CĂLĂTORIA ÎN STRĂINĂTATE A CETĂȚENILOR ROMÂNI MINORI

Minorii români care se întorc însoţiţi în statul în care au domiciliu/reşedinţa nu mai trebuie să prezinte declaraţie autentificată a părinţilor la ieşirea din România

Începând de joi, 6 octombrie 2016, Poliția de Frontieră Română pune în aplicare noile reglementări privind condițiile de ieșire din România ale cetățenilor români minori, ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 169 din 30.09.2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate.

Principala modificare este introducerea, la art. 30 din lege, a alineatului (61) care prevede că în cazul minorilor, cetățeni români cu domiciliul/reședința în străinătate, care se deplasează însoțiți în statul în care au domiciliul/reședința, nu mai este necesară declaraţia celuilalt părinte/a ambilor părinţi sau, după caz, a părintelui căruia i-a fost încredinţat minorul/a părintelui care exercită singur autoritatea părintească/a părintelui supravieţuitor/a reprezentantului său legal la ieșirea din România. Dovada domiciliului sau a reședinței în străinătate a cetățenilor români minori se face cu documente oficiale care atesta acest fapt (paşaport sau carte de identitate/carte de identitate electronică).

(Legea 248/2005, în forma inițială, nu prevedea posibilitatea ca minorul cu domiciliul/reședința în străinătate să părăsească România în lipsa acordului părintelui/părinților/reprezentantului legal, sub forma unei declarații autentificată care trebuia să cuprindă statul sau statele de destinație, data plecării și data sosirii din călătorie.)

În situația în care minorul călătorește în altă țară decât în cea în care își are domiciliul sau reședința, însoțit de către un părinte sau un alt însoțitor major, se menține în continuarea necesitatea ca părintele/părinții/reprezentantul legal să își dea acordul cu privire la călătoria minorului.

Mai multe detalii aici:

https://www.politiadefrontiera.ro/ro/main/i-modificari-legislative-privind-calatoria-in-strainatate-a-cetatenilor-romani-minori-7797.html

Citit 1158 ori Ultima modificare Vineri, 14 Octombrie 2016 21:46
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…