Piciorul Podului construit în urmă cu două milenii de cel mai strălucit inginer al antichității, Apollodor din Damasc, pentru ca Împăratul Traian să invadeze Dacia, zace astăzi într-o cuvă de beton sinistră și face obiectul unor studii tehnice interminabile. Monumentul istoric de importanță mondială a întrat în reabilitare odată cu Muzeul Regiunii Porților de Fier și este departe de a fi protejat așa cum se cuvine. Conducerea Consiliului Județean dă vina pe toate intervențiile făcute asupra monumentului după formarea lacului de acumulare, cele mai multe realizate haotic și neprofesional.

Lucrările de reabilitare a Muzeului Regiunii Porților de Fier, finanțate printr-un proiect european, par să nu se mai termine, deși au început prin anul 2009. Recent, termenul de finalizare a lucrărilor a fost prelungit cu încă un an, iar unul din motivele principale ale acestei interminabile tergiversări este și Piciorul Podului lui Apollodor din Damasc. Lucrările la monumentul istoric au fost stopate după ce s-au descoperit tot felul de lucrări realizate aici anterior de o serie de firme, la modul cel mai neprofesional cu putință. Practic, edificiul ce a traversat mileniile a fost înconjurat de o cuvă, în care s-au turnat sute de metri cubi de beton, în neștire și fără nicio noimă. Imaginea dezolantă de la fața locului este greu de descris în cuvinte, iar în partea de jos a piciorului central au apărut fisuri ce par să se întindă amenințător către partea superioară.

Este adevărat că lucrările au stagnat, că aici se fac nenumărate studii tehnice și că, în acest moment, încă nu se știe ce soluție de restaurare se va adopta. Pe de altă parte, la fel este de adevărat și faptul că nu toate problemele grave de acum pot fi aruncate în spatele celor care astăzi gestionează proiectul cu finanțare europeană, de reabilitare a Muzeului Regiunii Porților de Fier și valorificare a lui ca produs turistic. Conducerea Consiliului Județean se plânge că aici s-au făcut tot felul de lucrări haotice, fără niciun studiu temeinic și s-a turnat beton cu nemiluita. La cuva în care se găsește piciorul s-au făcut modificări neautorizate și care au afectat edificiul.

Din punctul de vedere al celor care conduc astăzi Consiliul Județean Mehedinți, zvonurile potrivit cărora piciorul podului ar fi în pericol sunt false. Așadar, nimic grav, nimic periculos! Cei de la Consiliul Județean spun că se va găsi soluția tehnică potrivită și se va proteja monumentul. Până atunci, însă, situația de la fața locului nu arată deloc bine.

Citit 4546 ori Ultima modificare Joi, 14 Decembrie 2017 08:47
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…