Premisele construcției noii centrale în cogenerare, pentru termoficarea municipiului Drobeta Turnu Severin sunt foarte clare în acest moment. Municipalitatea a găsit soluția pentru a demara investiția, iar în perioada imediat următoare se vot găsi sursele de finanțare optime. Investiția va costa 59 de milioane de euro.

Primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu, a detaliat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, modul în care se va rezolva în anii următori problema spinoasă a încălzirii municipiului. După ce Primăria Severin a încheiat litigiul cu firma care se angajase că va construi în oraş o nouă centrală termică, s-au căutat toate soluțiile viabile pentru încălzirea orașului. Acum, primarul este în măsură să vorbească despre soluția finală ce va intra în linie dreaptă și va fi implementată, procedural, în termenul cel mai scurt cu putință. Este vorba despre o centrală termică în cogenerare, de înaltă eficiență, care va rezolva problema încălzirii pe termen lung a municipiului Drobeta Turnu Severin. De asemenea, prețul gigacaloriei va fi unul avantajos, circa 250 de lei.

Din punct de vedere tehnic, centrala va avea următoarea echipare:

8 motoare termice de către 4,4 MW + 3,7 MW (3,2 Gcal) fiecare;
1 cazan de apă fierbinte (CAF) de 30 Gcal/h;
1 cazan de apă fierbinte (CAF) de 20 Gcal/h;
1 cazan de apă fierbinte (CAF) de 10 Gcal/h.

Edilul șef mai spune că are în acest moment două variante de finanțare, una guvernamentală, cealaltă cu fonduri europene: „Valoarea investiției este de 59 milioane euro inclusiv TVA și avem în acest moment două variante de finanțare: 1. Prin OU 53/2019 privind finanțarea investițiilor pentru modernizarea, reabilitarea, retehnologizarea și extinderea sau înființarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică a localităților – 85% din valoarea investiției prin sume transferate de la Guvern și 15% de la bugetul local: 2. Fonduri europene Axa 10 D Decarbonificare – finanțare 70% bani europeni și 30% fonduri de la bugetul local. În funcție de prețul la gaze și prețul curentului electric produs de noua centrală, preconizăm un preț al gigacaloriei în jurul valorii de 250 lei inclusiv TVA. Ținta noastră este ca prețul gigacaloriei să fei mai mic decât cel produs prin centrale de apartament pe gaz”.

Construirea unei centrale termice în cogenerare de înaltă eficiență rezolvă problema încălzirii pe termen lung a municipiului Drobeta Turnu Severin. Valoarea investiției este de 59 milioane euro inclusiv TVA. Varianta preferată de municipalitate este totuși cea guvernamentală, care pare ceva mai ușor accesat. Problema încălzirii a devenit critică în Drobeta Turnu Severin după ce vechiul furnizor a intrat în faliment în 2016, iar investiţiile la o nouă centrală nu s-au mai încheiat. Aproximativ 30.000 de locuinţe, zeci de şcoli, instituţii publice sunt racordate la sistemul centralizat al orașului.

Citit 716 ori Ultima modificare Luni, 30 Septembrie 2019 15:17
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…