DE CE NU TREBUIE SĂ CADĂ NIMENI ÎN CAPCANA LUI GHERGHE

Înțeleg că fostul primar răzgândac Constantin Gherghe dă, în aceste zile, târcoale mai multor filiale locale ale partidelor politice parlamentare pentru a le convinge că poate fi candidatul providențial la funcția de primar al Severinului. Iar liderii politici dau semne că ar vrea să intre în capcana acestui abil dansator politic, din dorința de a demonstra că pot cuceri reduta numită Primăria municipiului reședință de județ. Doar că soluția este una cât se poate de toxică!

Nu am înțeles niciodată și nici nu voi înțelege politicienii. De aceea, probabil, nu am ales să fac politică, deși, la un moment dat din viață, am avut o asemenea șansă. Nici astăzi nu îi înțeleg prea bine pe cei care îl curtează cu frenezie pe unul care, după 8 ani de mandat, la capătul cărora a fugit rușinos din fața unei noi candidaturi, zgârâie acum la ușa tuturor și îi amețește cu ideea că el va fi alesul providențial. Am încercat să îi înțeleg, cumva, pe liberali, care l-au propus pentru Orșova. Se tem că nu au pe altul mai bun care să poată cuceri acea redută. Dar de aici și până la a pune botul la toate fanteziile unuia care vrea doar să ajungă primar, pentru ca în următoarea secundă să facă pe mofturosul, să trădeze și să vândă, parcă e totuși prea mult.

Evident că, oricât ne-am lamenta cu ideea că Gherghe va merge la Orșova, unde să ia bătaie în mod rușinos, visele acestui cameleon de rasă superioară sunt legate tot de municipiul Drobeta Turnu Severin. La PNL nu are loc de Daniel Cîrjan, căruia i s-a promis candidatura, la PSD nu mai are tupeul de a bate la ușă, așa că încearcă la PMP sau la un alt partid căruia nici nu vreau să îi amintesc numele. Și, atenție! Se pare că PMP mai stă pe gâduri încă! Promite, calculează și avansează diverse scenarii și aproape că reușește să le sucească mințile tuturor. Iar aici, cel mai șmecher și mai versat traseist politic din istoria acestui județ pare să aibă și puterea de convingere necesară. Pare să aibă în sânge acea vrajă malefică, caracteristică poate bărbaților de tip Casanova, care pot vrăji orice damă, oricât de inaccesibilă ar părea aceasta, la prima vedere. Omului i-a dat Dumnezeu un talent indiscutabil, iar el a știut să și-l descopere rapid. Știe să amețească sau, cum se spune în limbajul mai de stradă, să aburească și știe să facă asta cu atât de mult talent, încât își adoarme imediat interlocutorul, mai precis îl hipnotizează precum un păianjen prada sa.

De fapt, oricât s-ar putea crede acest lucru, nu am nimic cu acest trubadur politic și nici cu talentul său de vrăjeală, ci mă supără, mă agasează chiar, cei care ajung să îi fie pradă lui Gherghe. Se uită în ochii lui, se înmoaie și sunt imediat gata să creadă că marele Gherghe, legenda urbană a Severinului, va câștiga Primăria, așa cum a făcut-o în 2008 și în 2012. Doar că nici Gherghe nu mai e cel de atunci și, sper din tot sufletul asta, nici severinenii nu mai sunt așa de creduli ca atunci.

Dar poate că, în sprijinul raționamentului meu, ar fi utilă puțină istorie! Gherghe a venit în politica mare, în anul 2004, apărut de nicăieri, adus de mână de liderul PDSR Eugen Nicolicea și băgat sub nasul lui Constantin Dinu ca fiind cel mai destoinic viceprimar. Evident că prima sa victimă a fost chiar Constantin Dinu! Prin anul 2008 a trecut la PDL și chiar a regizat o demitere din postul de viceprimar cu severineni în sala de ședință și cu un scenariu bine pus la punct. În 2008, la vremea în care primarul era ales în două tururi, PDL a reușit un scor imens, în timp ce Gherghe a fost nevoit să meargă în turul al doilea, unde, doar ajutat de PDL, a câștigat. Nu mai e cazul să amintim că, în timpul celor două mandate, a inventat populismul deșănțat, bazat pe ieșiri în oraș pentru a da la coasă, a da la lopată, a tăia pomii sau a certa antreprenorii că nu au făcut lucrări de calitate „pentru severinenii mei”.

Același personaj a avut marea șansă de a deveni un produs media, fiind excesiv mediatizat de trustul RTS și i s-au tolerat ani de zile toate mofturile posibile, inclusiv acela de a nu fi revocat din funcție deși devenise incompatibil, dovedit de ANI. Partidul nu i-a cerut niciodată nimic în schimb, dar i-a solicitat sprijinul în campania electorală din 2012. Ce a făcut Gherghe? Ce știa el cel mai bine! A trădat, a fugit și a ignorat solicitarea de ajutor. A mai reușit performanța de a se plimba, fără nicio remușcare, de la PSD la PDL, apoi la PMP, apoi la UNPR și, mai nou, la PNL. Dar e dispus să mergă și alt partid, oricare ar fi el, doar – doar va ajunge din nou primar. Nu mai are rost să mai amintesc minciuna mizerabilă cu centrala termică promisă de ALPHA GROUND SOLUTIONS!

Ce ar trebui să facă acum partidele aflate în ascensiune și cu priză la public cărora, repet, nu vreau să le mai dau numele? Să-și scuipe în sân, să facă semnul crucii și să fugă cât mai departe. Bancherii au o vorbă: Dacă intrați în sediul unei bănci, pentru a lua un credit, și vi se oferă o dobândă mult mai mică decât media pieței, fugiți de acolo cât mai rapid! Parafrazând sfatul acesta, le sugerez liderilor politici locali, care vin în contact cu propunerea legendei urbane Gherghe, să fugă de ea ca dracul de tămâie și să riște chiar decizia de a veni cu un candidat ce poate nu va avea șanse. Mai bine o înfrângere cinstită, decât o victorie murdară! Chiar nu mai există, pentru Dumnezeu, niciun dram de demnitate în politică?

Citit 3676 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Februarie 2020 23:07
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…