ORȘOVA SE ÎMPUTE DIN NOU! NU E PĂCĂLEALĂ!

Atenție! Aceasta nu este o păcăleală de 1 aprilie! Începând cu această dată, Orșova are toate șansele de a reveni la statutul de oraș împuțit! Operatorul de salubritate, FLORICOLA SA, anunță, printr-un comunicat de presă, postat pe pagina de Facebook a patronului Constantin Popescu, faptul că începând cu data de 1 aprilie 2017 nu va mai ridica gunoiul din municipiu, nici măcar sub imperiul obligației de a face, dictată de instanța de judecată.


Patronul firmei FLORICOLA SA, operatorul privat de salubritate din municipiul Orșova, Constantin Popescu, spune în comunicatul de presă că nu mai poate continua să ridice gunoiul, deoarece nimeni nu răspunde la solicitarea sa de majorare a tarifelor, datorită obligativității de a plăti taxa de mediu de 80 de lei/tonă la depozitare. Comunicatul transmis de Popescu este însoțit și de documente, prin care bugetul local a fost angajat direct de primarul municipiului la plata acestei taxe, deși municipalitatea a refuzat majorarea tarifelor care cereau tot plata acestei taxe. Redăm mai jos, integral, comunicatul de presă transmis de FLORICOLA SA, precum și documentele făcute publice odată cu difuzarea acestui comunicat.

COMUNICAT

„Datorită refuzului primarului Stoica, la solicitările repetate ale operatorului de salubrizare, de a iniția Proiect de Hotărâre privind modificarea tarifelor la salubritate, privind taxa de mediu de 80 lei/ tonă la depozitare și mai ales în condițiile în care el însuși a angajat bugetul local prin semnarea contractului de prestări servicii de depozitare cu SC BRANTNER SRL cu acea taxă, în această situație operatorul SC FLORICOLA SA va sista activitatea de colectat, transportat și depozitat deșeuri de pe raza municipiului Orșova, începând cu data de 01.04.2017, conform legii și clauzelor din contract. Serviciul de salubrizare trebuie să funcționeze pe principiul continuității și eficienței economice. Primarul, prin atribuțiile sale, împreuna cu CL Orșova, are obligația să aprobe tarifele propuse de operator, sau după caz să refuze, dar justificat, ceea ce nu s-a întâmplat. Toate solicitările noastre, în acest sens, au rămas fără răspuns. Ne pare rău că suntem iarăși în situația de a sista activitatea de colectat, transportat și depozitat deșeuri menajere. Vă atașăm o copie a contractului semnat de Stoica cu depozitul ecologic, în data de 09.03.2017”.

Obligația de a face

Reamintim faptul că după starea de alertă, operatorul de salubritate a reluat ridicarea deșeurilor, după ce Tribunalul Mehedinți a aprobat o ordonanță președințială cu privire la obligația de a face, adică de a ridica gunoiul, potrivit contractului de concesiune a serviciului de salubrizare, încheiat cu Primărie Orșova, în anul 2006.

Pe data de 22 februarie 2017, la Secția de Contencios Administrativ și Fiscal a Tribunalului Mehedinți a fost înregistrat dosarul 788/101/2017, în care Consiliul Local și primarul din Orșova cer emiterea unei ordonanţe preşedinţiale privind reluarea de îndată a prestării serviciului public de salubritate, suspendat abuziv, până la data soluţionării pe fond a cererii înregistrate la Tribunalul Mehedinţi în data de 17.02.2017. Pe data de 13 martie 2017, instanța a admis cererea. „Obligă pârâta la reluarea serviciului public de salubritate în condiţiile stipulate în contractul de concesiune, până la soluţionarea definitivă a cauzei nr. 694/101/2017. Fără somaţie sau trecerea vreunui termen. Cu apel în 5 zile de la pronunţare. Pronunţată în şedinţă publică azi 13.03.2017. Document: Hotarâre 495/2017/13.03.2017”, se arată în dispozitivul sentinței, care este și executorie. Între timp, împotriva deciziei s-a făct apel, dar acesta din urmă încă nu a fost judecat de către Curtea de Apel Craiova.

Cauza nr. 694/101/2017, la care se face referire mai sus, are ca obiect „obligaţia de a face executarea obligaţiilor conf. art. 15 pct. 2, 3, 4, 5, 9, 12, 18, 28, din contractul nr. 10/2006, plata unei penalităţi de 0,1 % pe zi”. Termenul de judecată este 22 mai 2017. Teoretic, până la pronunțarea unei sentințe definitive în această cauză, potrivit ordonanței președințiale, operatorul ar fi obligat să ridice gunoiul.

„Nu mă poate obliga nimeni să intru în faliment!”

Operatorul de salubritate este, însă, de altă părere. Constantin Popescu spune că deși are această obligație, gunoiul ar trebui ridicat la prețurile corecte din punct de vedere economic. Contactat refritor la acestă situație gravă, patronul FLORICOLA SA, Constantin Popescu, a declarat: „Cum să mă oblige cineva să intru în faliment, practicând un tarif care nu acoperă cheltuiala? Operatorul nu are resursa financiară pentru acest lucru. Acesta este adevărul! Va fi și o expertiză în acest sens!”.

În tot acest delir administrativ local, orșovenii vor fi cei care vor suferi din nou, fiind obligați, la temperaturi din ce în ce mai ridicate, să trăiască printre gunoaie, în mijlocul unui focar de infecție.

Citit 3157 ori Ultima modificare Duminică, 02 Aprilie 2017 12:31
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

1 comentariu

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…