta și pe teritoriul său administrativ."

În continuare, Directorul Institutului Cultural Român de la Madrid a menționat: „Expoziția este un simbol al unității europene, o punte între trecut și prezent, între teritoriile de unde venim și ceea ce ne unește astăzi. Este minunat să descoperim această epocă prin ochii și prin munca cercetătorilor și, mai ales, prin valoroasele obiecte care se expun prima dată în Europa, în compania a doi tineri cercetători și istorici și a unei entuziaste și neobosite echipe curatoriale a Muzeului Drobeta Turnu Severin, formată din Oana Neagoe și Marian Neagoe, care au dedicat mult timp pentru a face posibilă această expoziție“

Expoziția include 94 de piese, din patrimoniul Muzeului Regiunii Porților de Fier din Drobeta Turnu Severin, printre care artefacte romane, specifice secolelor II-III p. Chr, dar și informații, fotografii și planuri ale monumentelor care alcătuiesc ansamblul de arhitectură romană de la Drobeta (Podul lui Traian, castrul, termele și amfiteatrul militar).

Actul inaugural a fost precedat de o conferință susținută de istoricul spaniol David Soria Molina, care a ilustrat personalitatea împăratului Traian și strategiile romane în timpul războaielor dacice (101-106 d.C.), și de cercetătorul român Florian Matei Popescu, care a prezentat publicului date și informații despre extinderea Imperiului roman, punând accent pe perioada cuceririlor de la Hispania la Dacia.

Evenimentul s-a încheiat cu aprecierea tuturor colaboratorilor care au făcut posibilă această expoziției și cu un cocktail oferit de Ambasada României în Regatul Spaniei.

Sursa: Ambasada României în Spania / Embajada de Rumanía en España

Citit 3136 ori Ultima modificare Joi, 16 Mai 2019 23:40
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…