Primarul penal Stoica, ținut în funcție ilegal de secretarul Boțilă

La noi, ca la nimeni! După ce a părăsit partidul pe listele căruia a ajuns primar, pentru a candida din partea PRO ROMÂNIA, primarul Orșovei, Marius Stoica, stă liniștit pe funcție, deși legea administrației publice locale îi interzice acest lucru. Și stă pe funcție atât de liniștit pentru că nu poate fi demis, decât dacă secretarul municipiului, celebrul Marian Boțilă, face un referat către prefectul județului. Dar Boțilă pare să aibă amnezie, deoarece fiul său este pe lista de candidați a lui Stoica.

Dacă în județul vecin, Caraș-Severin, prefectul a emis ordinele de încetare a mandatelor pentru mai mulți primari care au plecat din partidele lor, pentru a candida pe listele altor partide, în Mehedinți, Legea administrației publice locale nu are nicio valoare. Și nu are valoare, nu din cauza prefectului, ci din cauza unor personaje care ocupă funcții numite prea degeaba „secretar al Primăriei”. Iar municipiul Orșova este cel mai elocvent exemplu! Aici, primarul Marius Stoica candidează pe listele PRO ROMÂNIA, pentru un nou mandat, drept pentru care a plecat din PSD, partidul pe listele căruia a devenit primar. Înscrierea într-un alt partid se constituie demisie de drept din celălalt partid, iar demisia pentru orice primar înseamnă încetarea mandatului. Doar că, la fel ca și la Caraș-Severin, pentru ca prefectul să dea de pământ cu Stoica este nevoie de un referat semnat de secretatul Marian Boțilă. Ori Marian Boțilă nu vrea să se bage.

Ce spune Legea?

Potrivit articolului 8 din Legea 14/2003, Legea partidelor politice, alineatul (1), „Un cetățean român nu poate face parte în același timp din două sau mai multe partide politice”. La alineatul (2) al aceluiași articol de lege se arată și mai clar că „Înscrierea unei persoane într-un alt partid politic constituie de drept demisie din partidul al cărui membru a fost anterior”. Ce înțelegem de aici? Că odată înscris într-un alt partid, gestul respectiv constituie o demisie de drept din partidul precedent. Exact situația primarului penal, garantat PRO ROMÂNIA, Marius Stoica!

Plecând de la aceste considerente, mergem la prevederile Codului administrativ, aprobat prin Ordonanța de Urgență nr. 57/2019, la articolul 160 (Încetarea de drept a mandatului primarului), alineatul (1), litera h), de unde aflăm că mandatul încetează de drept la „pierderea, prin demisie, a calității de membru al partidului politic sau al organizației minorității naționale pe a cărei listă a fost ales”.

Logica aplicată este una extrem de simplă: dacă schimbarea partidului se consideră demisie, iar demisia este incidentă legii, atunci de ce Stoica mai este încă primar în funcție?

Ce acoperă și ce riscă Boțilă?

Ei, aici e aici! De ce nu vrea controversatul secretar al municipiului Orșova să facă un banal referat, în baza căruia prefectul de Mehedinți să emită ordinul de încetare a mandatului penalului Stoica? E foarte simplu: Fiul domnului secretar de municipiu, Eduard Boțilă, este cel care l-a propus și susținut pe Stoica să candideze din partea PRO ROMÂNIA. Fiul secretarului este pe lista de consilieri a lui Stoica, pe un loc eligibil, și mai este și coordonatorul PRO ROMÂNIA Orșova. Așadar, Boțilă nu îl poate supăra pe Stoica, pentru a-și proteja fiul. Destul de jenantă situație, dar dincolo de aspectul jenant mai avem și un aspect penal. Marian Boțilă riscă un ditamai abuz în serviciu, datorită faptului că nu emite referatul. De asemenea, atât el cât și primarul riscă fapte de corupție precum traficul de influență și cumpărarea de influență. La rândul său, primarul Stoica are ocazia de a-și mai adăuga încă un dosar penal în galeria și așa destul de bogată de dosare, cu o infracțiune de uzurpare de calități oficiale. Mai exact, primarul Stoica, care nu mai este primar, se dă drept primar!

Revenim la Codul Penal

Conform art. 297, Cod Penal, alineatul (1), „Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.

Articolul 258, Cod Penal, UZURPAREA DE CALITĂȚI OFICIALE: „(1) Folosirea fără drept a unei calități oficiale care implică exercițiul autorității de stat, însoțită sau urmată de îndeplinirea vreunui act legat de acea calitate, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă; (2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează fapta funcționarului public care continuă să exercite o funcție ce implică exercițiul autorității de stat, după ce a pierdut acest drept conform legii. (3) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) au fost săvârșite de o persoană care poartă, fără drept, uniforme sau semne distinctive ale unei autorități publice, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani”.

Contactată telefonic, doamna prefect de Mehedinți, Doina Dobre, a precizat că nu a primit, până în acest moment, niciun referat, de la niciun secretar de Primărie, pentru încetarea mandatelor primarilor traseiști.

Citit 2207 ori Ultima modificare Marți, 25 August 2020 20:20
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…