„În ultima perioadă de timp am primit multe notificări de la operatorul de salubritate, de la FLORICOLA SA, cu privire la faptul că dorește o ajustare a prețurilor la salubritate. Dintr-o analiză făcută împreună cu aparatul de specialitate al primarului, a reieșt practic că se dorește o dublare a tarifului la salubritate, fapt care mă face să ies public și să vă spun că nu sunt de această părere, nu împărtășesc această idee, nu doresc ca prețurile să fie dublate la salubritate, știu că populația acestui oraș nu beneficiază de venituri mari și atâta timp cât eu voi fi primarul acestui municipiu nu doresc să promovez niciun proiect care să vizeze majorarea prețului la salubritate. Nu sunt de partea operatorului în această problemă, pentru că eu am făcut o promisiune locuitorilor acestui municipiu și nu pot fi de acord cu dublarea perțurilor la aceste servicii”, a declarat primarul municipiului Orșova, într-o intervenție live pe contul său de Facebook.
La o primă vedere, pentru cei care nu știu cu cine au de a face și care este obiceiul administrației locale din Orșova de a mângâia pe creștet operatorul FLORICOLA SA, ai zice că Marius Stoica ia atitudine împotriva celui mai puternic și influent afacerist din zonă, Constantin Popescu, și că este un veșnic susținător am oamenilor necăjiți din Orșova, un vajnic apărător al drepturilor acestora. Doar că, la o introspecție mai profundă a ieșirii publice a primarului, observăm că nu este vorba decât de o îngrozitoare cacealma. Primarul pozează în aliatul orșovenilor împotriva „hapsânului” operator al serviciului de salubritate și chiar e dispus să se ia de gât cu acesta pentru a-i apăra pe „bieții orșoveni”.
În condițiile în care Marius Stoica este președintele PSD Orșova, funcție preluată direct de la Constantin Popescu și în condițiile în care majoritatea formată de el în CL Orșova vota pe bandă rulantă tot ce își dorea operatorul, e cam greu de crezut că, așa deodată, Marius Stoica a ieșit din front și, pentru binele orșovenilor, se bate cu ditamai FLORICOLA.
Cum stă treaba în realitate?
În realitate, ieșirea lui Stoica live pe Facebook este doar o cacealma, menită să distragă atenția orșovenilor de la faptul că operatorul nu mai vrea să ridice gunoiul și mormanele de deșeuri au împuțit orașul, precum și de la faptul că operatorul a aruncat responsabilitatea închiderii gropii de gunoi neconforme în cârca municipalității. De fapt, o eventuală majorare a terifelor la serviciul public de salubrizare este atributul Consiliului Local al municipiului Orșova și nu al primarului, primar care nu are nicio atribuție și nicio putere decizională în acest sens. Dacă Consiliul Local votează majorarea de tarife, bine, dacă nu, iar bine! În al doilea rând, nu există niciun temei legal pentru o astfel de majorare, așa cum nu există niciun temei legal nici pentru neridicarea gunoiului, atâta timp cât există un contract valabil în baza căruia gunoiul se ridică obligatoriu.
Ceea ce face Stoica, prin declarația conform căreia el nu este de acord cu pretențiile FLORICOLA, nu e decât un teatru menit să îi aducă primarului un capital de imagine și o aureolă de luptător neînfricat cu baronii și oligarhii locali.
Operatorul invocă o falsă problemă, pentru a putea majora tarifele
În sprijinul solicitării unei majorări a tarifelor la salubritate, FLORICOLA SA invocă intrarea în vigoare a OG 196/2005 cu modificarile și completarile ulterioare, art. 9, alin. (1), lit. c, cu aplicare de la 01.01.2017 și a OMMGA nr. 2413/2016 (anexa 2) respectiv introducerea taxei pentru deșeurile inerte și deșeurile nepericuloase încredințate de către terți în vederea eliminării finale prin depozitare în spații autorizate în acest scop în valoare de 80 lei/tonă. In acest sens, operatorul a depus la Consiliul Local Orsova (cu nr. 7/09.01.2017) și la UAT Orșova (164/09.01.2017) solicitarea de modificare a tarifelor.
„Deși am precizat în mod clar atât urgența discutării în ședinta de consiliu a solicitării noastre, cât și faptul că acestă taxă nu este opțională, concedentul nu își respectă obligațiile prevăzute de contractul mai sus amintit, respectiv art.16 alin. 2 „Obligațiile concedentului: (2) să stabilească și să aprobe tarifele pentru serviciul public de salubrizare”. Până la soluționarea acestei situații întrerupem prestarea serviciului de colectare, transport și depozitare a deșeurilor municipale. Despre această situație au fost informați atât autoritatea publică locală, cât și autoritățile statului competente”, se arată într-un comunicat de presă emis de către SC FLORICOLA SA ORSOVA.
În realitate, respectiva taxă de 80 de lei/tonă cade exclusiv în sarcina operatorului și nu implică în niciun fel obligativitatea majorării tarifelor. Taxa respectivă nu a fost instituită pentru a fi plătită de populație! Potrivit declarației făcute de ministrul Mediului, Daniel Constantin, taxa respectivă trebuie plătită de operator și nu recuperată sub nicio formă de la populație sau de la administrațiile locale.